Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2010

Τι επιπτώσεις έχει η ανεργία στον ψυχισμό του ατόμου;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η ανεργία είναι ένας σοβαρός ψυχοκοινωνικός παράγοντας δημιουργίας έντονου άγχους καθώς και άλλων συναισθηματικών διαταραχών.

Επίσης, μπορεί να διεγείρει ποικίλα συναισθήματα στο άτομο, όπως: απογοήτευση, θυμός, θλίψη, ανησυχία, απελπισία, αίσθηση ανικανότητας συντήρησης, καθώς και κατάθλιψη, η οποία σε μερικές περιπτώσεις συνοδεύεται και από αυτοκαταστροφική συμπεριφορά.

Η μακροχρόνια ανεργία θρυμματίζει την προσωπική ταυτότητα του ατόμου και επιφέρει τεράστιες και δραστικές αλλαγές στη ψυχική του δομή: απάθεια, ευερεθιστότητα, έλλειψη θέλησης και κινήτρου για βελτίωση, κ.α..

Οι επιπτώσεις του άγχους στην υγεία
Το έντονο άγχος που βιώνει το άτομο έχει συχνά επιπτώσεις και στη σωματική του υγεία, όπως: έλκος, αρθρίτιδα, υπέρταση, αλλεργίες, καρδιοαγγειακά, αναπνευστικά προβλήματα, βλάβες στο ανοσοποιητικό σύστημα κ.α..

Μεγαλύτερα τα επίπεδα άγχους στις γυναίκες
Έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες, λόγω της πληθώρας των ρόλων που αναλαμβάνουν καθημερινά, παρουσιάζουν μεγαλύτερα επίπεδα άγχους, κατάθλιψης καθώς και άλλων συναισθηματικών διαταραχών.

Έρευνες αναφέρουν ότι η ηλικία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον τρόπο αντιμετώπισης της ανεργίας. Οι μικρότεροι σε ηλικία βιώνουν την ανεργία ως ματαίωση των ελπίδων τους και συνήθως ενεργούν με άγχος ή με βίαιη, επιθετική συμπεριφορά, ενώ οι μεγαλύτεροι θεωρούν την ανεργία ως απώλεια του κοινωνικού τους υπόβαθρου και ενεργοποιούν πιο ώριμους αμυντικούς μηχανισμούς, προκειμένου να διαχειριστούν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν .

Η συμβουλευτική στήριξη του ανέργου κρίνεται αναγκαία, όταν τα συμπτώματα εμμένουν και επηρεάζουν σε μέγιστο βαθμό τη λειτουργικότητά του, τις κοινωνικές και τις οικογενειακές του σχέσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.