Σάββατο 9 Απριλίου 2011

Στην Ελλάδα το ρεκόρ των καπνιστών και των πιο φθηνών τσιγάρων!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το ρεκόρ των περισσότερων καπνιστών, των φθηνότερων τσιγάρων και των... λιγότερων αντικαπνιστικών μέτρων, στην Ευρώπη κατέχει η χώρα μας! Παρά την εθνική μας πρωτιά σε αριθμό καπνιστών (35% των ενηλίκων), εμφανίζουμε μεγάλα κενά στην καταπολέμηση του καπνίσματος .

Είναι χαρακτηριστικό ότι στη χώρα μας, δεν υπάρχουν ειδικές κατευθυντήριες οδηγίες, και επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τους φοιτητές Ιατρικής και τους γιατρούς της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης.

Παράλληλα δεν υπάρχει κάλυψη από τα ασφαλιστικά ταμεία, των θεραπειών απεξάρτησης από τη νικοτίνη, καθώς και επαρκής αριθμός Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.

Από την άλλη μεριά όμως πωλούνται τα πιο φθηνά τσιγάρα (28% φθηνότερα από το μέσο όρο της Ευρώπης των 27)! Τα παραπάνω συμπεράσματα προέκυψαν από την Ευρωπαϊκή έκθεση «European Quitting: Progress and Pathways» (EQUIPP), η οποία κατέγραψε την πρόοδο 20 ευρωπαϊκών χωρών, για την καταπολέμηση του καπνίσματος.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα για την Ελλάδα, περισσότεροι από τους μισούς, στο σύνολο των ερωτηθέντων, πιστεύουν ότι το κράτος, θα πρέπει να διαθέσει, περισσότερους πόρους, για θεραπείες διακοπής καπνίσματος (57%), καθώς και για υπηρεσίες υποστήριξης των καπνιστών που επιθυμούν να διακόψουν (52%).

Το 47% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα πρέπει να αυξηθεί ο αριθμός των εξειδικευμένων ιατρείων διακοπής καπνίσματος. Επιπλέον, όπως υποστηρίζει το 34% του ελληνικού κοινού, οι επαγγελματίες υγείας θα πρέπει να αποκτήσουν περισσότερη εκπαίδευση και συμμετοχή σε θέματα διακοπής καπνίσματος

Τι προτείνουν για την Ελλάδα 
Στην έκθεση οι ειδικοί αναδεικνύουν ως στόχο τη μείωση των καπνιστών κατά 10%, έως το έτος 2012. Για την επίτευξη του στόχου, συνιστούν τα εξής:

-Να αναγνωριστεί η εξάρτηση από τον καπνό ως νόσος.

-Να καλύπτονται από τα Ταμεία οι θεραπείες για τη διακοπή του καπνίσματος.

-Να δημιουργηθούν εθνικές κατευθυντήριες οδηγίες για τη διακοπή του καπνίσματος.

-Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση των επαγγελματιών του τομέα της Υγείας στη διακοπή του καπνίσματος.

-Να αυξηθεί η κατάρτιση και εκπαίδευση του κοινού στη διακοπή της συνήθειας.

-Να εφαρμοστεί στην πράξη ολοκληρωμένη πολιτική για την κατανάλωση προϊόντων καπνού, γιατί έτσι δημιουργούνται συνέργιες των αντικαπνιστικών μέτρων, οι οποίες αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών διακοπής του καπνίσματος.

ΤΗΣ ΑΙΜΙΛΙΑΣ ΣΤΑΘΑΚΟΥ




Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.