Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Αρθρο 29 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ Α' 87) (Νόμος Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.)

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.
Αρθρο 29 του Ν. 1268/1982 (ΦΕΚ Α' 87) (Νόμος Πλαίσιο για τα Α.Ε.Ι.) 


Φοιτητική Μέριμνα


1. Η ιδιότητα του φοιτητή αποκτάται με την εγγραφή του σε Α.Ε.Ι. και αποβάλλεται με τη λήψη του πτυχίου.

2. Οι φοιτητές δικαιούνται να κάνουν χρήση όλων των εγκαταστάσεων και των μέσων με τα οποία είναι εξοπλισμένο το Α.Ε.Ι. για την εκπλήρωση του εκπαιδευτικού του έργου, σύμφωνα με τον εσωτερικό κανονισμό και τις αποφάσεις των αρμοδίων οργάνων του Α.Ε.Ι.

3. Οι φοιτητές έχουν πλήρη ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή περίθαλψη. Οι προϋποθέσεις εφαρμογής της διάταξης αυτής καθορίζονται με τα Π.Δ. που εκδίδονται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Κοινωνικών Υπηρεσιών.

4. Στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, παρέχονται υποτροφίες, άτοκα δάνεια και οικονομικές ενισχύσεις για την κάλυψη ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών τους, με κριτήρια την ατομική ή οικογενειακή τους κατάσταση και την επίδοσή τους στις σπουδές. Η έκταση, η διαδι-κασία και οι προϋποθέσεις χορήγησης των παροχών αυτών καθορίζονται με Π.Δ. που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και Οικονομικών.

5. Με Π.Δ. θα καθοριστούν τα σχετικά με την δωρεάν σίτιση των φοιτητών με βάση την ατομική και οικογενειακή οικονομική τους κατάσταση. Με το ίδιο Π.Δ. καθορίζονται τα σχετικά με τη διοίκηση, οργάνωση και λειτουργία Φοιτητικών Λεσχών και Φοιτητικών Εστιατορίων, για τα ο-ποία κάθε χρόνο αναγράφεται στον προϋπολογισμό των Α.Ε.Ι. επαρκής πίστωση.

6. Στους φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, παρέχονται διευκολύνσεις για τις μετακι-νήσεις τους σε όλη τη διάρκεια του έτους και τα αναγκαία μέσα για την πολιτιστική τους καλλιέρ-γεια και ψυχαγωγία. Οι λεπτομέρειες και οι προϋποθέσεις σχετικά με τις παροχές αυτές καθορίζο-νται με Π.Δ. που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμά-των, Οικονομικών και Συγκοινωνιών.

7. Σε κάθε ΑΕΙ συγκροτείται με απόφαση του Πρύτανη Υπηρεσία αρμόδια για την παροχή στους φοιτητές πληροφοριών σχετικά με τις σπουδές, για την διευκόλυνσή τους στην εξεύρεση εργασίας για τον επαγγελματικό προσανατολισμό και την επαγγελματική αποκατάσταση και για την παροχή κοινωνικής μέριμνας σε όσους έχουν σχετική ανάγκη.

8. Τα ΑΕΙ οφείλουν να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για την διευκόλυνση των σπουδών των εργαζομέ-νων φοιτητών. Με Π.Δ. που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων και του καθ'ύλη αρμόδιου Υπουργού ρυθμίζεται η υποχρεωτική χορήγηση αδειών στους εργαζόμενους φοιτητές κατά την περίοδο των εξετάσεων.

9. Μετά την πάροδο του χρονικού διαστήματος που προβλέπεται ως ελάχιστη διάρκεια των προ-πτυχιακών σπουδών ενός τμήματος προσαυξανομένου κατά το ήμισυ, δεν χορηγούνται οι προβλε-πόμενες στο άρθρο αυτό παροχές προς τους μεταπτυχιακούς φοιτητές.

