Παρασκευή 15 Απριλίου 2011

Υπογράφεται Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα δελτία δωρεάν μετακίνησης ΑμεΑ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Ξεκάθαρη δέσμευση Λοβέρδου, απαντώντας σε ερώτηση της Ηρως Διώτη




Για την υπογραφή -εντός των προσεχών ημερών- της κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) υπουργών υγείας και οικονομικών για την χορήγηση των Δελτίων Μετακίνησης ΑμεΑ για το 2011 δεσμεύτηκε εντός βουλής ο υπουργός υγείας Α. Λοβέρδος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που προ μηνός κατέθεσε η βουλευτής (ΣΥΡΙΖΑ) Ηρώ Διώτη.

Επί λέξει το επίμαχο σημείο της υπουργικής δέσμευσης που - αν τηρηθεί – δίνει τέλος στην πολύμηνη ταλαιπωρία χιλιάδων ατόμων με αναπηρία έχει ως εξής: “Με την δημοσίευση της ΚΥΑ σε ΦΕΚ η οποία αναμένεται εντός των ημερών και την υπογραφή των απαραίτητων συμφωνητικών με τους συγκοινωνιακούς φορείς με τους οποίους το ΥΥΚΑ είναι σε συνεχή συνεργασία, θα ξεκινήσει η χορήγηση του Δελτίου Μετακίνησης ΑμεΑ του έτους 2011”. Όπως τεκμαίρεται από τα παραπάνω το χρονοδιάγραμμα οριστικής επίλυσης του θέματος δεν είναι σαφές, πλην όμως οι διαδικασίες που περιγράφει ο υπουργός υγείας δεν χρειάζονται παρά λίγες μόνο μέρες για την ολοκλήρωσή τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος στη συνέχεια της απάντησής του, δεσμεύεται προς την πανελλήνια ομοσπονδία αστικών συγκοινωνιών (ΠΟΑΣ) και την πανελλήνια ομοσπονδία αυτοκινητιστών υπεραστικών συγκοινωνιών (ΠΟΑΥΣ) για άμεση εξόφληση των οφειλομένων του ΥΥΚΑ από το 2010. Αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “σε ότι αφορά στις οφειλές του ΥΥΚΑ που αφορούν την Β’ δόση του 2010, έχει εγκριθεί η σχετική πίστωση από το υπουργείο οικονομικών και ήδη γίνονται οι απαραίτητες ενέργεις από πλευράς ΥΥΚΑ ώστε να εξοφληθεί άμεσα το οφειλόμενο ποσό”

Η απάντηση Λοβέρδου αφήνει κάποια ερωτήματα αναπάντητα, κυριότερο των οποίων είναι η διασαφήνιση των συγκοινωνικών φορέων με τους οποίους το υπουργείο έχει καταλήξει σε συμφωνία. Πέρυσι, για παράδειγμα, υπήρξε στην πράξη πρόβλημα με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ διότι δεν είχε υπογραφεί συμφωνία, άρα ούτε και έκπτωση για τα ΑμεΑ. Επίσης, ο Α. Λοβέρδος δεν έκανε ξεκάθαρο στην απάντησή του αν υπάρχει ή όχι πρόθεση για νομιθετική παρέμβαση (σε συνεργασία με το υπουργείο υποδομών) ώστε να επανακτήσουν τα ΑμεΑ το δικαίωμα έκπτωσης στις γραμμές εσωτερικού που έχουν απωλέσει τα τελευταία χρόνια. Τα παραπάνω “κενά” που απηχούν αντίστοιχα αιτήματα των αναπηρικών φορέων τέθηκαν υπόψη του υπουργού και από την Ηρώ Διώτη, μένει λοιπόν και αυτά να καλυφθούν το συντομότερο δυνατόν.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.