Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Δίκτυο αλληλεγγύης από φορείς των Χανίων

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης για την παροχή στέγης, τροφής, φαρμάκων, ρουχισμού και νομικής υποστήριξης σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη προχωρούν τοπικοί φορείς των Χανίων, συμμετέχοντας, ταυτόχρονα, σε κινητοποιήσεις με στόχο την αλλαγή της οικονομικής πολιτικής «που οδηγεί την κοινωνία στον όλεθρο και τη χώρα στην καταστροφή».

Το Εργατικό Κέντρο Χανίων, το Νομαρχιακό Τμήμα Χανίων της ΑΔΕΔΥ, η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, ο Ιατρικός Σύλλογος Χανίων και ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων είναι οι φορείς που ανέλαβαν τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία, στηριζόμενοι -και- σε ανάλογες δράσεις συνεργαζόμενων σωματείων και της τοπικής Εκκλησίας.

Μάλιστα, εξέδωσαν χθες κοινή ανακοίνωση, στην οποία αναφέρουν, μεταξύ άλλων, ότι «τώρα είναι η ώρα που όλοι μαζί, άνθρωποι της εργασίας, της επιστήμης και του πολιτισμού πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη μας απέναντι στη χώρα μας, στην ιστορία της και στο μέλλον που κάποιοι ανεύθυνοι υποθηκεύουν. Πρέπει με αποφασιστικότητα και θέληση να αγωνιστούμε, ώστε να αποσυρθούν όλα τα φορομπηχτικά, παράνομα και βάρβαρα μέτρα, που εξευτελίζουν εργαζομένους, οικογένειες, ολόκληρη την κοινωνία. Πρέπει να ενώσουμε τη φωνή μας με κάθε τρόπο. Να μην περάσει το σχέδιο της αντιπαράθεσης μεταξύ των κοινωνικών ομάδων και μεταξύ των πολιτών που όλοι πλήττονται. Να μη γίνουμε αγέλη υποταγμένων θηρίων, περίγελος στην παγκόσμια κοινωνία».

Σε χθεσινή συνέντευξη εκπροσώπων τους, στο Εργατικό Κέντρο, απηύθυναν κάλεσμα συμμετοχής και άλλων τοπικών φορέων στη δημιουργία και λειτουργία του δικτύου κοινωνικής αλληλεγγύης, γνωστοποιώντας ότι την ερχόμενη Δευτέρα, στις 8 το βράδυ, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση - σύσκεψη στο Εργατικό Κέντρο Χανίων για το θέμα αυτό.

Μάλιστα, ανακοίνωσαν ότι ήδη έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες για τη σύσταση μιας Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας που θα έχει αποκλειστικό σκοπό την παροχή στέγης σε άστεγους ανθρώπους, ενώ τόνισαν ότι πολύ σύντομα θα λειτουργήσει Κοινωνικό Φαρμακείο στο Εργατικό Κέντρο.

Παράλληλα, κάλεσαν τα μέλη τους -εργαζομένους και καταστηματάρχες- να συμμετάσχουν μαζικά στην 24ωρη απεργιακή κινητοποίηση που έχει ανακοινωθεί για τις 19 Οκτωβρίου και στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας με αφετηρία την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς, που θα γίνει το πρωί της ίδιας ημέρας.

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Χανίων, Αντώνης Παπαδεράκης, επεσήμανε πως «παρότι αποδεικνύεται ότι 'μαζί δεν τα φάγαμε', αυτό που είναι βέβαιο είναι ότι 'μαζί πληρώνουμε τη νύφη και τον λογαριασμό'. Αυτό συνειδητοποιήσαμε και προσπαθούμε να δώσουμε, παράλληλα, στην κοινωνία αυτό το μήνυμα οι φορείς που συντονιστήκαμε. Είναι κοινή πεποίθηση ότι αυτή τη στιγμή κινδυνεύει η κοινωνία, με αποτέλεσμα να υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να οδηγηθούμε σε μία ζούγκλα, σε μία κατάσταση πληγωμένων θηρίων, όπου το ένα θα τρώει το άλλο. Θεωρήσαμε, λοιπόν, ότι μόνο επιθετικά μπορούμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση. Με δύο άξονες. Ο ένας άξονας είναι του αγώνα, της διεκδίκησης, της αντίστασης σε αυτήν την πολιτική που οδηγεί την κοινωνία στον όλεθρο και τη χώρα στην καταστροφή. Ο δεύτερος άξονας είναι ο άξονας της κοινωνικής αλληλεγγύης, με επίθεμα: 'Κανείς μόνος του στην κρίση'. Σε αυτή την προσπάθεια υπάρχουν σκέψεις και σχεδιασμοί. Μάλιστα, συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια ο Ιατρικός Σύλλογος και οι Γιατροί του Κόσμου, που έχουν αναπτύξει σχετικές πρωτοβουλίες», σημείωσε ο κ. Παπαδεράκης, ο οποίος έκανε αναφορά και στην τοπική Εκκλησία.

ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Κρήτης και πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Χανίων, Γιάννης Μαργαρώνης, τόνισε ότι «οι Εμπορικοί Σύλλογοι Κρήτης, ως κοινωνικοί εταίροι, συμμετέχουμε στην πρωτοβουλία αυτή των φορέων όσον αφορά την απεργιακή κινητοποίηση που κορυφώνεται στις 19 Οκτωβρίου με καθολικό κλείσιμο των καταστημάτων».
Ο κ. Μαργαρώνης πρόσθεσε ότι «θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα στους εργαζομένους και στις επιχειρήσεις μας: Είμαστε εδώ, συζητάμε, παίρνουμε αποφάσεις, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε. Οσον αφορά το δίκτυο κοινωνικής αλληλεγγύης, ενημερώνουμε όλη την κοινωνία ότι οι έμποροι των Χανίων, κάθε χρόνο από τις συνδρομές τους ένα πολύ μεγάλο ποσοστό πάει σε διαφορετικό Ιδρυμα. Εχουμε το πρόγραμμα 'Συμμετέχω', που δίνουμε εκπτώσεις μόνιμα σε ανέργους, ΑμεΑ, πολύτεκνους, τρίτεκνους. Υπάρχει εταιρική κοινωνική ευθύνη. Δίνουμε σε συσσίτια, στον ΟΔΗΚΟΙΠ και σε άλλες οργανώσεις, συνεχώς, ό,τι μπορούμε από τις επιχειρήσεις μας. Και φυσικά ενισχύουμε τοπικά Αθλητικά Σωματεία, Συλλόγους και όποιον έχει ανάγκη. Συνεχίζουμε αυτή την προσπάθεια. Είμαστε εδώ. Συζητάμε, διεκδικούμε, αγωνιζόμαστε».

ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ

Ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Χανίων, Δημήτρης Κορναράκης, υπογράμμισε ότι «θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα κοινωνικό μέτωπο, να βοηθήσουμε τους συναδέλφους και συνανθρώπους μας, οι οποίοι περνούν πολύ δύσκολες ημέρες αυτή την εποχή και ένα κοινωνικό ανάχωμα όσον αφορά την πολιτική που ασκείται. Καλούμε και άλλους φορείς να συντονιστούμε και να δώσουμε ένα μήνυμα, στις 19 Οκτωβρίου, στην κυβέρνηση ότι δεν πάει άλλο και ότι ο ελληνικός λαός δεν αντέχει την εξαθλίωση στην οποία μας οδηγούνε».

ΑΔΕΔΥ ΧΑΝΙΩΝ

Ο πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος Χανίων της ΑΔΕΔΥ, Δημήτρης Κωνσταντουλάκης, επεσήμανε ότι «αγωνιζόμαστε, διεκδικούμε, οργανώνουμε την αντίσταση και την πάλη μας. Ο επόμενος σταθμός είναι η 19η Οκτωβρίου, ημέρα πανεργατικής απεργίας, με συμμετοχή και των οργανώσεων των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων. Παράλληλα, απλώνουμε το χέρι στους αδύναμους, στους περιθωριοποιημένους, σε αυτούς που σήμερα έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη και προσπαθούμε να φτιάξουμε δίκτυα κοινωνικής αλληλεγγύης, έτσι ώστε να απαλύνουμε τις συνέπειες για τα θύματα αυτής της κρίσης, που την πληρώνει μονομερώς και άδικα ο εργαζόμενος κόσμος, ο κόσμος της ανέχειας».

ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Τέλος, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων «Η Ενότητα», Γιώργος Μπικάκης, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά η Ομοσπονδία συμμετέχει σε αυτό το εγχείρημα. Καλώ όλους τους αγρότες να συμμετάσχουν, στις 19 Οκτωβρίου, στην απεργία και όλοι μαζί να χτυπήσουμε τα βάρβαρα και αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.