Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

Η Ευρωπαική Χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Επιμελείται η διδάκτορας στην κοινωνιολογία ιατρικής / ψυχολογία υγείας Στέλλα Μουστάκα Πλέιπελ

Η αφιερωμένη στα δικαιώματα των ασθενών Ευρωπαϊκή Ημέρα 18 Απριλίου γιορτάστηκε φέτος για τέταρτη χρονιά. Εν αναμονή του επίσημου εορτασμού στο ευρωκοινοβούλιο στις Βρυξέλλες που είναι προγραμματισμένος για τις 6 Μαϊου (θα αναφερθούμε τότε βαθύτερα και πιό εξειδικευμένα) παραθέτουμε τα 14 σημεία της Ευρωπαϊκής Χάρτας Δικαιωμάτων των ασθενών, όπως μας τα κατέγραψε η κυρία Στέλλα Μουστάκα Πλέιπελ διδάκτωρ στην κοινωνιολογία της ιατρικής/ψυχολογία υγείας.
1. Δικαίωμα της Πρόληψης : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει κατάλληλες υπηρεσίες για την πρόληψη κάποιας ασθένειας.

2. Δικαίωμα της Πρόσβασης : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας εκείνες που είναι απαραίτητες σύμφωνα με την κατάσταση της υγείας του. Οι υπηρεσίες υγείας θα πρέπει να εξασφαλίζουν πρόσβαση σε όλους χωρίς διακρίσεις ως προς την οικονομική κατάσταση, τον τόπο κατοικίας, το είδος της ασθένειας ή τον χρόνο πρόσβασης στις υπηρεσίες.

3. Δικαίωμα της Πληροφόρησης : Κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες οι οποίες αφορούν στην κατάσταση της υγείας του, στις υπηρεσίες υγείας και στον τρόπο χρήσης αυτών, καθώς επίσης και σε όλες εκείνες οι οποίες είναι διαθέσιμες κατόπιν έρευνας και τεχνολογικής καινοτομίας.

4. Δικαίωμα της Συγκατάθεσης : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις πληροφορίες που θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει για την ενεργό συμμετοχή του στην λήψη αποφάσεων που αφορούν την υγεία του. Η πληροφόρηση αυτή αποτελεί προϋπόθεση για οποιαδήποτε διαδικασία και θεραπεία, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής σε επιστημονικά ερευνητικά προγράμματα.

5. Δικαίωμα της Ελεύθερης Επιλογής : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να επιλέγει ελεύθερα μεταξύ των διάφορων θεραπευτικών διαδικασιών και φορέων περίθαλψης κατόπιν επαρκούς πληροφόρησης.

6. Δικαίωμα της Εχεμύθειας και Εμπιστευτικότητας : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να διατηρεί εμπιστευτικά τα προσωπικά του δεδομένα, συμπεριλαμβανομένων των δεδομένων που αφορούν στην κατάσταση της υγείας του και στις πιθανές διαγνωστικές ή θεραπευτικές διαδικασίες καθώς επίσης και στην προστασία του προσωπικού χαρακτήρα των διαγνωστικών εξετάσεων, των επισκέψεων σε ειδικούς και των ιατρικών / χειρουργικών πράξεων γενικά.

7. Δικαίωμα του Σεβασμού του Χρόνου του ασθενή : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει την απαραίτητη θεραπεία ενός σύντομου και προκαθορισμένου χρονικού διαστήματος. Το δικαίωμα αυτό αφορά σε κάθε φάση της θεραπείας.

8. Δικαίωμα της Τήρησης των Προδιαγραφών Ποιότητας : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα πρόσβασης σε υψηλής ποιότητας υπηρεσίες υγείας με βάση την προδιαγραφή και τήρηση συγκεκριμένων προτύπων.

9. Δικαίωμα της Ασφάλειας : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα απαλλαγής από ζημιά η οποία οφείλεται στην ατελή λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, σε λανθασμένες ιατρικές πράξεις και σφάλματα, καθώς και το δικαίωμα πρόσβασης σε υπηρεσίες υγείας και θεραπείες που να πληρούν υψηλές προδιαγραφές στον τομέα της ασφάλειας.

10. Δικαίωμα της Καινοτομίας : Κάθε άτομο έχει δικαίωμα πρόσβασης σε καινοτόμες διαδικασίες, συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών διαδικασιών, σύμφωνα με διεθνή πρότυπα και ανεξάρτητα από οικονομικά ή χρηματοδοτικά ανταλλάγματα.

11. Δικαίωμα της Αποφυγής Περιττής Ταλαιπωρίας και Πόνου : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να αποφεύγει όσο το δυνατόν περισσότερο πόνο ή ταλαιπωρία σε κάθε φάση της ασθένειάς του.

12. Δικαίωμα της Εξατομικευμένης Θεραπείας : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει διαγνωστικές ή θεραπευτικές υπηρεσίες προσαρμοσμένες όσο το δυνατόν περισσότερο στις προσωπικές του ανάγκες.

13. Δικαίωμα Εκφρασης Παραπόνων : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα έκφρασης παραπόνων σε περίπτωση που έχει υποστεί ζημιά, καθώς και το δικαίωμα να λαμβάνει απαντήσεις ή άλλης μορφής ανταπόκριση στα παράπονά του.

14. Δικαίωμα της Αποζημίωσης : Κάθε άτομο έχει το δικαίωμα να λαμβάνει ικανοποιητική αποζημίωση εντός λογικά σύντομου χρονικού διαστήματος σε περίπτωση που έχει υποστεί σωματική ή ηθική και ψυχολογική βλ’άβη ως αποτέλεσμα μιας θεραπείας στα πλαίσια των υπηρεσιών υγείας.

Είναι κάτι παραπάνω από βέβαιον ότι η ως άνω Ευρωπαίκή Χάρτα για τα δικαιώματα των ασθενών, ειδικά σε ότι αφορά τα της χώρας μας λειτουργεί ως απλή διακήρυξη σε ότι αφορά και τα 14 σημεία της. Ακόμα και αυτό το δικαίωμα 6 (στην εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα) σχετικά με το οποίο στις λεγόμενες προηγμένες χώρες τα της θεωρίας διακηρυγμένα προσεγγίζουν την πράξη, στην χώρα μας έχει παραβιαστεί στα όρια της κακοποίησης.

Ούτε πενταετία – το χαρακτηριστικότερο παράδειγμα – δεν έχει παρέλθει από την απίστευτη σπουδή του πάλαι ποτέ υπουργού υγείας Δ. Αβραμόπουλου να δημοσιοποιήσει το ονοματεπώνυμο νεαρής θαλασσαιμικής που είχε μολυνθεί μεταγγιζόμενη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης. Σκαστή παραβίαση του δικαιώματος στην εχεμύθεια και εμπιστευτικότητα με θύτη (άκουσον, άκουσον) τον ίδιο τον υπουργό υγείας, πιθανότατα μιά ακόμη αρνητική νεοελληνική παγκόσμια αποκλειστικότητα.





Πηγή: Εφημερίδα "Ελευθεροτυπία"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.