Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Τι είναι το σύνδρομο Cushing;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σύνδρομο Cushing είναι μια ενδοκρινική διαταραχή, που προκαλείται από την υπερπαραγωγή κορτιζόλης στον οργανισμό. Η κορτιζόλη, που παράγεται στα επινεφρίδια, είναι μία ορμόνη ζωτικής σημασίας, καθώς συμβάλλει στη ρύθμιση του μεταβολισμού, της καρδιαγγειακής λειτουργίας. Επίσης η κορτιζόλη είναι εκείνη που βοηθά τον οργανισμό να ανταποκριθεί και σε καταστάσεις στρες.

Νόσος Cushing χαρακτηρίζεται το είδος του συνδρόμου Cushing. Είναι σπάνια, καθώς προσβάλλει 10-15 άτομα ανά εκατομμύριο πληθυσμού ετησίως και εμφανίζεται σε ενήλικες από 20 έως 50 ετών, ενώ πάνω από το 70% των ασθενών είναι γυναίκες. Οι αιτίες ή οι παράγοντες κινδύνου που αφορούν στην εμφάνιση της νόσου Cushing δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές.

Συμπτώματα/Σωματικές εκδηλώσεις

·Παχυσαρκία κορμού (συσσώρευση λίπους στην κοιλιά με λεπτά άνω και κάτω άκρα)

·Ακμή ή δερματικές μολύνσεις

·Οπισθοτραχηλική απόθεση λίπους (buffalo hump)

·Εύκολος μωλωπισμός

·Υπερβολική τριχοφυΐα στο πρόσωπο για τις γυναίκες

·Πανσεληνοειδές προσωπείο (στρογγυλό, ερυθρό, φουσκωμένο πρόσωπο)

·Πορφυρές ραβδώσεις του δέρματος στην κοιλιά, στους μηρούς και στους μαστούς

·Αύξηση βάρους

Συμπτώματα/Μεταβολικές-Καρδιαγγειακές εκδηλώσεις
·Έντονη κόπωση

·Διαταραχή του μεταβολισμού

·Υπέρταση

·Πολυδιψία και πολυουρία

·Αδυναμία

Συμπτώματα/Ορμονικές εκδηλώσεις

·Κατάθλιψη, άγχος, ευερεθιστότητα

·Κεφαλαλγία

·Ανικανότητα

·Οστεοπόρωση

·Διακοπή έμμηνου ρύσης

Επιλογές θεραπείας

Μία από τις θεραπείες του συνδρόμου είναι η χειρουργική αφαίρεση του αδενώματος (αδενεκτομή), που γίνεται μέσω της διασφηνοειδούς οδού. Η νόσος εμμένει ή/και υποτροπιάζει στο 50% των χειρουργημένων ασθενών.

Άλλες επιλογές θεραπείας είναι ακτινοβολία της υπόφυσης, η στερεοτακτική ακτινοχειρουργική ή ακτινοβολία γ-knife, η επινεφριδεκτομή, καθώς επίσης και η αναστολή της παραγωγής κορτιζόλης. Οι ασθενείς που υποβάλλονται μόνο σε ακτινοθεραπεία ενδέχεται να χρειαστούν αρκετούς μήνες ή έτη μέχρι να επανέλθουν γι’ αυτό και συχνά απαιτείται η ταυτόχρονη χορήγηση αναστολέων κορτιζόλης. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν εγκεκριμένα φαρμακευτικά σκευάσματα για τη θεραπεία της νόσου Cushing.

Προσοχή!H έλλειψη θεραπείας μπορεί να επιφέρει καρδιαγγειακές επιπλοκές, όπως είναι η στεφανιαία αρτηριοπάθεια, η συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια καθώς και το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στις επιπλοκές της νόσου Cushing συμπεριλαμβάνονται η οστεοπόρωση, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι συχνές λοιμώξεις, η νεφρολιθίαση και η κατάθλιψη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.