Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Μιά μηνυματική παράσταση από το θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η παράσταση “Ηρωες και Μύθοι” που παρουσιάζεται από την ομάδα Θε.αμ.α. (Θέατρο ΑμεΑ Αχαρνών) στην “Τεχνόπολις” του δήμου Αθηναίων (Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011, ώρα 21.00, “Κεντρική αυλή”, Πειραιώς 100), αποτελεί συρραφή αποσπασμάτων από κορυφαία έργα του Τένεσι Ουίλιαμς.

Η επιλογή της παράστασης είναι άμεσα συνδεδεμένη με τη μοναδικότητα της ομάδας Θε.α.μα. που στελεχώνεται από ηθοποιούς με κινητικά προβλήματα. Οι ήρωες είναι πρωταγωνιστές του “σήμερα” που ζουν παγιδευμένοι από πολλών ειδών κοινωνικούς αποκλεισμούς, μοναδικά τέλειοι στην ατέλειά τους.
Κατά σειρά εμφάνισης πρωταγωνιστούν επί σκηνής : Κατερίνα Παπαδοπούλου, Μαρία Μουρελάτου, Μαρίνα Μπεσίρη, Βασίλης Οικονόμου, Πάνος Ζουρνατζίδης και Χριστίνα Τούμπα. Συμμετέχει και τραγουδά η Σοφία Σταυρακάκη. Μουσική σύνθεση-μουσική επιμέλεια: Whodoes (Βασίλης Χούντας). Video Art: Ειρήνη Χατζοπούλου. Η σκηνοθεσία είναι του Βασίλη Οικονόμου.
Η διάρκεια της παράστασης είναι 60′ και το αντίτιμο της εισόδου είναι 8€.

Αξίζει τέλος να επισημανθεί ότι εμπνευστής της ομάδας είναι ο ηθοποιός και σκηνοθέτης με αναπηρία Βασίλης Οικονόμου. Η επιτυχία του Β. Οικονόμου προ μερικών χρόνων στις εισαγωγικές εξετάσεις της Δραματικής Σχολής του ΥΠ.ΠΟ. απετέλεσε μια έμπρακτη αμφισβήτηση του παρωχημένου κανονισμού περί αρτιμέλειας που έχει στερήσει από δεκάδες ανθρώπους με αναπηρία το δικαίωμα διεκδίκησης του κοινωνικού ρόλου του ηθοποιού. Υπό την παραπάνω έννοια η ομάδα Θε.α.μα. είναι και ένα διαρκές εργαλείο διεκδίκησης της κατάργησης του κανονισμού περί αρτιμέλειας στις Δραματικές Σχολές.
Δεν είναι η μόνη, ούτε η πρώτη. Εδώ και πολλά χρόνια το αίτημα τίθεται επιτακτικά από το ιστορικό Θέατρο Κωφών Ελλάδος (ΘΚΕ) , με κορύφωση τη σειρά εκδηλώσεων “ΣΑΒΒΑΤΟΒΡΑΔΑ ΜΕ ΝΟΗΜΑ” που πραγματοποιήθηκαν καθ’ όλη την διάρκεια της Άνοιξης. Σημειωτέον ότι εκκρεμεί ακόμα η έμπρακτη απάντηση σε σχετικό αίτημα του ΘΚΕ που αντιμετωπίστηκε με εξαιρετικά θετικό τρόπο από προσωπικότητες του ελληνικού θεάτρου και κινηματογράφου (χαρακτηριστική η δέσμευση του Αντ. Καφετζόπουλου). Δεδομένης της χρόνιας ιστορίας του αυτονόητα δίκαιου αιτήματος, μοιάζει να έχει ωριμάσει ο χρόνος ώστε η ικανοποίησή του να γίνει επιτέλους πράξη για όλους τους ανθρώπους με αναπηρία. Με απώλεια ακοής, κινητικές αναπηρίες και όχι μόνο... 




Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.