Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Άτομα με εκ γενετή ή εκ υστέρων αναπηρία...

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Συμμετέχοντας σε μια συζήτηση για κάποιο θέμα αναπηρίας, βρήκα την ευκαιρία να εκφράσω την άποψή μου επί του θέματος "αναπηρία εκ γενετής ή εκ των υστέρων και πόσο επηρεάζει αυτόν που την έχει".  Υπάρχουν κοινά στοιχεία ή διαφορές μεταξύ αυτών των δυο περιπτώσεων;

Ένα άτομο που μεγαλώνει και γεννιέται με αναπηρία, όπως έχω ξαναπεί (σε αρκετές ευκαιρίες και όπου μου έχει δοθεί), έχει μάθει να μάχεται για κάθε τι που οι άλλοι απλά το ζουν.

Έχει μάθει να θεωρεί δώρο το κάθε τι που κάνει με όποια δυσκολία, που οι άλλοι γύρω του απλά το κάνουν φυσικά και χωρίς να το καταλάβουν. Από ένα απλό πράγμα μέχρι τα σημαντικότερα πράγματα στη ζωή.
Ένα τέτοιο άτομο ωριμάζει πρώιμα έχοντας πέρα από το να ζει και να κάνει κάθε τι ιατρο-θεραπευτικά ώστε να αποκαταστήσει - θεραπεύσει - βοηθήσει το πρόβλημα που έχει με την υγεία του. 

Για μερικούς τριγύρω του θεωρείται ήδη θαύμα που είναι εκεί, σε μερικές περιπτώσεις. ψυχολογικά αυτό το άτομο έχει άλλες εμπειρίες από τον οποιονδήποτε της ηλικίας του ή και άλλων ηλικιών. 

Πολλές φορές αντιδρούν και λειτουργούν έτσι όπως δεν θα περίμενε κανείς. Άλλωστε για τα άτομα αυτά, κατά τα ίδια, κάθε τι που κάνουν είναι φυσιολογικό (γιατί έτσι το έμαθαν και το μπορούν), αφού δεν έχουν μέτρο σύγκρισης του πριν και του μετά, εκτός βέβαια αν είναι από τους τυχερούς που αποκατασταθούν πλήρως.

Ένα άτομο που γεννήθηκε καλά, μεγάλωσε όσο πρόλαβε καλά και εκεί σε κάποιο χρονικό σημείο της ζωής του απέκτησε ένα σοβαρό (ή όποιας βαθμίδας) πρόβλημα υγείας από οποιαδήποτε αιτία, έχει πολλά να αντιμετωπίσει.
Αρχικά να δει και να αναγνωρίσει μια νέα κατάσταση την οποία βιώνει. Μια κατάσταση την οποία ποτέ δεν επιδίωξε (ελπίζω γιατί δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει συμβεί) και δεν θέλησε να έχει. Μια κατάσταση που πρέπει να αποδεχτεί.
Αφού περάσει το προηγούμενο βήμα (της αποδοχής), προσπαθεί και μάχεται ώστε να ανακτήσει την ζωή που είχε. Είτε στο θέμα υγείας είτε και σε όποιο άλλο τομέα της καθημερινότητας, η σοβαρότητα του προβλήματος και το πόσο αποκόπηκε ήδη ή θα αποκοπεί από τις όποιες δραστηριότητες της καθημερινότητας που είχε πριν το πρόβλημα υγείας του χτυπήσει την πόρτα, θα επηρεάσουν ανάλογα και το άτομο αυτό. Πολλές φορές θα κάνει σύγκριση παλιάς και νέας ζωής, επηρεάζοντας αρνητικά την ψυχολογία του.
Το αν θα αποκατασταθεί (μερικώς ή πλήρως) η υγεία του και θα επανέλθει στην πρότερη κατάσταση που ήταν, θα επηρεάσει αντίστοιχα αρνητικά ή θετικά το κάθε τι που θα κάνει στη ζωή του στο μέλλον.

Πολλές φορές άδικα συγκρίνουμε μεταξύ τους, αυτές τις σχεδόν εκ διαμέτρου αντίθετες περιπτώσεις. Είναι δύσκολο να βρεθεί δίκαιο μέτρο σύγκρισης και για τις δυο.


Νότης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.