Παρασκευή, 15 Απριλίου 2011

Δικαίωση από τον Α.Πάγο για τους συμβασιούχους προ 2001!

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Μονιμοποιούνται καθαρίστριες του ΟΠΑΠ
Με χορούς, πανηγυρισμούς και τον Εθνικό 'Υμνο, υποδέχθηκαν την απόφαση του Αρείου Πάγου χιλιάδες συμβασιούχοι που δικαιώνει συναδέλφους τους καθαρίστριες του ΟΠΑΠ που ζητούσαν τη μονιμοποίησή τους.


Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, η απόφαση ελήφθη με 26 ψήφους υπερ και 19 κατά! Εργατολόγοι εκτιμούν οτι έτσι ανοίγει ο δρόμος για τη μονιμοποίηση και άλλων συμβασιούχων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στο Δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Oι συμβασιούχοι δικαιώθηκαν γιατί εργάζονταν πριν το 2001 που έγινε η αναθεώρηση του Συντάγματος.
-------------------------------

Όλη η απόφαση του Αρείου Πάγου για τους συμβασιούχουςH απόφαση λέει μεταξύ άλλων οτι πριν το 2001 δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης. Διαβάστε αναλυτικά.

Η ολομέλεια του Αρείου Πάγου σε διάσκεψη, κεκλεισμένων των θυρών, έκρινε κατά πλειοψηφία ότι όσοι είχαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου με το δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα προ του 2001, μπορούν να μονιμοποιηθούν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία, κι έτσι οι δικαστές δικαίωσαν καθαρίστριες του Οργανισμού Προγνωστικών Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΟΠΑΠ), οι οποίες εργάστηκαν στον εν λόγω οργανισμό από το 1991 έως το 1998.

Οι Αρεοπαγίτες έκριναν ότι πριν την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος του 2001, δεν υπάρχει απαγόρευση μονιμοποίησης των συμβασιούχων και τα δικαστήρια μπορούν να κρίνουν σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία (νόμοι 2112/1920, 3239/1954, κλπ), εάν συντρέχουν λόγοι και προϋποθέσεις για την μετατροπή των συμβάσεων ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Στην προκειμένη περίπτωση, οι καθαρίστριες του ΟΠΑΠ εργάστηκαν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, απο το 1991 έως το 1998 και κατέθεσαν αγωγές πριν τη συνταγματική αναθεώρηση του 2001.

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την τελευταία αναθεώρηση του Συντάγματος, το άρθρο 103 απαγορεύει ρητά τη μετατροπή των συμβάσεων από ορισμένου σε αορίστου χρόνου.

Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η απόφαση αυτή του Αρείου Πάγου, δεν καλύπτει τους συμβασιούχους που απασχολήθηκαν μετά το 2001.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.