10. Είναι δυνατή η αναστολή της φοίτησης με αίτηση του ενδιαφερόμενου προς το αντίστοιχο τμήμα και μετά από έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος. Κατά την διάρκεια της αναστολής της φοίτησης, αίρεται η φοιτητική ιδιότητα και αναστέλλονται όλα τα σχετικά δικαιώματα που προβλέπονται στο άρθρο αυτό. Η φοιτητική ιδιότητα αποκτάται με νέα αίτηση του ενδιαφερομένου. Ο χρόνος αναστολής της φοίτησης δεν υπολογίζεται στους περιορισμούς της παραγράφου 9 του άρθρου αυτού.

11. Οι φοιτητές θεωρούνται ενήλικοι ως προς τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους προς τα ΑΕΙ.



Σίτηση (Έγγραφο Φ.142/Β3/1985) 

Α. Δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι προπτυχιακοί φοιτητές του Πανεπιστημίου ή ΤΕΙ που δεν διαθέτουν καθαρό ίδιο εισόδημα και

α. Οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα μακριά από την πόλη (που έχει ως έδρα το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ) και δεν διαθέτουν συνολικό ετήσιο δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα πάνω από:

2.270.000 δρχ. προκειμένου για οικογένεια με ένα μόνο παιδί.
2.420.000 δρχ. προκειμένου για οικογένεια με δύο παιδιά.
2.580.000 δρχ. προκειμένου για οικογένεια με τρία παιδιά.
2.740.000 δρχ. προκειμένου για οικογένεια με τέσσερα παιδιά κλπ.
Τα ποσά των ανωτέρω περιπτώσεων αυξάνονται κατά 160.000 δρχ. για κάθε αδελφό φοιτητή πέραν του πρώτου.

β. Οι γονείς τους διαμένουν μόνιμα στην πόλη (που έχει ως έδρα το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ) και δεν διαθέτουν κατά περίπτωση συνολικό ετήσιο δηλούμενο οικογενειακό εισόδημα πάνω από τα παραπάνω ποσά μειωμένα κατά 310.000 δρχ.

γ. Όταν το ίδιο εισόδημα των αγάμων φοιτητών που προκύπτει από την φορολογική τους δήλωση, συνυπολογιζόμενο αθροιστικά με το αντίστοιχο εισόδημα των γονέων τους δεν υπερβαίνει τα ποσά των περιπτώσεων α και β.

δ. Όταν δεν ζει κανένας γονέας, ο φοιτητής δικαιούται δωρεάν σίτιση αν δεν διαθέτει ίδιο ετήσιο συνολικό εισόδημα πάνω από 1.780.000 δρχ.

ε. Οι έγγαμοι φοιτητές, αν δεν διαθέτουν οικογενειακό ετήσιο εισόδημα πάνω από 1.780.000 δρχ.

Τα ανωτέρω ποσά προσαυξάνονται κατά 490.000 δρχ. εφόσον η σίτιση αφορά τέκνα μισθωτών, εν ενεργεία ή συνταξιούχων ή εφόσον αφορά εγγάμους μισθωτούς φοιτητές.

Ο Φοιτητής παύει να έχει το δικαίωμα δωρεάν σίτισης, όταν:

α. Περατώσει επιτυχώς τις σπουδές του.

β. Συμπληρώνει το ανώτερο όριο χρόνου λήψης της παροχής δωρεάν σίτισης σύμφωνα με τον Νόμο (τόσα χρόνια όσα απαιτούνται για την περάτωση των σπουδών προσαυξανόμενα κατά το ήμισυ).



Β. Ποιοί δεν δικαιούνται σίτιση

α. Δεν δικαιούνται δωρεάν σίτιση οι φοιτητές που κατατάχθηκαν με επιλογή ως πτυχιούχοι για την απόκτηση και άλλου πτυχίου και όσοι γράφτηκαν ύστερα από επιτυχείς κατακτήριες εξετάσεις (Πτυχιούχοι Ανωτάτων και Ανωτέρων Σχολών).

