Κυριακή 29 Μαΐου 2011

"Παγωμένα" τα τροφεία σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στα περσινά επίπεδα διαμορφώνονται τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς και βρεφικούς σταθμούς του νομού Θεσσαλονίκης, καθώς η οικονομική κρίση και η αδυναμία πολλών γονέων να αντεπεξέλθουν έβαλε «φρένο» σε οποιοδήποτε σχέδιο αναπροσαρμογής των τιμών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κόστος διαμορφώνεται ανάλογα με το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, ενώ προβλέπεται μειωμένη τιμολογιακή πολιτική για μονογονεϊκές, πολύτεκνες και τρίτεκνες οικογένειες, ορφανά, ΑΜΕΑ κ.ά. Ειδικά, πάντως, για παιδιά άνεργων ή εργαζόμενων μητέρων εκτός Δημοσίου παρέχεται η δυνατότητα της δωρεάν φιλοξενίας μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος για την «Εναρμόνιση της επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής», (χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ). Ηδη στο δήμο Νεάπολης - Συκεών διατίθενται μέσω του προγράμματος αυτού 1.050 θέσεις, ενώ στο δήμο Καλαμαριάς άλλες 100.

Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά τις επόμενες μέρες και ανάλογα με το δήμο ολοκληρώνεται το αργότερο έως τα τέλη Ιουνίου. Για την εγγραφή των... λιλιπούτειων, απαραίτητη θεωρείται η προσκόμιση των απαιτούμενων δικαιολογητικών, τα οποία μπορούν να καταθέσουν οι γονείς στους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς των δήμων του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης. Μεταξύ αυτών είναι μια αίτηση που χορηγείται από τον παιδικό σταθμό, πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, ιατρική βεβαίωση, βιβλιάριο υγείας του παιδιού, βεβαίωση εργοδότη και των δύο γονέων, εκκαθαριστικό εφορίας και υπεύθυνη δήλωση για αποδοχή κανονισμού λειτουργίας του σταθμού.

Θεσσαλονίκη

Στα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων ετών διατηρούνται τα τροφεία στους 19 παιδικούς και βρεφονηπιακούς δημοτικούς σταθμούς, όπου μπορούν να εξυπηρετηθούν συνολικά 1.480 παιδάκια. Οι τιμές διαμορφώνονται στα 145,60 ευρώ/ μήνα για το πρώτο παιδί, στα 128,96 ευρώ/ μήνα για το δεύτερο παιδί, ενώ για το τρίτο παιδί στα 112,32 ευρώ/ μήνα. Ωστόσο 50% έκπτωση παρέχεται στα παιδιά πολύτεκνων οικογενειών, άγαμων γονέων ή γονέων σε χηρεία και στα παιδιά δημοτικών υπαλλήλων, ενώ πλήρη απαλλαγή έχουν ορφανά και από τους δύο γονείς και παιδιά απόρων με τη σύμφωνη γνώμη κοινωνικού λειτουργού. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις 20 Μαΐου και λήγει στις 15 Ιουνίου.

Νεάπολη - Συκιές

Μέχρι τις 15 Ιουνίου καλούνται οι ενδιαφερόμενοι γονείς να υποβάλουν τις αιτήσεις εγγραφής για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς του δήμου Νεάπολης - Συκεών. Τα τροφεία διαμορφώνονται με βάση τη φορολογική δήλωση του γονέα και, όπως διευκρίνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής, Δημήτρης Απατσίδης, πλέον τίθεται σε ισχύ ενιαία τιμολογιακή πολιτική στις τέσσερις δημοτικές ενότητες (Νεαπόλεως, Συκεών, Αγίου Παύλου, Πεύκων). Ειδικότερα, οι γονείς που το εισόδημά τους κυμαίνεται από 0 - 15.000 ευρώ θα πληρώνουν 360 ευρώ/ έτος και οι μη δημότες 720 ευρώ/ έτος, από 15.000 - 25.000 ευρώ θα επιβαρύνονται με το ποσό των 600 ευρώ/ έτος και των 1.200 ευρώ/ έτος οι μη δημότες, από 25.000 - 35.000 ευρώ με 700 ευρώ/ έτος και οι μη δημότες με 1.400 ευρώ/ έτος, ενώ από 35.000 ευρώ και πάνω η ετήσια συνδρομή διαμορφώνεται για τους δημότες στα 800 ευρώ και για τους μη δημότες στα 1.600 ευρώ. «Τα τροφεία στον πρώην δήμο Συκεών παραμένουν σταθερά και με βάση αυτά διαμορφώνονται και στις άλλες τρεις δημοτικές ενότητες. Ετσι οι δημότες των άλλων τριών περιοχών καλούνται να πληρώσουν 20% - 50% λιγότερο απ' ό,τι μέχρι σήμερα καλούνταν να πληρώσουν», ανέφερε ο κ. Απατσίδης.

