Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Ινομυώματα ένας γυναικείος πονοκέφαλος

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Γράφει ο δρ ΘΑΝΟΣ ΠΑΡΑΣΧΟΣ, γυναικολόγος - μαιευτήρας, ειδικός στην εξωσωματική γονιμοποίηση και στην ενδοσκοπική χειρουργική, τ. επιμελητής νοσοκομείων Hammersmith & Whipps Cross του Λονδίνου, http: www.ivf-embryo.gr, e-mail: paraschos@ivf-embryo.gr



Τα ινομυώματα είναι κάτι πολύ συνηθισμένο στις γυναίκες της αναπαραγωγικής ηλικίας. Η εμφάνισή τους δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας αφού, κατά κανόνα, πρόκειται για καλοήθη σφαιρικά ογκίδια μυϊκών ινών και ινώδους ιστού.
Στην πραγματικότητα, είναι πολύ πιθανό να έχετε ινομυώματα και να μη σας ενοχλήσουν ποτέ. Αυτό εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους.
Στον γιατρό θα καταφύγετε αν σας προκαλούν αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους (έστω και σταγόνες), ασυνήθιστα αυξημένη αιμορραγία ή έντονο πόνο κατά τη διάρκεια της περιόδου, πόνους, κράμπες ή πρήξιμο στην κοιλιά ή στα πόδια, επίμονη δυσκοιλιότητα, συχνουρία ή ακράτεια, συχνές ουρολοιμώξεις, πόνους στην πλάτη, στα πόδια και κατά τη σεξουαλική επαφή.
Δευτερογενώς, η υπερβολική αιμορραγία της έμμηνης ρύσης που ίσως προκαλέσουν τα ινομυώματα είναι πιθανό να οδηγήσει σε αναιμία. Επίσης, ο πόνος κατά την ερωτική διείσδυση είναι λογικό να υποβαθμίζει την ερωτική ζωή του ζευγαριού. Τέλος, ενώ τα ίδια τα ινομυώματα είναι κατά κανόνα καλοήθη, σε περιπτώσεις που είναι μεγάλα ή πολλαπλά έχουν συνδεθεί με τετραπλάσιο κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του ενδομητρίου.
Ινομυώματα και γονιμότητα
Τα ινομυώματα μπορεί να μπλοκάρουν τη γυναικεία γονιμότητα αν αποφράξουν τις σάλπιγγες. Η ανάπτυξη ινομυωμάτων στο ενδομήτριο εμποδίζει την εμφύτευση των γονιμοποιημένων ωαρίων και αποτελεί συνηθισμένη αιτία των καθ' έξιν αποβολών. Ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό και τη θέση τους, μπορεί να συντελέσουν σε αδράνεια της μήτρας και να ωθήσουν το έμβρυο σε λάθος θέση, τόσο κατά την εγκυμοσύνη όσο και κατά τον τοκετό. Παρ' όλα αυτά, με τη συνεχή ιατρική παρακολούθηση, η εγκυμοσύνη μπορεί να εξελιχθεί ομαλά.
Τα ινομυώματα «τρέφονται» από την αυξημένη ποσότητα οιστρογόνων που παρατηρείται κατά τη λήψη αντισυλληπτικών, την εγκυμοσύνη και την παχυσαρκία. Αντίθετα, στη φάση της εμμηνόπαυσης, όταν σταματά η παραγωγή οιστρογόνων, τα ινομυώματα συρρικνώνονται.
Αντιμετώπιση κατά περίπτωση
Αν, ύστερα από μία εξέταση Παπανικολάου ή υπερηχογραφήματος μήτρας-ωοθηκών, διαπιστώσετε ότι έχετε ινομυώματα που όμως δεν σας έχουν ενοχλήσει, το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να τα παρακολουθείτε στο εξής με μια υπερηχογραφική εξέταση 2-3 φορές το χρόνο. Το ίδιο ισχύει και αν πλησιάζετε στην εμμηνόπαυση ή σας έχει ήδη σταματήσει η περίοδος, οπότε αναμένεται η συρρίκνωσή τους.
Η υπερβολική αιμορραγία που προκαλούν τα ινομυώματα πιθανόν να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή ή με γοναδοτροπίνες που θα ανακόψουν την ανάπτυξή τους.
Οταν υπάρχουν μεγάλα ή πολλά ινομυώματα, η τεχνική του εμβολισμού αποκόπτει την αιμάτωσή τους, με αποτέλεσμα να μαραθούν.
Η αφαίρεση των ινομυωμάτων ενδείκνυται όταν η γυναίκα επιθυμεί να διατηρήσει την αναπαραγωγική της ικανότητα ή όταν κάποιο έντονο πρόβλημα που της προκαλούν τα ινομυώματα υποβαθμίζει σημαντικά την ποιότητα της ζωής της. Ενδειξη για ινομυωματεκτομή συνιστά και η ξαφνική ανάπτυξη των ινομυωμάτων και ιδιαίτερα κατά την εμμηνόπαυση. Στην τελευταία περίπτωση, τα ινομυώματα μπορεί να αφαιρεθούν και με υστερεκτομή.
Η αφαίρεση των ινομυωμάτων μπορεί να γίνει αναίμακτα μέσω του κόλπου (υστεροσκοπική ινομυωματεκτομή) ή σχεδόν αναίμακτα με τη λαπαροσκοπική ή τη ρομποτική χειρουργική. Με τις πρωτοποριακές αυτές τεχνικές, μπορείτε επιστρέψετε στις καθημερινές σας δραστηριότητες ύστερα από μόλις μία ημέρα. Κι αυτό γιατί, με τις τεχνικές της ενδοσκοπικής χειρουργικής, δεν τραυματίζονται οι ιστοί και δεν προκαλείται πόνος, ενώ δεν δημιουργούνται ορατά σημάδια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.