β. Οι αλλοδαποί φοιτητές.

γ. Οι στρατευμένοι φοιτητές και για όσο χρόνο διαρκεί η στράτευση.

δ. Οι φοιτητές που διέκοψαν την φοίτηση για οποιονδήποτε λόγο και για όσο χρόνο ισχύει η διακοπή.



Γ. Απαιτούμενα Δικαιολογητικά

Ο φοιτητής που δικαιούται και επιθυμεί να σιτίζεται δωρεάν πρέπει να υποβάλλει στην Πανεπιστημιακή Λέσχη απλή αίτηση για την δωρεάν σίτισή του (το έντυπο της αιτήσεως το δίνει η Λέσχη) με τα εξής δικαιολογητικά:

α. Πιστοποιητικό σπουδών στο οποίο να φαίνονται και το ακαδημαϊκό έτος της πρώτης εγγραφής του στο Πανεπιστήμιο, και ο τρόπος αυτής (εξετάσεις ή κατάταξη για άλλο πτυχίο).

β. Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας Εφορίας για το ετήσιο συνολικό καθαρό εισόδημα των γονέων (πρωτότυπο ή επικυρωμένο φωτοαντίγραφο), και εάν δεν υποβάλλουν φορολογική δήλωση οι γονείς, υπεύθυνη δήλωσή τους (και των δύο γονέων μαζί) του Ν.1599/1986 στην οποία δηλώνουν:

Ότι δεν υποχρεούνται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και
Την Οικονομική Εφορία στην οποία υπάγονται
Η υπεύθυνη αυτή δήλωση πρέπει να είναι θεωρημένη από κάποια δημόσια υπηρεσία (π.χ. Εφορία, ή Αστυνομία κλπ.) για το γνήσιο της υπογραφής.

γ. Εκκαθαριστικό σημείωμα της οικείας Εφορίας για το ετήσιο δηλούμενο ατομικό εισόδημα εφόσον υποβάλλει και ο ίδιος χωριστή φορολογική δήλωση.

δ. Υπεύθυνη δήλωση του Ν.1599/1986 στην οποία ο φοιτητής θα δηλώνει τα εξής:
Τον τόπο της μόνιμης κατοικίας των γονέων του,
Αν υποβάλλει ή όχι φορολογική δήλωση ο ίδιος,
Τον αριθμό των παιδιών που δηλώνουν στην Εφορία οι γονείς τους,
Ότι δεν έχει πτυχίο άλλης Σχολής και
Τα αδέλφια του που τυχόν είναι φοιτητές ή σπουδαστές.
ε. Ληξιαρχική πράξη θανάτου των γονέων, αν αυτοί δεν είναι στην ζωή.

στ. Δύο (2) πρόσφατες όμοιες φωτογραφίες (ταυτότητας) του φοιτητή.

ζ. Βεβαίωση σπουδών του αδελφού του, εφόσον αυτός είναι φοιτητής.

Δ. Οι Κύπριοι Φοιτητές αντί εκκαθαριστικού σημειώματος Εφορίας θα υποβάλλουν πιστοποιητικό οικονομικής αδυναμίας που θα εκδοθεί από το τμήμα Κοινωνικής Ευημερίας του Υπουργείου Οικονομικών της Κύπρου.

Ε. Επίσης, δωρεάν σίτιση δικαιούνται οι φοιτητές τέκνα ομογενών, οι γονείς των οποίων είναι μόνιμα εγκατεστημένοι στο εξωτερικό και η εκεί προσφερόμενη εργασία τους είναι της μορφής του ειδικευμένου ή ανειδίκευτου εργάτου, εφόσον προσκομίσουν βεβαίωση η οποία θα χορηγείται από την εκεί Ελληνική Προξενική Αρχή.

ΣΤ. Οι φοιτητές των οποίων οι γονείς είναι διαζευγμένοι θα υποβάλλουν εκκαθαριστικό σημείωμα Εφορίας με το εισόδημα του γονιού του που έχει την γονική μέριμνα, η οποία αποδεικνύεται με την δικαστική απόφαση χωρισμού ή στην περίπτωση διάστασης με ένορκη βεβαίωση δύο μαρτύρων.