Σε όσους, πάντως, προκαταβάλουν το ετήσιο ποσό θα υπάρχει και μια έκπτωση της τάξης του 5%, ενώ στο 2ο και 3ο παιδί η έκπτωση θα είναι 20% και 50% αντίστοιχα. Παράλληλα, οι πολύτεκνες και οι τρίτεκνες οικογένειες δημοτών (εφόσον το εισόδημά τους είναι κάτω από 35.000 ευρώ), οι μονογονεϊκές οικογένειες και οι ασθενείς οικονομικά οικογένειες θα πληρώνουν με βάση τη χαμηλότερη κλίμακα. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος, παιδάκια εργαζόμενων ή άνεργων μητέρων θα μπορούν να φοιτούν εντελώς δωρεάν στους παιδικούς δημοτικούς σταθμούς. Οπως τόνισε ο κ. Απατσίδης, οι συνολικές θέσεις στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς ανέρχονται στις 1.400, εκ των οποίων οι 1.050 θα διατεθούν μέσω του προγράμματος.

Αμπελόκηποι - Μενεμένη


Στα επίπεδα των τελευταίων ετών και σύμφωνα με το οικογενειακό εισόδημα διαμορφώνονται και για την ερχόμενη σχολική χρονιά τα τροφεία στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Ενιαίου Νομικού Προσωπικού Παιδικών Σταθμών - ΚΑΠΗ δήμου Αμπελοκήπων - Μενεμένης και αντιδήμαρχος Αστικοδημοτικής Κατάστασης, Γαβριήλ Παναγιωτίδης, στόχος είναι να αναπροσαρμοστούν και τα τροφεία των παιδικών σταθμών του πρώην δήμου Μενεμένης στα τροφεία του πρώην δήμου Αμπελοκήπων. Ειδικότερα, η μηνιαία συμμετοχή για οικογενειακό εισόδημα από 6.000 έως 11.500 ευρώ διαμορφώνεται στα 30 ευρώ, από 11.500 έως 17.000 ευρώ στα 40 ευρώ, από 17.000 έως 22.500 στα 50 ευρώ, ενώ η μηνιαία συμμετοχή για εισοδήματα από 22.500 ευρώ διαμορφώνεται στα 70 ευρώ. Σημειώνεται ότι στο δεύτερο παιδί παρέχεται έκπτωση 50%, ενώ η φιλοξενία για το τρίτο παιδί είναι δωρεάν. Δωρεάν φιλοξενία παρέχεται και σε παιδιά που προέρχονται από άγαμες μητέρες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, όπως και σε παιδιά όπου το οικογενειακό εισόδημα δεν ξεπερνά τις 6.000 ευρώ. Οι αιτήσεις για τις συνολικά 200 θέσεις υποβάλλονται το διάστημα 1 - 30 Ιουνίου, ενώ προτεραιότητα δίνεται σε δημότες και κατοίκους της περιοχής. Δεκτά γίνονται παιδάκια ηλικίας 2,5 ετών έως προνήπια.

Καλαμαριά

Από τις 20 Μαΐου ώς τις 15 Ιουνίου θα υποβάλλονται οι αιτήσεις για τους οκτώ δημοτικούς παιδικούς σταθμούς. Το μηνιαίο κόστος συμμετοχής διατηρείται στα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών, δηλαδή στα 45 ευρώ, ενώ στους πολύτεκνους και στο δεύτερο παιδί πραγματοποιείται έκπτωση 50%. Με βάση, ωστόσο, έκθεση της κοινωνικής λειτουργού, όταν προκύπτουν οι απαιτούμενες προϋποθέσεις, απαλλάσσονται πλήρως μονογονεϊκές οικογένειες, ΑΜΕΑ και ορφανά. Αξίζει να σημειωθεί ότι για τις 100 από τις 500 θέσεις η φιλοξενία είναι δωρεάν και πραγματοποιείται μέσω του ευρωπαϊκού προγράμματος.

Κορδελιό - Εύοσμος


Εν αναμονή του ΦΕΚ για τη σύσταση ενιαίου φορέα λειτουργίας παιδικών σταθμών βρίσκεται ο διευρυμένος πλέον δήμος, με αποτέλεσμα να εκκρεμεί ο καθορισμός των τροφείων. Ενδεικτικά, πάντως, πέρσι, τα τροφεία στο πρώην δήμο Ευόσμου κυμάνθηκαν από 50 ώς 105 ευρώ το μήνα και σύμφωνα με το οικογενειακό εισόδημα. «Ακόμη δεν έχουμε συσταθεί επίσημα ως νέο νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου. Αναμένουμε το ΦΕΚ και θα ληφθεί μια απόφαση, η οποία θα ορίσει και μια νέα ενιαία τιμή για τους δύο πρώην δήμους που συνενώθηκαν», ανέφερε ο πρόεδρος ΝΠΔΔ για παιδικούς σταθμούς - ΚΑΠΗ, Γιάννης Φαρμάκης. Η υποβολή των αιτήσεων ξεκινά στις αρχές Ιουνίου και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του ίδιου μήνα.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.