Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Στοιχειώδεις παρεμβάσεις προσβασιμότητας στον αρχαιολογικό χώρο Σουνίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Χρηματοδοτούμενες από πρόγραμμα ΕΣΠΑ.



Πρόσβαση μέχρι ενός σημείου, από κει και πέρα μόνο ...οπτική επαφή για τους επισκέπτες με αναπηρία!Πρόσβαση μέχρι ενός σημείου, από κει και πέρα μόνο ...οπτική επαφή για τους επισκέπτες με αναπηρία!
Η ένταξη του αρχαιολογικού χώρου του Σουνίου σε πρόγραμμα προϋπολογισμού 1,65 εκ. ευρώ ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μεταφράζεται σε στοιχειώδη αναβάθμιση της πρόσβασης των χιλιάδων ατόμων με αναπηρία που επισκέπτονται κάθε χρόνο την ιδιαίτερου αρχαιολογικού ενδιαφέροντος περιοχή.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα των έργων οι αναβαθμισμένες υποδομές πρόσβασης θα είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους επισκέπτες με αναπηρία πριν από την έναρξη της επόμενης τουριστικής περιόδου. Αφορούν την δυνατότητα πρόσβασης κατά μήκος του υπάρχοντος πλακόστρωτου προς το ιερό Ποσειδώνος ως το σημείο που η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει, καθώς επίσης και τη δημιουργία στάσης με ενημερωτική πινακίδα για ΑμεΑ αλλά και την έκδοση ενημερωτικού φυλλαδίου σε μορφή Braille.

Σχόλιο: Οι παραπάνω αναβαθμίσεις με μιά πρώτη ματιά δείχνουν στοιχειώδεις. Μοιάζουν να υπόκεινται στην εξουσία του σχήματος κόστος – ωφέλεια, δηλαδή να μην αντανακλούν την συνταγματικά κατοχυρωμένη ανάγκη/υποχρέωση πλήρους – ανεμπόδιστης προσβασιμότητας των επισκεπτών με αναπηρία. Η προσβασιμότητα “ως το σημείο που η μορφολογία του εδάφους επιτρέπει”, από κει και πέρα δε “μόνο οπτική επαφή των ΑμεΑ με το ιερό Ποσειδώνος” είναι μερική και όχι πλήρης προσβασιμότητα. Περισσότερα μετά την ολοκλήρωση του έργου.




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.