Ζ. Οι αιτήσεις με όλα τα δικαιολογητικά, πλήρως ενημερωμένα από τον ίδιο τον φοιτητή και τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να υποβληθούν ταυτόχρονα. Εάν δεν υποβάλλεται φορολογική δήλωση, η Φοιτητική Λέσχη μπορεί να ζητά και άλλα κατά την κρίση της, αποδεικτικά στοιχεία για την οικονομική και περιουσιακή κατάσταση του ενδιαφερόμενου, προκειμένου να αποφανθεί αν δικαιούται ή όχι σίτισης.

Η υποβολή των αιτήσεων στην Πανεπιστημιακή Λέσχη ή την Λέσχη του ΤΕΙ.

Προθεσμίες για την υποβολή αιτήσεων υπάρχουν στα κατά τόπους γραφεία.

-----------------------------------------------------

Υ.Γ. Τα ποσά έχουν αλλάξει και είναι ανάλογα με τα σημερινά δεδομένα.



-----------------------------------------------------


Υγειονομική Περίθαλψη (Π.Δ. 327 ΦΕΚ.117/83) 

Αρθρο 1

Ποίοι δικαιούνται υγειονομική περίθαλψη:

α) Υγειονομική περίθαλψη, ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή δικαιούνται οι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, ημεδαποί ομογενείς και αλλοδαποί για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης που προβλέπεται ως ελάχιστη διάρκεια των προπτυχιακών σπουδών ενός Τμήματος προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ. Για τους μεταπτυχιακούς φοιτητές των ΑΕΙ ή ΤΕΙ για διάστημα ίσο προς τα έτη φοίτησης προσαυξανόμενο κατά το ήμισυ.

β) Προκειμένου για το τελευταίο έτος σπουδών η περίθαλψη παρατείνεται και μετά την λήξη του ακαδημαϊκού έτους μέχρι 31 Δεκεμβρίου για όσους δεν έχουν λάβει τον τίτλο σπουδών τους μέχρι τότε.

γ) Σε περίπτωση αναστολής της φοίτησης σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγρ. 10 του άρθρου 29 του Ν.1268/1982, η περίθαλψη παρατείνεται ανάλογα.



Άρθρο 2 (κάλυψη δαπανών)

α) Η υγειονομική περίθαλψη που δικαιούνται οι φοιτητές που αναφέρονται στο άρθρο 1 παρέχεται δωρεάν με τις προϋποθέσεις και τους περιορισμούς των διατάξεων του παρόντος.

β) Η νοσηλεία των φοιτητών παρέχεται στη Β θέση που υπολογίζεται με βάση το τιμολόγιο που ισχύει κάθε φορά για τους δημόσιους υπαλλήλους.

γ) Οι δαπάνες της υγειονομικής περίθαλψης καλύπτονται από τον προϋπολογισμό των οικείων ΑΕΙ ή της Φοιτητικής Λέσχης των ΑΕΙ ανάλογα.



Άρθρο 3 (εκλογή του ασφαλιστικού φορέα)

α) Στην περίπτωση που ο φοιτητής δικαιούται άμεσα ή έμμεσα περίθαλψη από άλλο ασφαλιστικό φορέα μπορεί να επιλέξει τον ασφαλιστικό φορέα που προτιμάει κάθε φορά με υπεύθυνη δήλωση που υποβάλλει στο οικείο ΑΕΙ.

β) Η δαπάνη θα βαρύνει τον ασφαλιστικό φορέα που έχει επιλέξει ο φοιτητής.

γ) Σε περίπτωση που ο ασφαλιστικός φορέας που έχει επιλέξει ο φοιτητής καλύπτει μόνο τη νοσοκομειακή και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη ή μέρος της δαπάνης νοσηλείας, το οικείο ΑΕΙ ή η Φοιτητική Λέσχη του ΑΕΙ καλύπτει την υπόλοιπη δαπάνη σύμφωνα με το άρθρο 2.



