Πέμπτη 21 Απριλίου 2011

Αντιμέτωποι με «συμπληγάδες» οι νεφροπαθείς τελικού σταδίου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Το υπουργείο χρωστά στους προμηθευτές, οι προμηθευτές σταματούν τις προμήθειες



Η επαπειλούμενη διακοπή προμήθειας φίλτρων αιμοκάθαρσης και χορήγησης σκευασμάτων αναισθησίας συνιστά ευθεία απειλή για την ζωή των νεφροπαθών τελικού σταδίου.

Όπως επισημαίνει σε επιστολή της προς τον υπουργό υγείας η εθνική συνομοσπονδία ΑμεΑ “για άλλη μιά φορά μέσα σε διάστημα λίγων μηνών οι νεφροπαθείς βρίσκοται μεταξύ συμπληγάδων, του υπουργείου υγείας από την μιά και των προμηθευτών από την άλλη”. Η ΕΣΑμεΑ στην επιστολή της αναφέρεται σε συναισθήματα “βαθιάς ανησυχίας και αγανάκτησης των νεφροπαθών τελικού σταδίου εξαιτίας πρόσφατου εγγράφου που απέστειλε στο υπουργείο υγείας ο πανελλήνιος σύλλογος προμηθευτών υλικών τεχνητού νεφρού και σχετικών υλικών, διαμηνύοντας ότι λόγω των οφειλών του υπουργείου αδυνατούν να προμηθεύσουν τους πελάτες/νεφροπαθείς με φίλτρα αιμοκάθαρσης”.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τρισήμισι μήνες πριν το υπουργείο υγείας είχε με έγγραφό του δεσμευτεί προς τους προμηθευτές ότι θα εξοφλήσει τα χρέη του τουλάχιστον για το πρώτο τρίμηνο του 2010 (ως πράξη καλής θέλησης για να αποφευχθεί – τότε – η κρίση), όμως η δέσμευση δεν υλοποιήθηκε. Εξωθώντας την κατάσταση στο σημερινό αδιέξοδο.

“Αυτό που αφορά τους νεφροπαθείς”, τονίζει στην επιστολή της η ΕΣΑμεΑ, “είναι η απρόσκοπτη πρόσβασή τους στα μηχανήματα αιμοκάθαρσης για να μπορέσουν να ζήσουν. Οι νεφροπαθείς δεν μπορεί συνεχώς να απειλούνται από τους προμηθευτές και από το ίδιο το Υπουργείο που δεν πρέπει πλέον να παραμείνει σε υποσχέσεις αλλά να προχωρήσει σε άμεσες και έμπρακτες ενέργειες”.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.