Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Λιγότερο ζουν οι υπέρβαροι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.




Σύμφωνα με νέα μελέτη, που περιλαμβάνει σχεδόν 1.500.000 άτομα, το υπερβολικό βάρος μπορεί να αφαιρέσει χρόνια από τη ζωή των ανθρώπων, ακόμα και αν δεν πάσχουν από  σοβαρές παθήσεις.

Μπορεί να φαίνεται προφανές ότι το υπερβολικό βάρος μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία και να συμβάλει σε πρόωρο θάνατο. Τα τελευταία χρόνια όμως, κάποιες μελέτες έδειξαν, ότι η παχυσαρκία δεν έχει καμία επίδραση στη θνησιμότητα και ουσιαστικά υπαινίσσονταν ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Τα πορίσματα και το μέγεθος της νέας μελέτης, η οποία διεξήχθη από ερευνητές του Αμερικανικού Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου και δημοσιεύεται στο έντυπο New England journal of Medicine, θα πρέπει να θέσει τέλος στη συζήτηση για τη σχέση μεταξύ του υπερβολικού βάρους και του κινδύνου για πρόωρο θάνατο, αναφέρει ο Δρ Ali Mokdad, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Ουάσινγκτον.

Οι συγγραφείς της μελέτης, με επικεφαλής τη Δρ Amy Berrington, έλαβαν δεδομένα από 19 προγενέστερες μελέτες που περιελάμβαναν 1.460.000 άνδρες και γυναίκες, μεταξύ των ηλικιών 19 και 84.

Η σχέση μεταξύ βάρους και κινδύνου θνησιμότητας ήταν δύσκολο να γίνει αντιληπτή, επειδή πολλές μελέτες γύρω από το θέμα έχουν συμπεριλάβει καπνιστές και άτομα με καρδιακές παθήσεις, καρκίνο ή ιστορικό εγκεφαλικού επεισοδίου – τα οποία σχετίζονται τόσο με την παχυσαρκία όσο και με τους πρόωρους θανάτους. 

Συνολικά, 10.087 άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια των μελετών, οι οποίες διήρκεσαν περίπου 10 έτη. Σε σύγκριση με τα άτομα φυσιολογικού βάρους, οι υπέρβαροι εμφανίστηκαν να έχουν 13% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν κατά τη διάρκεια της μελέτης. Οι μέτρια παχύσαρκοι, έως και οι σοβαρά παχύσαρκοι, είχαν 44 και 88% αντίστοιχα, περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν, ενώ οι νοσηρά παχύσαρκοι είχαν 2.5 φορές περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν!

Αυτά τα ευρήματα καθιστούν σαφές ότι, η παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την πρόκληση πρόωρου θανάτου, αναφέρει η Δρ Berrington. «Είναι μια στατιστικά σημαντική αύξηση του κινδύνου», είπε.

Οι ερευνητές έλαβαν υπόψη μια σειρά από παράγοντες, όπως η ηλικία, η κατάσταση της υγείας των ατόμων, το οικονομικό επίπεδο, η κατανάλωση αλκοόλ, η εκπαίδευση, τα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας και η οικογενειακή κατάσταση.

Τελειώνοντας, η Δρ Berrington είπε ότι: «Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, έχουμε πολλές αποδείξεις που οδηγούν στο αδιαμφισβήτητο συμπέρασμα ότι υπάρχει σύνδεση μεταξύ του υπερβολικού σωματικού βάρους και του αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας».





Πηγή: http://www.capitalhealth.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.