Άρθρο 4

Δεν καλύπτονται οι εξής δαπάνες:
Ακουστικά βαρηκοΐας
Στοιχειώδη φάρμακα
Ιατρικά εργαλεία και όργανα
Διορθωτικούς φακούς πάνω από το ποσό των 1.000 δρχ. και φακούς επαφής πάνω από το ποσό των 5.000 δρχ.
Σκελετό πάνω από το ποσό των 2.000 δρχ.
Καλλυντικά
Λουτροθεραπείες
Αμοιβή αποκλειστικής νοσοκόμου
Πλαστικές εγχειρήσεις


Άρθρο 5 (Τόπος παροχής υγειονομικής περίθαλψης)

Η περίθαλψη παρέχεται μέσα στην Ελληνική Επικράτεια και ειδικότερα:

α) Στους φοιτητές που βρίσκονται στην έδρα του οικείου ΑΕΙ, Σχολής ή Τμήματος.

β) Στους φοιτητές που μετέχουν σε Πανεπιστημιακές εκδρομές ή κάνουν πρακτική εξάσκηση ή εκπονούν πτυχιακή διατριβή εκτός της έδρας του οικείου ΑΕΙ, Σχολής ή Τμήματος στον τόπο που ασκείται ή εκπονεί διατριβή ή στον τόπο που έλαβε χώρα το περιστατικό.

γ) Στους φοιτητές που έχουν ανάγκη ειδικής θεραπείας και δεν μπορεί να τους παρασχεθεί στην πόλη που είναι η έδρα του οικείου ΑΕΙ, Σχολής ή Τμήματος, ή στον τόπο της περίπτωσης β εκτός έδρας του ΑΕΙ. Στην περίπτωση αυτή απαιτείται γνωμάτευση του αρμόδιου γιατρού της Φοιτητικής Λέσχης του οικείου ΑΕΙ ή του γιατρού της υγειονομικής Υπηρεσίας του ΑΕΙ ή του συμβεβλημένου με αυτό γιατρού και έγκριση του αρμόδιου Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος.

δ) Στους φοιτητές που βρίσκονται εκτός έδρας του οικείου ΑΕΙ, Σχολής ή Τμήματος και εφόσον το περιστατικό κρίνεται επείγον εκτός έδρας του ΑΕΙ.

Στην περίπτωση αυτή, ο φοιτητής είναι υποχρεωμένος να γνωρίσει στην Υπηρεσία της Φοιτητικής Λέσχης ή στο αρμόδιο Δ.Σ. Τμήματος, την κατάστασή του μέσα στις δύο επόμενες εργάσιμες ημέρες.

Για την έγκριση της δαπάνης εκτός των άλλων δικαιολογητικών απαιτείται βεβαίωση γιατρού του δημόσιου (Νοσοκομείου, αγροτικού ιατρείου κλπ.) καθώς και έγκριση του Διοικητικού Συμβουλίου της Φοιτητικής Λέσχης ή του αρμόδιου Δ.Σ. του Τμήματος.

Η υγειονομική περίθαλψη των φοιτητών περιλαμβάνει:
Ιατρική εξέταση.
Νοσοκομειακή εξέταση.
Φαρμακευτική περίθαλψη
Παρακλινικές εξετάσεις
Εξέταση στο σπίτι
Τοκετούς
Φυσιοθεραπεία
Οδοντιατρική περίθαλψη
Ορθοπεδικά είδη


Άρθρο 7

Ο φοιτητής που έχει ανάγκη ιατρικής περίθαλψης μπορεί να προσέρχεται καθημερινά τις εργάσιμες ημέρες και καθορισμένες εργάσιμες ώρες στα Ιατρεία της Φοιτητικής Λέσχης ή στο γιατρό της υγειονομικής υπηρεσίας του ΑΕΙ ή στο συμβεβλημένο με αυτό γιατρό για να εξετασθεί, προσκομίζοντας το φοιτητικό βιβλιάριο περίθαλψης (Φ.Β.Π.).

