Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2010

Καρκίνος του πνεύμονα: Eντοπίστηκε γονιδιακή ποικιλομορφία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.



Επιστήμονες ανακάλυψαν γενετική αλλοίωση που συμβαίνει σε συνήθη μορφή καρκίνου του πνεύμονα σε καπνιστές, που όπως δήλωσαν προσφέρει στόχο ανάπτυξης νέων φαρμάκων.
Σε έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Science Translational Medicine», ερευνητική ομάδα από τη Γερμανία δήλωσε ότι το γονίδιο FGFR1 είναι νέος «ύποπτος» όσον αφορά τον επιδερμοειδή καρκίνο του πνεύμονα.
Ο Nicholas Turner, του Ινστιτούτου για την έρευνα στον καρκίνο, του Λονδίνου, δήλωσε ότι μέχρι τώρα τα νέα για τέτοιους ασθενείς δεν ήταν καλά. Ωστόσο, θεωρεί ότι η νέα έρευνα αποτελεί την πρώτη αχτίδα ελπίδας.
Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Roman Thomas, του Max Planck Institute for Neurological Research της Γερμανίας, δημιούργησε γενετικά προφίλ μεγάλης ομάδας καρκινικών κυττάρων πνεύμονα και ανακάλυψε ότι τα δείγματα επιδερμοειδούς καρκίνου του πνεύμονα περιείχαν περισσότερα αντίγραφα του γονιδίου FGFR1 σε σχέση με άλλους τύπους καρκίνου.
Ο Thomas δήλωσε ότι τα αποτελέσματα υποδεικνύουν ότι φάρμακα γνωστά ως καταστολείς του FGFR, σχεδιασμένα να μπλοκάρουν τη λειτουργία αυτού του γονιδίου θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα έναντι αυτού του είδους καρκίνου του πνεύμονα.
Μετά τον εντοπισμό του γονιδίου, η ερευνητική ομάδα δοκίμασε σε ποντίκια φάρμακο καταστολέα του FGFR και ανακάλυψε ότι συρρίκνωνε τους όγκους.
Μόνο οι όγκοι με την ενίσχυση του γονιδίου επέδειξαν τη συγκεκριμένη ακραία ευαισθησία στον καταστολέα FGRF.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, αν περαιτέρω κλινικές δοκιμές αυτού του τύπου φαρμάκων σε ασθενείς έχουν καλά αποτελέσματα, ενδεχομένως θα μπορούσαν να διατεθούν φάρμακα προς χρήση εντός 5 ετών.

Πηγή: iatronet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.