Τρίτη 8 Μαρτίου 2011

Η παρεμβατική διαδικτυακή «φωνή» της Μαρίας Μπαστέα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Πως μιά γυναίκα με αναπηρία προσπαθεί επί χρόνια να «έχει λόγο» στον μικρόκοσμο της γειτονιάς της


Το "Ράδιο Γειτονιές" έχει εκατοντάδες πιστούς φίλους σε Βύρωνα, Καισαριανή και Ζωγράφου

Διανύοντας το 46οέτος της ηλικίας της, η Μαρία Μπαστέα – παραπληγική, χρήστης αναπηρικού αμαξιδίου – έχει διανύσει στην διάρκεια του ενήλικου βίου της, όλους τους “σύγχρονους σταθμούς”  της  προσπάθειας του ελληνικού αναπηρικού κινήματος  για δικαιωματική προσέγγιση των θεμάτων αναπηρίας. Η ώριμη πλέον ανταπόκρισή της  στο αίτημα  χειραφέτησης των τριών τελευταίων δεκαετιών που συμπυκνώνει όλες τις αναπηρικές διεκδικήσεις, είναι η καθημερινή της παρέμβαση στην γειτονιά όπου γεννήθηκε και ζει μέσω του διαδικτυακού της σταθμού “Ράδιο - Γειτονιές”.
Ο διαδικτυακός ραδιοσταθμός της Μαρίας (Λιόνας) Μπαστέα, δεν προέκυψε εν μιά νυκτί. Η εξαιρετικά δραστήρια κοπέλα ενεπλάκη επαγγελματικά με τον χώρο των εκδόσεων από το 2001, εκδίδοντας την αξιόλογη τοπική εφημερίδα “Στις γειτονιές μας”. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, η εκδοτική παρέμβαση της Μ. Μπαστέα μετονομασθείσα  “Οι γειτονιές μας” κατόρθωσε να γίνει  ένα σοβαρότατο βήμα ενημέρωσης και διαλόγου, με επιρροή όχι μόνο στον γεννέθλιο δήμο Βύρωνα αλλά και στους γειτονικούς δήμους Καισαριανής και Ζωγράφου. Μέχρι και σήμερα “Οι γειτονιές μας” εξακολουθούν να κυκλοφορούν σε Βύρωνα, Καισαριανή και Ζωγράφου, σταθερά κάθε μήνα. Ο διαδικτυακός σταθμός της έμπειρης πλέον τοπικής εκδότριας που γεννήθηκε πριν έναν περίπου χρόνο (αρχές 2010) αποτελεί  φυσική συνέχεια και συμπλήρωμα της δεκαετούς πορείας της στον έντυπο τύπο. 
Το τελευταίο πνευματικό “παιδί” της  Μαρίας Μπαστέα, το διαδικτυακό της ραδιόφωνο “Ράδιο Γειτονιές” που λειτουργεί στην διαδικτυακή διεύθυνση www.radio-geitonies.grείναι και το πιό αγαπημένο της. “Από τις αρχές της δεκαετίας του 90 που ο ηλεκτρονικός υπολογιστής μπήκε στην ζωή μου, την άλλαξε” μας λέει η κ. Μπαστέα, αξιοποιώντας πλέον στο έπακρο τις διαδραστικές διαδικτυακές δυνατότητες  και αναγορεύοντάς τες σε σημείο αναφοράς - επίκεντρο της κοινωνικής της παρέμβασης.  Η δραστήρια κοπέλα, κατά την διάρκεια των σπουδών της στο Πάντειο Πανεπιστήμιο (σχολή ΜΜΕ) αρχές της προπροηγούμενης δεκαετίας, είχε εξειδικευτεί στους Η/Υ παρακολουθώντας ευρωπαϊκά προγράμματα HORIZONκαι σεμινάρια DTPπου οργάνωνε η τοπική αυτοδιοίκηση, σε εποχές όπου η διαδικτυακή εξοικείωση στην χώρα μας ήταν ακόμα πολύ περιορισμένη. Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε, η εξοικείωση των πολλών με ταχύτατα βήματα κατακτιέται, η κάποτε πρωτοπόρος Μ. Μπαστέα συναντιέται πλέον με τους πολλούς στο κεκτημένο γι’ αυτήν εδώ και δεκαετίες διαδικτυακό πεδίο.
Η ώριμη διαδικτυακή παρέμβαση της κ. Μπαστέα εμπεριέχει αν μη τι άλλο κάμποσα “προχωρημένα” στοιχεία. Το “Ράδιο Γειτονιές” της προσφέρει βήμα έκφρασης  στις πλέον αιρετικές “φωνές” από τον χώρο των ΑμεΑ. Ανάμεσά τους ο συγγραφέας Ανδρέας Κουζέλης (σχετικό με αυτόν θέμα φιλοξενεί ήδη η σελίδα), η εκπομπή του οποίου “Δεν ομιλώ καθαρά, ομιλώ όμως ξεκάθαρα” - δεδομένης της δυσκολίας στην εκφορά του λόγου του παρουσιαστή – είναι μιά αναμφίβολα μοναδική πρόταση διαδικτυακής ακρόασης. Προφανώς, το “Ράδιο Γειτονιές” δεν εξαντλείται στις προχωρημένες και αιρετικές προτάσεις, εκπέμπει ένα πλήρες  πρόγραμμα που επιχειρεί να καλύψει τις ανάγκες ενημέρωσης τριών τουλάχιστον περιοχών (Βύρωνα, Καισαριανής, Ζωγράφου) με τον πληρέστερο δυνατό τρόπο. Οπως αισιόδοξα δηλώνει η Μαρία Μπαστέα  “σημειώνοντας και αναδεικνύοντας με επιμέλεια  τα προβλήματα των δημοτών και δημοσιοποιώντας τις προτάσεις, υποδείξεις και παρατηρήσεις τους,  ευελπιστούμε ότι πηγαίνουμε ένα βήμα μπροστά την περιοχή μας. Το βέβαιο είναι ότι τον τελευταίο χρόνο με το διαδικτυακό μας  ραδιόφωνο η φωνή μας φτάνει ολοένα και πιό μακριά”.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.