Το φοιτητικό βιβλιάριο περίθαλψης δίνεται στο σπουδαστή κατά την εγγραφή του στο Τμήμα με την επιφύλαξη του άρθρου 3 παρ.α.

Περιέχει το ονοματεπώνυμο, φωτογραφία του σπουδαστή, τον αριθμό Μητρώου, τον αριθμό ταυτότητας, τη θέση νοσηλείας και ολόκληρο τον κανονισμό νοσηλείας. Το Φ.Β.Π. ανανεώνεται κάθε χρόνο από την Γραμματεία του Τμήματος.

Άρθρο 11 (Εξέταση στο σπίτι)

Όταν η κατάσταση του ασθενή καθιστά δυσχερή τη μετάβασή του στο ιατρείο, μπορεί να καλέσει κατά τις εργάσιμες ημέρες και ώρες γιατρό της Φοιτητικής Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ στο σπίτι του. Ο γιατρός είναι υποχρεωμένος να επισκεφθεί την ίδια ημέρα τον ασθενή. Σε επείγουσα περίπτωση τον επισκέπτεται αμέσως. Αν ο γιατρός αδυνατεί να μεταβεί στον ασθενή ή η Υπηρεσία αργεί και εφόσον η κατάσταση του ασθενή δεν επιδέχεται αναβολή, ο ασθενής μπορεί να εισαχθεί στο Εφημερεύον Νοσοκομείο ή Ιδιωτική Κλινική. Στην περίπτωση αυτή ακολουθείται η διαδικασία που προβλέπεται στην παράγρ.2 του άρθρου 8 του ίδιου Διατάγματος.



Άρθρο 12 (Τοκετοί)

Σε περίπτωση φυσιολογικού τοκετού ή καισαρικής τομής, εκτός από την κάλυψη των δαπανών των προβλεπομένων από το άρθρο 2 του Δ/τος αυτού, παρέχεται στις φοιτήτριες και επίδομα τοκετού ίσο με το επίδομα που παρέχεται στους δημόσιους υπαλλήλους και με την προϋπόθεση ότι δεν παίρνει επίδομα ή βοήθημα από άλλη πηγή η ίδια ή ο σύζυγός της. Σε περίπτωση καισαρικής τομής ακολουθείται η διαδικασία της Νοσοκομειακής Περίθαλψης.



Άρθρο 13 (Φυσιοθεραπείες)

Οι Φυσιοθεραπείες εκτελούνται σε Φυσιοθεραπευτήρια των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Δημοσίου ή των Ν.Π.Ι.Δ. ύστερα από παραπομπή του ασθενή από την Υγειονομική Υπηρεσία της Φοιτητικής Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ.

Σε περίπτωση που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τους φοιτητές τα Ιδρύματα του Δημοσίου τότε οι Φυσιοθεραπείες μπορούν να εκτελούνται και σε Ιδιωτικές Κλινικές ή Ιδιωτικά Φυσιοθεραπευτήρια. Στην περίπτωση αυτή αναγράφεται στο παραπεμπτικό ο λόγος της άρνησης για εκτέλεση Φυσιοθεραπείας.

Ο φοιτητής που έχει ανάγκη Φυσιοθεραπείας από ατύχημα ή από άλλη ασθένεια υποβάλλει στην Υγειονομική Υπηρεσία της Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ αίτηση με σχετική γνωμάτευση του θεράποντα γιατρού.

Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων εξετάζονται από την Υγειονομική Υπηρεσία η οποία αποφαίνεται σχετικά.



