Τετάρτη 5 Ιανουαρίου 2011

Σκεφτείτε σαν… νέοι, για να δείχνετε νέοι

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σύμφωνα με νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, όσοι άνθρωποι σκέφτονται και ντύνονται σαν νέοι είναι πιο υγιείς, ενώ γερνάνε πιο αργά σε σχέση με όσους σκέφτονται και ντύνονται πιο… «σοβαρά» με βάση την ηλικία τους.

Η δύναμη της θετικής και νεανικής σκέψης και νοοτροπίας μπορεί, όπως φαίνεται, να βελτιώσει από την πίεση του αίματος και τα αρθριτικά μέχρι και την όραση. Ακόμα και η καρδιοπάθεια και ο καρκίνος (π.χ. του προστάτη) μπορούν να κρατηθούν μακριά, χάρη στη δύναμη των νοητικών εικόνων που σχηματίζει κανείς για τον εαυτό του και στην εσωτερική άρνησή του να γεράσει.
Οι ερευνητές, υπό την Έλεν Λάνγκερ του Τμήματος Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, σε συνεργασία με ερευνητές του Πανεπιστημίου ΜΙΤ, πραγματοποίησαν πείραμα, το οποίο έδειξε ότι οι γυναίκες που κόβουν και βάφουν τα μαλλιά τους όχι μόνο δείχνουν πιο νέες, αλλά έχουν και μειωμένη πίεση αίματος, μια βασική ένδειξη λιγότερου άγχους και καλύτερης υγείας.
Μια άλλη μελέτη έδειξε ότι οι γυναίκες που γίνονται μητέρες σε μεγαλύτερη ηλικία γερνάνε πιο αργά σε σχέση με όσες γέννησαν σε ηλικία 20 - 30 ετών. Το γεγονός ότι μια μεγάλη γυναίκα περιβάλλεται ξαφνικά από νεαρότερα άτομα (τους συμμαθητές του δικού της παιδιού, αλλά και τις συνήθως μικρότερες μητέρες τους) βοηθάει και την ίδια να δει τον εαυτό της με άλλα μάτια και έτσι να νιώσει πιο νέα.
Ένα άλλο πείραμα έδειξε ότι, όταν ένας άνθρωπος φοράει στολή στη δουλειά του, είναι πιθανό ότι θα γεράσει πιο αργά, ίσως επειδή με τον τρόπο αυτό αποφεύγει να ντύνεται πιο «σοβαρά» με βάση την ηλικία του. Επίσης, όσοι άνδρες μένουν φαλακροί πρόωρα, τείνουν να γερνάνε πιο γρήγορα, επειδή επηρεάζεται αρνητικά η ψυχολογία τους.

«Έχουμε πολύ περισσότερο έλεγχο πάνω στην υγεία και την ευεξία μας από ό,τι συνειδητοποιούν οι περισσότεροι από εμάς» σχολίασε η Λάνγκερ.
Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό ψυχολογίας «Perspectives on Psychological Science».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.