Πέμπτη 8 Σεπτεμβρίου 2011

Καταρρέει το πανελλαδικό πρόγραμμα διερμηνείας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το ποσό που πιστώνεται δεν καλύπτει καν τα δεδουλευμένα των διερμηνέων μέχρι τον περασμένο Ιούνιο.



Οι δραματικές περικοπές σε ύψος περίπου 60% του προγράμματος διερμηνείας Ελληνικής Νοηματικής Γλώσσας που υλοποιεί η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος (ΟΜΚΕ), έχουν οδηγήσει το πρόγραμμα που επί σειρά ετών ικανοποιεί τις επικοινωνιακές ανάγκες χιλιάδων ατόμων με απώλεια ακοής ανά την Ελλάδα σε κατάρρευση.

Για να γίνει κατανοητό το “νομοτελειακόν” της κατάρρευσης επιβάλλεται να επισημανθεί ότι:

1.Τα ποσά για το συγκεκριμένο πρόγραμμα ολοένα μειώνονται τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι εξαιτίας των ζωτικών αποτελεσμάτων του στην καθημερινότητα των κωφών και βαρηκόων η ζήτησή του προγράμματος ολοένα αυξάνεται. Σε απόλυτους αριθμούς οι 250.000 € της προπέρσινης χρονιάς με τις τελευταίες περικοπές έχουν διολισθήσει σε κάτι λιγότερο από 80.000.

2.Από την αρχή της φετινής χρονιάς και λόγω των περικοπών (πριν την τελευταία και μεγαλύτερη από όλες) είχαν ξεκινήσει οι εκπτώσεις από πλευράς ΟΜΚΕ ή αλλιώς οι περιορισμοί των ωρών διερμηνείας στο minimum. Είχε τεθεί ανώτατο όριο 25 ωρών διερμηνείας ανά κωφό ή βαρήκοο άτομο, οι εκατοντάδες κωφοί χρειάζονταν πολύ περισσότερες ώρες κατέβαλαν το τίμημα από την τσέπη τους.

3.Οι ανάγκες διερμηνείας που καλύπτει το πρόγραμμα καλύπτουν μια ευρύτατη γκάμα κοινωνικών δραστηριοτήτων. Ενδεικτικά: Στην επαφή των κωφών με δημόσιες υπηρεσίες και οργανισμούς, σχολεία και πανεπιστήμια, δικαστήρια και δικηγορικά γραφεία, συνέδρια κ.ο.κ.

4.Φέτος στην διάθεση του προγράμματος έχουν πιστωθεί 50.400 €, όπως δε διαμηνύθηκε αρμοδίως και δεσμευτικά στην ΟΜΚΕ θα πιστωθούν άλλες 30.000 λίαν προσεχώς και ... τέρμα! Από την άλλη, τα χρωστούμενα προς τους διερμηνείς ΕΝΓ υπερβαίνουν τα 90.000 €, μόνο για την δουλειά τους μέχρι τον Ιούνιο (οι καλοκαιρινές διερμηνείες δεν έχουν ακόμα συμπεριληφθεί στους υπολογισμούς). Άρα: Όχι μόνο το πρόγραμμα διερμηνείας ΕΝΓ που αποτελεί έμπρακτη έκφραση του συνταγματικά επιβεβλημένου δικαιώματος των κωφών στην επί ίσοις όροις επικοινωνία έχει ήδη καταρρεύσει, αλλά κουβαλάει και χρέη για δεδουλευμένα που είναι άγνωστο το πως θα καταβληθούν.

Η σχεδιαζόμενη από πλευράς Ομοσπονδίας αντίδραση στην έμπρακτη κατάργηση του προγράμματος θα είναι μετωπική. Οπως τονίζει η ΟΜΚΕ στην οργισμένη επιστολή διαμαρτυρία της “θα κατευθύνουμε τους Έλληνες κωφούς και βαρήκοους στις υπηρεσίες του υπουργείου υγείας, θα τους εξηγήσουμε ότι σε αυτές πλέον πρέπει να απευθύνονται για την κάλυψη των ζωτικών αναγκών επικοινωνίας τους”. Σημειώνεται ότι στο πλευρό της ΟΜΚΕ τίθεται σύσσωμο το αναπηρικό κίνημα, δηλώνοντας την διαθεσιμότητά του σε όποια μορφή κινητοποίησης η ομοσπονδία επιλέξει ως προσφορότερη για την προάσπιση των δικαίων των Ελλήνων κωφών και βαρηκόων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.