Άρθρο 14 (Οδοντιατρική Περίθαλψη)

Η Οδοντιατρική Περίθαλψη παρέχεται:
για μεν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στα εργαστήρια του Οδοντιατρικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης,
για τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο οδοντιατρείο της Υγειονομικής Υπηρεσίας της Λέσχης.
Η Περίθαλψη αφορά θεραπευτικές εργασίες και είναι ανάλογη με εκείνη των Δημοσίων Υπαλλήλων.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες των ανωτέρω Ιδρυμάτων μπορούν να παραπέμψουν τους φοιτητές σε ιδιώτη οδοντίατρο για περιπτώσεις εξαγωγής ή θεραπείας μολυσματικών παθήσεων του στόματος και όχι για προσθετικές εργασίες.

Για τους φοιτητές των άλλων ΑΕΙ η Οδοντιατρική Περίθαλψη, όπως ανωτέρω παρέχεται από ιδιώτη γιατρό κατά τις διατάξεις που ισχύουν για τους Δημοσίους Υπαλλήλους.



Άρθρο 15 (Ορθοπεδικά είδη)

Η δαπάνη για ορθοπεδικά είδη καλύπτεται σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν για τους Δημόσιους Υπαλλήλους και μόνο στην περίπτωση που η ανάγκη προέρχεται από ασθένεια ή ατύχημα. Στην περίπτωση αυτή ο φοιτητής υποβάλλει αίτηση με σχετική γνωμάτευση ορθοπεδικού η οποία εξετάζεται από την Υγειονομική Υπηρεσία που αποφαίνεται σχετικά.



Άρθρο 16 (Υποχρεωτική Υγειονομική Εξέταση)

Οι πρωτοεγγραφόμενοι και οι μετεγγραφόμενοι από το εξωτερικό φοιτητές υποχρεώνονται στις εξής ιατρικές εξετάσεις που παρέχονται δωρεάν από την Υγειονομική Υπηρεσία του οικείου
Ακτινολογική
Παθολογική
Δερματολογική.
Οι υπόλοιποι φοιτητές που ανανεώνουν με οποιοδήποτε τρόπο την εγγραφή τους καθώς και οι μετεγγραφόμενοι από άλλα Α.Ε.Ι. και οι κατατασσόμενοι πτυχιούχοι Ανωτέρων και Ανωτάτων Σχολών υποβάλλονται κάθε χρόνο σε ακτινολογική μόνο εξέταση για την παρακολούθηση της υγείας τους. Η εξέταση γίνεται για μεν τους φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών και Θεσσαλονίκης από την Υγειονομική Υπηρεσία της Λέσχης των Ιδρυμάτων, για τους φοιτητές των άλλων Α.Ε.Ι. με παραπεμπτικό της Υγειονομικής Υπηρεσίας του οικείου Α.Ε.Ι. στα εξωτερικά ιατρεία των Πανεπιστημιακών Κλινικών ή Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του δημοσίου ή Ν.Π.Ι.Δ.



Άρθρο 17

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις των φοιτητών που πάσχουν από σοβαρότερο νόσημα η διάγνωση και η θεραπεία του οποίου δεν μπορεί να γίνει στην Ελλάδα, ύστερα από γνωμάτευση Καθηγητή ή Διευθυντή Κλινικής Παν/κών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Δημοσίου και Ν.Π.Ι.Δ. και ύστερα από σχετική εισήγηση της Υγειονομικής Υπηρεσίας και σύμφωνη γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του Τμήματος του οικείου Α.Ε.Ι. παραπέμπονται στην αρμόδια Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας για την τελική έγκριση μετάβασης στο εξωτερικό. Η σχετική δαπάνη νοσηλείας, έξοδα μετάβασης κ.λ.π. του ασθενή και του συνοδού θα βαρύνει τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Υγείας και Πρόνοιας. Στον Υπουργό Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων αναθέτουμε την δημοσίευση και εκτέλεση του παρόντος προεδρικού Διατάγματος.





Άρθρο 8 (Νοσοκομειακή Περίθαλψη)

1. Η Νοσοκομειακή Περίθαλψη παρέχεται στα Νοσηλευτικά Ιδρύματα Ν.Π.Δ.Δ. και κατά προτίμηση στις Πανεπιστημιακές Κλινικές.

