Τρίτη 4 Οκτωβρίου 2011

Δύσκολα τα πράγματα με την ανεργία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Το Υπουργείο Εργασίας, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στη μείωση των ποσοστών ανεργίας των νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, στοχεύει στα σχέδια κινήτρων για προσλήψεις νέων ατόμων μέσα από διάφορα προγράμματα. Αυτό δήλωσε χθες από την Πάφο η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, προσθέτοντας ότι τα προγράμματα επιδότησης θέσεων εργασίας, μετά από οδηγίες που έχει δώσει το αρμόδιο Υπουργείο προς την Εθνική Επιτροπή Απασχόλησης, είναι να κατευθυνθούν προς απόφοιτους τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και απόφοιτους μέσης γενικής εκπαίδευσης.

Η κ. Χαραλάμπους σημείωσε ως θετική εξέλιξη το γεγονός ότι τα πλείστα ξενοδοχεία θα παραμείνουν σε λειτουργία κατά τη φετινή χειμερινή περίοδο, επισημαίνοντας ότι το κεφαλαίο της απασχόλησης είναι πάρα πολύ σημαντικό για το Υπουργείο της, αφού πληρώνονται, όπως είπε, 11 εκατομμύρια ευρώ από το Ταμείο Ανεργίας κατά την περίοδο της αναστολής των εργασιών των ξενοδοχειακών μονάδων. Ωστόσο, πρόσθεσε, το πρόβλημα εξακολουθεί να υπάρχει, αναφέροντας ότι το Υπουργείο Εργασίας σε συνεργασία με τους εταίρους της ξενοδοχειακής βιομηχανίας προσπαθεί να αλλάξει το σύστημα, ώστε η χειμερινή τουριστική περίοδος να περιοριστεί και να μην είναι περίοδος πληρωμής ανεργιακού επιδόματος και να δοθούν άλλες διέξοδοι στις μονάδες που χρειάζεται να κλείσουν, όπως την πληρωμένη κατάρτιση.

Η Σωτηρούλα Χαραλάμπους εξέφρασε, τέλος, την εκτίμηση ότι το 2011 και οι πρώτοι μήνες του 2012 θα είναι δύσκολοι στο θέμα της ανεργίας, παρά το γεγονός ότι τα τελευταία στατιστικά στοιχεία, που είδαν το φως της δημοσιότητας, δείχνουν μείωση της ανεργίας μεταξύ του πρώτου και δεύτερου τριμήνου του 2011.

Στήριξη στους ανάπηρους

Στο μεταξύ, στη δημιουργία Οργανισμού Επαγγελματικής Στήριξης, αποκατάστασης και ένταξης των ατόμων με κάθε μορφής αναπηρία προχωρεί η Κυβέρνηση, με στόχο την παροχή στήριξης και καθοδήγησης σε όλα τα προγράμματα, τα οποία προσφέρουν υπηρεσίες στα ενήλικα άτομα με αναπηρίες. Αυτό δήλωσε χθες στην Πάφο η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Σωτηρούλα Χαραλάμπους, επισημαίνοντας ότι με την απόφαση αυτή που έχει ληφθεί θα καλυφθεί το μεγάλο κενό που υπάρχει όσον αφορά τη στήριξη, την παρακολούθηση και την ενίσχυση των προγραμμάτων. «Πρόκειται», είπε, «για τομές, που θα αλλάξουν ριζικά το σκηνικό των υπηρεσιών που προσφέρονται στα άτομα με αναπηρίες και οι οποίες θα βάλουν μια ολιστική προσέγγιση στα διάφορα προβλήματα που αντιμετωπίζει «αυτή η ιδιόμορφη ομάδα του πληθυσμού».

