Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Η πολυγλωσσία καθυστερεί την εκδήλωση Αλτσχάιμερ

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Οι άνθρωποι που από τα παιδικά τους χρόνια μιλάνε τακτικά δύο ή περισσότερες γλώσσες εμφανίζουν με σημαντική καθυστέρηση, μέχρι και πέντε ετών, τα συμπτώματα της νόσου Αλτσχάιμερ, σύμφωνα με μια νέα καναδική επιστημονική έρευνα.

Η μελέτη, υπό τον νευροεπιστήμονα Φέργκους Κρεκ του Ινστιτούτου Ερευνών Ρότμαν, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευρολογίας «Neurology», εξέτασε τις περιπτώσεις 210 ασθενών που μεταξύ των ετών 2007 - 2009 είχαν διάγνωση για πιθανό Αλτσχάιμερ.

Οι ερευνητές διευκρίνισαν ότι οι πολύγλωσσοι δεν προστατεύονται πλήρως από το Αλτσχάιμερ ή από την άνοια, φαίνεται όμως να καθυστερούν την εμφάνιση των νευροεκφυλιστικών συμπτωμάτων.
Όπως δήλωσε η ερευνήτρια Έλεν Μπιάλιστοκ, καθηγήτρια ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Υόρκης, «αυτά τα ευρήματα είναι σημαντικά ιδίως για τις πολυπολιτισμικές κοινωνίες, όπως ο Καναδάς, όπου η χρήση δύο γλωσσών είναι συνηθισμένη».

Η νέα έρευνα ουσιαστικά επιβεβαιώνει μια ανάλογη έρευνα, με επικεφαλής την Μπιάλιστοκ, που είχε πραγματοποιηθεί το 2007. Σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία εξέτασε 184 ασθενείς, όσοι ήταν δίγλωσσοι ή πολύγλωσσοι παρουσίαζαν καθυστερημένα τα συμπτώματα, γύρω στα τέσσερα χρόνια κατά μέσο όρο σε σχέση με όσους μιλούσαν μόνο μία γλώσσα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.