Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Πρώτο για απώλεια βάρους το γαστρικό μπάι - πας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δύο νέες μελέτες δίνουν «ψήφο εμπιστοσύνης» στο γαστρικό μπάι - πας (γαστρική παράκαμψη), σε ό,τι αφορά την αποτελεσματικότερη απώλεια βάρους και την «εξάλειψη» του διαβήτη τύπου 2 στα παχύσαρκα άτομα.

Σύμφωνα με αυτές, η συγκεκριμένη μέθοδος υπερέχει στα σημεία σε σύγκριση με τις άλλες βαριατρικές επεμβάσεις.

Ωστόσο, οι ασθενείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στην επιλογή του γιατρού που θα διεξαγάγει το μπάι- πας, σημειώνουν οι ερευνητές στο τεύχος Φεβρουαρίου του επιστημονικού περιοδικού «Archives of Surgery».

Συνιστούν, να επιλέγεται κάποιος ειδικός που έχει ήδη διεξαγάγει αρκετές τέτοιες επεμβάσεις και διαθέτει την ανάλογη πείρα.

Το γαστρικό μπάι- πας, καθώς και η τοποθέτηση δακτυλίου στο στομάχι, αποτελούν τις δύο πιο κοινές χειρουργικές παρεμβάσεις για την απώλεια βάρους.

Στο γαστρικό μπάι- πας παρακάμπτεται ένα τμήμα του λεπτού εντέρου, γεγονός που σημαίνει, ότι το άτομο νιώθει ταχύτερα κορεσμό, ενώ παράλληλα απορροφάται από το έντερο λιγότερη τροφή.

Ο γαστρικός δακτύλιος αφορά διαχωρισμό του στομάχου σε δύο τμήματα με τη χρήση ενός «δαχτυλιδιού». Με αυτόν τον τρόπο, το άτομο αισθάνεται πιο γρήγορα κορεσμό.

Σημειώνεται ότι, η τρίτη πιο διαδεδομένη βαριατρική επέμβαση παγκοσμίως, είναι το αποκαλούμενο «γαστρικό μανίκι»: στη συγκεκριμένη περίπτωση οι χειρουργοί αφαιρούν τμήμα του στομάχου.

Η αμερικανική μελέτηΣτο πλαίσιο της πρώτης μελέτης που διεξήχθη από ειδικούς του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, συγκρίθηκαν 100 άτομα, τα οποία υπεβλήθησαν σε γαστρικό μπάι- πας με αντίστοιχο αριθμό παχύσαρκων ατόμων που υπεβλήθησαν σε επέμβαση δακτυλίου.

Όλοι οι συμμετέχοντες στη μελέτη έπασχαν από νοσογόνο παχυσαρκία (ΔΜΣ άνω του 40), ενώ οι 34 εξ αυτών έπασχαν και από διαβήτη τύπου 2.

Οπως προέκυψε, στην ομάδα του γαστρικού μπάι- πας οι ασθενείς έχασαν το 64% του επιπλέον βάρους τους κατά μέσο όρο, ενώ στην ομάδα του δακτυλίου του αντίστοιχο ποσοστό ήταν 36%.

Παράλληλα, τα τρία τέταρτα των ασθενών στην ομάδα του μπάι- πας εμφάνισαν βελτίωση, σε ό,τι αφορούσε τον διαβήτη τους (σε κάποιες περιπτώσεις απαλλάχθηκαν από τη νόσο) - στην ομάδα του δακτυλίου το ποσοστό ήταν 50%.

Την ίδια στιγμή σε ό,τι αφορούσε τις επιπλοκές, τα ποσοστά μεταξύ των δύο ομάδων ήταν παρόμοια - 12% για την ομάδα του μπάι -πας και 15% για την ομάδα του δακτυλίου. Οι κύριες επιπλοκές που εμφανίστηκαν ήταν λοιμώξεις, εσωτερική αιμορραγία και θρομβώσεις, όχι όμως και θάνατοι.

Σημειώνεται ότι, περισσότεροι ασθενείς της ομάδας του μπάι- πας εμφάνισαν επιπλοκές αμέσως μετά την επέμβαση. Ωστόσο, στην ομάδα του δακτυλίου κατεγράφησαν περισσότερες περιπτώσεις επαναληπτικών επεμβάσεων (13% έναντι 2%).

Η μελέτη από την ΤαϊβάνΗ δεύτερη μελέτη διεξήχθη στην Ταϊβάν από ειδικούς του Γενικού Νοσοκομείου Μιν - Σενγκ και περιελάμβανε 60 παχύσαρκα άτομα με διαβήτη τύπου 2. Στο πλαίσιο της συγκεκριμένης μελέτης οι ασθενείς υπεβλήθησαν είτε σε επέμβαση γαστρικής παράκαμψης είτε σε «γαστρικό μανίκι».
Σχεδόν όλοι οι ασθενείς της ομάδας του μπάι- πας (93%) απαλλάχθηκαν από τον διαβήτη τους, ενώ στην ομάδα του «μανικιού» το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 50%.

Συγχρόνως, τα άτομα που υπεβλήθησαν σε μπάι- πας έχασαν περισσότερο βάρος από τα υπόλοιπα.

Σε ό,τι αφορούσε τις επιπλοκές, δεν παρουσιάστηκε κάποια σοβαρή επιπλοκή σε καμία από τις δύο ομάδες.

Υπάρχουν διαφορετικές θεωρίες σχετικά με τους λόγους, για τους οποίους η γαστρική παράκαμψη είναι ανώτερη των άλλων μεθόδων, παρότι θεωρείται τεχνικώς πιο απαιτητική και ως εκ τούτου πιο επικίνδυνη. Μια εξ αυτών αναφέρει ότι, η επιτυχία της τεχνικής βασίζεται σε αλλαγές που προκαλούνται στις ορμόνες, οι οποίες ρυθμίζουν τον μεταβολισμό του σακχάρου του αίματος.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.