Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δίαιτες- δίαιτες- δίαιτες…. Πολλά γράφονται και ακούγονται κατά καιρούς, για διάφορες κατηγορίες διατροφών, που υπόσχονται θαύματα…

Διατροφές που πασάρονται στα περιοδικά…με αποδέκτη εσάς.
Επιτρέπεται και δημοσιεύονται, ακούγονται από τα ΜΜΕ, ενώ το πιο πιθανό είναι να προκαλέσουν διάφορα προβλήματα υγείας….

Ειδικά αν αυτές οι επικίνδυνες δίαιτες, γίνονται από άτομα που δεν πρέπει να τις ακολουθούν. Παράδειγμα μπορεί να αποτελέσουν και οι ευπαθείς ομάδες: όπως οι έφηβοι- τα παιδιά, οι εγκυμονούσες- οι θηλάζουσες, τα άτομα με ζαχαρώδη διαβήτη…κλπ…

Ποιος όμως από αυτούς που δίνουν τις δίαιτες αυτές, υπογράφει και για την ασφάλεια στην υγεία τους, μετά από την χρήση των διατροφών αυτών;

Αυτές οι δίαιτες λοιπόν, οι λεγόμενες δίαιτες αποτοξίνωσης, απευθύνονται σε άτομα που δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα υγείας, (άσχετα εάν γίνονται από διάφορες κατηγορίες ανθρώπων).

Ας πάρουμε όμως την δίαιτα αποτοξίνωσης και ας την μελετήσουμε:

Η δίαιτα αυτή, υπόσχεται την απώλεια κιλών και παράλληλα υπόσχεται να αποτοξινώσει “λέει” τον οργανισμό.
Τι είναι όμως η τοξίνη; Για όσους ψάξουν τη λέξη αυτή στο λεξικό, η λέξη τοξίνη, είναι η δηλητηριώδης ουσία. Ποια δηλητηριώδη ουσία θέλουμε να αφαιρέσουμε εμείς από τον οργανισμό μας, όταν τηρούμε τη δίαιτα αποτοξίνωσης???

Πολύ μπερδεμένο δεν είναι;

Τι θα μπορούσαμε να αποτοξινώσουμε δηλαδή;

Υπάρχει περίπτωση ο οργανισμός μας να έχει τοξίνες από την κατανάλωση τροφών;

Το κρέας λένε κάποιοι! Να αποτοξινωθεί ο οργανισμός από αυτό;

Δηλαδή το κρέας είναι τοξικό;

Ο άνθρωπος γεννήθηκε σαν σαρκοφάγο ον, τα απαραίτητα αμινοξέα που υπάρχουν μέσα σε αυτό (στο κρέας), μας βοηθούν σε διάφορες διαδικασίες και δεν θα μπορούσαμε να τα πάρουμε, εάν δεν καταναλώσουμε το κρέας.

Γιατί εμείς λοιπόν να αλλάξουμε τα στοιχεία αυτά? Θα ήταν καλύτερα να μειώσουμε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος σε μικρές ποσότητες, άπαχου και 1 με 2 φορές τη βδομάδα, από το να αφαιρέσουμε τελείως από τη διατροφή μας. Σε περιπτώσεις δε των ψαροχορτοφάγων, θα πρέπει και πάλι η διατροφή τους να είναι μελετημένη και αρκετά προσεγμένη, έτσι ώστε να καλύπτεται αν μη τι άλλο από τα απαραίτητα για τη ζωή αμινοξέα.

Μια τέτοια διατροφή, θα μπορούσε να συντάξει, μόνο ένας πτυχιούχος διαιτολόγος. Δεν είμαστε κατά των προγραμμάτων αυτών, απλά για την υγεία και ασφάλειά μας…θα πρέπει να δίδεται μεγάλη προσοχή!...

Είναι δυνατό, να «αποτοξινώσουμε» τον οργανισμό μας, με την διατροφή που επιβάλει: ΜΟΝΟ ΦΡΟΥΤΑ ΚΑΙ ΧΥΜΟΥΣ;
Ή ΜΟΝΟ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΧΥΜΟΥΣ ΤΟΥΣ;

Η τόσες άλλες, που υπόσχονται διάφορα και θεαματικά αποτελέσματα με αποχές από μεγάλες ομάδες τροφίμων;
Σας έδωσε κανένας πτυχιούχος-διαιτολόγος τέτοια δίαιτα;

Αποτοξίνωση, γίνεται σε περιπτώσεις όπως τα ναρκωτικά, το αλκοόλ, ή άλλες ΤΟΞΙΚΕΣ ουσίες…. Αποτοξίνωση “στην τροφή”…ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!…..

Η λύση στα διατροφικά προβλήματα, μπορεί να είναι μόνο η υγιεινή-ισορροπημένη διατροφή.

Γράφει
Βασιλική Παπαδοπούλου
Διαιτολόγος - Διατροφολόγος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.