Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2010

Ύπουλος κλέφτης της όρασης το γλαύκωμα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα οφθαλμικών ασθενειών που προκαλούν βλάβες στο οπτικό νεύρο, το οποίο μεταφέρει τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο. Αν μείνει χωρίς θεραπεία, μπορεί να οδηγήσει ακόμη και στην τύφλωσησυχνά δίχως να προκαλέσει συμπτώματα, γι΄ αυτό και αποκαλείται ύπουλος κλέφτης της όρασης.

Το γλαύκωμα αποτελεί τη δεύτερη συχνότερη αιτία τύφλωσης. Υπολογίζεται ότι 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο είναι τυφλοί εξαιτίας του και πως αυτός ο αριθμός θα φτάσει τα 11,2 εκατομμύρια ώς το 2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι λόγω της σιωπηλής εξέλιξης της ασθένειας (τουλάχιστον στα πρώτα της στάδια), ποσοστό έως 50% των ασθενών στις ανεπτυγμένες χώρες δεν γνωρίζουν ότι έχουν γλαύκωμα.

Υπάρχουν αρκετές μορφές γλαυκώματος. Ορισμένες από αυτές εμφανίζονται ως επιπλοκές άλλων οφθαλμικών παθήσεων (δευτερογενές γλαύκωμα), αλλά στην πλειονότητά τους εμφανίζονται χωρίς τα αίτια να είναι γνωστά. Μερικές μορφές γλαυκώματος εμφανίζονται κατά τη γέννηση (συγγενές γλαύκωμα) ή κατά την παιδική ηλικία (εφηβικό γλαύκωμα), αλλά στις περισσότερες περιπτώσεις εμφανίζεται μετά το 40ό έτος ζωής και η συχνότητα εμφάνισής του αυξάνεται με την ηλικία.

Οι πιο συχνές μορφές γλαυκώματος των ενηλίκων είναι το πρωτογενές γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας και το γλαύκωμα κλειστής γωνίας. Το γλαύκωμα ανοιχτής γωνίας είναι μια βραδέως εξελισσόμενη ασθένεια, ενώ το γλαύκωμα κλειστής γωνίας εμφανίζεται πολύ γρήγορα, συνήθως έπειτα από κάποιο ατύχημα ή αλλαγή στο μάτι. Περίπου το 50% όσων παρουσιάζουν γλαύκωμα δεν το αντιλαμβάνονται παρά μόνο σε προχωρημένο στάδιο και πολλοί από αυτούς θα χάσουν για πάντα σε μεγάλο βαθμό την όρασή τους.

Ένας λόγος που η ασθένεια δεν γίνεται αμέσως αντιληπτή είναι ότι η οφθαλμική υπέρταση, βασική αιτία της εμφάνισης γλαυκώματος, δεν προκαλεί σχεδόν ποτέ συμπτώματα. Για τον λόγο αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικές οι τακτικές επισκέψεις στον οφθαλμίατρο ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο βλάβης στο οπτικό νεύρο. Οι επισκέψεις αυτές είναι απαραίτητες για τους ανθρώπους υψηλού κινδύνου, όπως οι ηλικιωμένοι και όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.

Ο Ιωάννης Μ. Ασλανίδης είναι επίκουρος καθηγητής Οφθαλμολογίας στο ΠανεπιστήμιοΓουέιλ Κορνέλ, στη Νέα Υόρκη


Πηγή: Εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.