Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Νέα έρευνα δίνει ελπίδες για πιο έγκαιρη πρόγνωση της νόσου Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Η μαγνητική τομογραφία του εγκεφάλου υγειών ανθρώπων ενδέχεται να μπορεί να αποκαλύψει συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ περίπου μία δεκαετία προτού διαγνωστεί κλινικά η ασθένεια μέσω της καταγραφής της συρρίκνωσης τμημάτων του εγκεφάλου σε περιοχές που σχετίζονται με την εμφάνιση της νόσου.

Η ομάδα ελέγχου της αμερικανικής έρευνας αποτελούνταν από 65 άτομα άνω των 70 ετών που δεν είχαν ενδείξεις εμφάνισης της νόσου και βρίσκονταν υπό παρακολούθηση για μια χρονική περίοδο 10 ετών. Υποβάλλονταν σε τακτικές μαγνητικές εξετάσεις του εγκεφάλου και εκείνοι που παρουσίασαν συρρίκνωση σε συγκεκριμένα τμήματά του, που σχετίζονται με το Αλτσχάιμερ, εμφάνισαν την ασθένεια τρεις φορές περισσότερο σε σχέση με τους υπόλοιπους.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιοποιήθηκαν στην ιατρική επιθεώρηση Νευρολογίας και αναμένεται να ανοίξουν την οδό για μια νέα μέθοδο έγκαιρης διάγνωσης της νόσου προσφέροντας βοήθεια στην ανάπτυξη αποτελεσματικών μορφών θεραπείας της εκφυλιστικής ασθένειας που προσβάλλει παγκοσμίως πάνω από 26 εκατομμύρια ανθρώπους.

Σύμφωνα με τη Ρεβέκα Γουντ, στέλεχος της Βρετανικής Εταιρείας για τη νόσο Αλτσχάιμερ, η νέα έρευνα επιβεβαιώνει το πλήθος των στοιχείων που συνηγορούν ότι οι αλλαγές που σχετίζονται με την ασθένεια ξεκινούν πολύ πριν την εμφάνιση των συμπτωμάτων. Σημειώνει ωστόσο ότι πρόκειται για μια έρευνα μικρής κλίμακας που θα πρέπει να διευρυνθεί προτού εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα αναφορικά με τη διαδικασία της πρόγνωσης, άποψη που στηρίζουν και οι ίδιοι οι συγγραφείς της έρευνας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.