Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Οι ψηλοί και τα προβλήματα υγείας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Ποιους τομείς της υγείας επηρεάζει το ύψος.
Ποιοι είναι οι τομείς της υγείας που μπορεί να επηρεαστούν από το ύψος ενός ατόμου;

Θρόμβοι στο αίμα

Οι ψηλοί και παχύσαρκοι άνδρες έχουν μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσουν απειλητικούς για τη ζωή τους θρόμβους, σύμφωνα με ομάδα ερευνητών από το πανεπιστήμιο του Tromso της Νορβηγίας.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι η εμφάνιση φλεβικής θρομβοεμβολής - ενός δυνητικά θανατηφόρου θρόμβου στον πνεύμονα που συχνά προκαλείται από έναν θρόμβο στο πόδι - ήταν 2,57 φορές υψηλότερη στους άνδρες από 1,80μ. και πάνω.

Μία θεωρία λέει ότι το αίμα πρέπει να αντλείται σε μεγαλύτερες αποστάσεις, προκαλώντας μειωμένη ροή στα πόδια, αυξάνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβων.

Μία άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι ότι οι ψηλότεροι συνήθως ζυγίζουν και περισσότερο. Και, το αυξημένο σωματικό βάρος, ασκεί έξτρα πίεση στα πόδια και μειώνει την πίεση της ροής του αίματος.

Πόνοι χαμηλά στη μέση

Όσο πιο ψηλός είναι κανείς, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχει να υποφέρει από τη μέση του. Κι αυτό γιατί οι ψηλοί συνήθως δεν έχουν σωστή στάση σώματος.

«Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται οι σύνδεσμοι και έτσι προκαλούνται οι πόνοι» αναφέρει ο ορθοπεδικός χειρουργός Suhail Chughtai.

Καρκίνος του μαστού

Σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το επιστημονικό κέντρο Cancer Research, οι πιθανότητες εμφάνισης της νόσου αυξάνονται κατά 16% για κάθε 10 εκατοστά ύψους.

Η καθηγήτρια, Karol Sikora, διευθύντρια του Cancer Partners στη Μεγάλη Βρετανία, πιστεύει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στα υψηλά επίπεδα ορμονών στις ψηλές γυναίκες.

Μελέτη που διεξήχθη από το πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέφερε ότι οι γυναίκες που παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα ορμονών που συνδέονται με τη σωματική ανάπτυξη είχαν 28% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού.

Μελάνωμα

Οι ψηλές γυναίκες έχουν 32% μεγαλύτερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη από το Cancer Research, για κάθε 10 εκατοστά ύψους πάνω από το 1,50μ.

Τα καλά νέα…

Καρδιακές παθήσεις

Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι οι ψηλοί διατρέχουν μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι οι κοντοί έχουν μικρότερες στεφανιαίες αρτηρίες, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάζονται περισσότερο από τα προβλήματα στη ροή του αίματος.

Μακροβιότητα

Ειδικοί από το πανεπιστήμιο του Bristol, αφού εξέτασαν σκελετούς, ανακάλυψαν ότι τα μακριά πόδια συνδέονται με τη μακροβιότητα

Σύμφωνα με τη θεωρία τους το μεγάλο ύψος μπορεί να αποτελεί δείκτη καλύτερης διατροφής όσο το έμβρυο βρισκόταν στη μήτρα της μητέρας του, πράγμα που σημαίνει χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών και αναπνευστικών ασθενειών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.