Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Φεστιβάλ Emotion Pictures

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Διεθνής συμπαράσταση από τις Κάννες στο Φεστιβάλ Emotion Pictures, το οποίο έπεσε θύμα της οικονομικής κρίσης.

Το Φεστιβάλ Emotion Pictures οργανώθηκε για πρώτη φορά το 2007 κι έχει συγκεντρώσει στις τρεις διοργανώσεις του πάνω από 20.000 θεατές, έχει καθιερωθεί ως ζωντανό μέλος της παγκόσμιας κινηματογραφικής κοινότητας με ταινίες απ’ όλο τον κόσμο, συμμετοχές διεθνών προσωπικοτήτων και αφιερώματα σε άλλα διεθνή φεστιβάλ. Σκοπός του, να ενισχύσει τον κοινωνικό μας προβληματισμό, να ευαισθητοποιήσει νέους και μεγαλύτερους μέσα από την θεματολογία του, που έχει στο επίκεντρό της την αναπηρία.

Το 2011 για οικονομικούς λόγους, δεν κατάφερε να υλοποιήσει το τριήμερο πρόγραμμά του, και μέχρι και σήμερα το μέλλον του παραμένει αβέβαιο. Σχατικά με αυτό πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα στο Emotion Pictures στο "Entr'2 Marches' κατά το Διεθνές Φεστιβάλ των Καννών 19 Μαΐου 2011 αμέσω μετά την προβολή των ταινιών «Άκουσέ με» της Μαριάνας Οικονόμου και «Γράμμα στον Λου» του Βέλγου Luc Boland, που περιλαμβάνονταν στο ειδικό αφιέρωμα στο «Φεστιβάλ Emotion Pictures – Ντοκιμαντέρ & Αναπηρία» . Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα, που είχε καταχειροκροτήσει τις ταινίες, η καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ Emotion Pictures Μαρία Χατζημιχάλη-Παπαλιού ανέβηκε στο βήμα και ανακοίνωσε την κατάργησή του.

Το νέο ήταν οπωσδήποτε μια δυσάρεστη έκπληξη για το κοινό αλλά και για τους ανθρώπους του κινηματογράφου και τα άλλα κινηματογραφικά φεστιβάλ που δήλωσαν την υποστήριξή τους υπογράφοντας ένα κείμενο συμπαράστασης.

Το κείμενο, που θα κυκλοφορήσει και ευρύτερα εντός των ημερών, έχει ήδη την υποστήριξη από 40 κινηματογραφικά φεστιβάλ (Κάρλοβυ Βάρυ, Λοκάρνο, Χονγκ Κονγκ, Σεράγεβο, Κάιρο, κ.ά.) και έχει ήδη συγκεντρώσει 1000 υπογραφές και μηνύματα συμπαράστασης, μεταξύ άλλων από δημοσιογράφους, καλλιτέχνες και διεθνείς προσωπικότητες όπως ο Ρίτσαρντ Γκηρ, ο Ντάνιελ Ντεϊ Λιούις, ο Βιμ Βέντερς, ο Τζέιμς Άιβορυ, ο Ντάννυ Μπόυλ, ο Θόδωρος Αγγελόπουλος, ο Πατρίς Λεκόντ και πολλοί άλλοι, Έλληνες και ξένοι, τα ονόματα των οποίων θα ανακοινωθούν.

«Δεν ζούμε χωριστά, δεν μας χωρίζει ένας γυάλινος τοίχος. Αυτό που κάνετε είναι πολύ σημαντικό και σας είμαι ευγνώμων». – Daniel Day Lewis

«Το Emotion Pictures είναι πρωτοπόρο στο είδος του και αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση στην Ευρώπη. Είναι απίστευτο ότι υπάρχει ενδεχόμενο να σταματήσει το Emotion Pictures, τη στιγμή που άλλα ελληνικά φεστιβάλ με πιο εμπορικό χαρακτήρα χρηματοδοτούνται αδρά». - Luc Boland (σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του Κινηματογραφικού Φεστιβάλ Extra & Ordinary People)

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Μαρίας Χατζημιχάλη-Παπαλιού στο βήμα του Emotion Pictures: “Πρέπει να σας ανακοινώσω ότι το Φεστιβάλ δεν θα πραγματοποιηθεί φέτος τον Ioύνιο, το Φεστιβάλ αυτό είναι πια παρελθόν, καταργείται σιωπηρά από την ελληνική πολιτεία. Και λέω σιωπηρά, γιατί κανένας αρμόδιος δεν μου ανακοίνωσε επίσημα την κατάργησή του, αλλά ο ένας με έστελνε στον άλλο για να βρεθούν αυτά τα λίγα χρήματα που απαιτούνταν για να συνεχίσει να υπάρχει και να παράγει έργο το φεστιβάλ, χρήματα που τελικά δεν βρέθηκαν. Γιατί δεν θα μπορούσε να βρεθούν χωρίς ουσιαστικό ενδιαφέρον εκ μέρους της πολιτείας. Και τέτοιο ενδιαφέρον απουσιάζει. Το Φεστιβάλ μας είναι περιττό. Η οικονομική κρίση στην Ελλάδα είναι γεγονός αναμφισβήτητο, που έχει ανατρέψει πολλές σταθερές της ζωής μας. Άλλο τόσο συχνά όμως χρησιμοποιείται ως πρόσχημα, για να καταργηθούν θεσμοί χρήσιμοι, θεσμοί υγιείς, θεσμοί που κοιτάζουν προς το μέλλον, την ίδια στιγμή που άλλοι χρηματοδοτούνται πλουσιοπάροχα”.



Συμμετοχή στη συγκέντρωση υπογραφών εδώ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.