Η κ. Χαραλάμπους μιλούσε στο περιθώριο του 1ου Πανηγυριού Αγάπης που διοργάνωσε το Ίδρυμα Μαργαρίτας Λιασίδου, το οποίο εγκαινιάστηκε χθες. Πρόσθεσε ότι η Πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει καταφέρει να εντάξει στο εκπαιδευτικό σύστημα τα παιδιά με οποιαδήποτε μορφή αναπηρίας. «Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων», συνέχισε, «μέσα από ειδικό σχέδιο κρατικών χορηγιών, επιχορηγεί με κονδύλι που ξεπερνά τα 9 εκατομμύρια ευρώ ετησίως περισσότερα από 300 προγράμματα παγκύπρια, τα οποία απευθύνονται στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, και σε άτομα με οποιεσδήποτε μορφές αναπηρίας.
Η Υπουργός Εργασίας σημείωσε, εξάλλου, ότι πέρα από την οικονομική στήριξη που παρέχει το Υπουργείο της, έχουν ληφθεί σημαντικές αποφάσεις, οι οποίες, όπως είπε, θα αλλάξουν ριζικά το χάρτη της προσφοράς και των υπηρεσιών προς τα άτομα με αναπηρίες. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε, έχει ήδη ψηφιστεί και εφαρμοσθεί ο νόμος της ποσόστωσης για την πρόσληψη ατόμων με αναπηρίες στην εργασία.

Ανοικτά τα ξενοδοχεία της Πάφου

ΘΕΤΙΚΑ είναι τα μηνύματα για την ξενοδοχειακή βιομηχανία της Πάφου, εν όψει της χειμερινής περιόδου. Μετά από σχεδόν δέκα χρόνια, πέραν του 70% των ξενοδοχείων και άλλων τουριστικών καταλυμάτων της Πάφου θα είναι ανοικτά κατά τη χειμερινή περίοδο, λόγω κυρίως των αυξημένων αφίξεων από τη Γερμανία και από τη Ρωσία. Από τις ξενοδοχειακές μονάδες που θ’ αναστείλουν τις εργασίες τους, οι περισσότερες θα κλείσουν γι’ ανακαινίσεις μόνο για τρεις μήνες και συγκεκριμένα από το Δεκέμβριο μέχρι το Φεβρουάριο.

«Πιστεύουμε ότι γύρω στο 70% των ξενοδοχειακών μας μονάδων θα είναι ανοικτά, σε σύγκριση με το 50%, πέρσι. Ένας αριθμός της τάξης των 18 500 με 19 χιλιάδων κλινών, από τις 28.500 κλίνες, θα παραμείνουν ανοικτές», δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ Πάφου Θέμης Φιλιππίδης, χαρακτηρίζοντας την εξέλιξη αυτή ως πολύ θετική, η οποία θα συμβάλει στην ανάκαμψη της τουριστικής βιομηχανίας της Πάφου για τη χειμερινή περίοδο.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Κέντρων Αναψυχής Πάφου, Νεόφυτος Θρασυβούλου, εξέφρασε την ελπίδα ότι τα ξενοδοχεία θ’ αρχίσουν να εγκαταλείπουν το θεσμό του «all inclusive», ενώ τα κέντρα αναψυχής θα συνεχίσουν να παρέχουν ελκυστικές τιμές, κατάλληλο σέρβις και υψηλή ποιότητα στις υπηρεσίες που παρέχουν. «Πρέπει», σημείωσε, «να διευρύνουμε την τουριστική περίοδο στην πόλη μας. Η Πάφος πρέπει να επανέλθει στα αρχικά της επίπεδα, όταν η τουριστική περίοδος έκλεινε στις 6 του Δεκέμβρη και επανήρχιζε στις 20 Φεβρουαρίου. Αυτός πρέπει να είναι ο στόχος». Οι ξενοδόχοι της Πάφου καλούν τις τοπικές Αρχές και το κράτος να συμβάλουν στην προσπάθειά τους, υπενθυμίζοντας ότι στις υπόλοιπες πόλεις δεν καταβάλλονται τέλη διανυκτεύρευσης τους μήνες του χειμώνα. Οι φορείς του τουρισμού αναγνωρίζουν, ακόμη, την ανάγκη περαιτέρω βελτίωσης του τουριστικού προϊόντος της επαρχίας, ώστε να καταστεί περισσότερο ανταγωνιστικό.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.