Η Περίθαλψη αυτή μπορεί να παρασχεθεί και σε νοσηλευτικά ιδρύματα Ν.Π.Ι.Δ. ή σε Ιδιωτικές Κλινικές σε περίπτωση που στα Ιδρύματα του Δημοσίου δεν λειτουργούν τμήματα ανάλογα προς την περίπτωση της ασθένειας ή από έλλειψη κλίνης όταν το περιστατικό κριθεί επείγον. Στην περίπτωση αυτή καταβάλλονται τα αντίστοιχα νοσήλια της θέσης Ββ σε Νοσηλευτικά Ιδρύματα.

2. Η εισαγωγή στα ανωτέρω ιδρύματα γίνεται αφού προηγουμένως ο φοιτητής εφοδιαστεί με το ανάλογο εισιτήριο από το αρμόδιο γραφείο της Υγειονομικής Επιτροπής της Φοιτητικής Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ.

Η διαδικασία αυτή μπορεί να παρακαμφθεί σε δύο περιπτώσεις:
Όταν η Υπηρεσία αργεί.
Όταν το περιστατικό θεωρείται επείγον.
Στις περιπτώσεις αυτές πρέπει μέσα σε δύο κατ'ανώτατο όριο εργάσιμες ημέρες από την εισαγωγή να ειδοποιηθεί η Υγειονομική Υπηρεσία της Φοιτητικής Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ από τον ασθενή ή από κάποιον οικείο του ή από το Νοσηλευτικό Ίδρυμα προκειμένου ο αρμόδιος γιατρός της Λέσχης ή του ΑΕΙ να αποφανθεί για το επείγον της περίπτωσης.

Σε περίπτωση μη αναγγελίας και μη πιστοποίησης της αναγκαιότητας εισαγωγής του γιατρού της Φοιτητικής Λέσχης ή του γιατρού του οικείου ΑΕΙ η δαπάνη θα βαρύνει εξ ολοκλήρου τον φοιτητή.

Τα αποτελέσματα των ιατρικών εξετάσεων του φοιτητή ανακοινώνονται μόνο στον ίδιο ή και στους γονείς του φοιτητή μόνο σε περίπτωση κατά την οποία συναινεί και αυτός.



Άρθρο 9 (Φαρμακευτική Περίθαλψη)

1. Οι συνταγές αναγράφονται στο Φ.Β.Π., χορηγούνται από τους γιατρούς της Λέσχης ή τους γιατρούς του οικείου ΑΕΙ.

2. Από γιατρούς Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων.

3. Από ιδιώτες γιατρούς.

Για τις περιπτώσεις 2 και 3 μέσα σε δύο κατ΄ανώτατο όριο εργάσιμες ημέρες από την έκδοση της συνταγής να θεωρηθεί αυτή από τον αρμόδιο γιατρό ή ελεγκτή γιατρό της Φοιτητικής Λέσχης ή του οικείου ΑΕΙ αλλιώς δεν είναι εκτελεστή.

Η συνταγή πρέπει να αναγράφει με σαφήνεια το ονοματεπώνυμο, το Τμήμα, τον αριθμό ειδικού Μητρώου του Φοιτητή, τη γνωμάτευση της πάθησης, την ημερομηνία, την υπογραφή και τη σφραγίδα του γιατρού.

Οι συνταγές εκτελούνται στα συμβεβλημένα με τα ΑΕΙ Φαρμακεία. Με την παραλαβή των φαρμάκων ο ενδιαφερόμενος υπογράφει την συνταγή.



Άρθρο 10 (Παρακλινικές εξετάσεις)

Γίνονται προκειμένου για φοιτητές Πανεπιστημίου Αθηνών, και Θεσσαλονίκης, στα Πανεπιστημιακά εργαστήρια, όπου υπάρχουν, στα εργαστήρια της Φοιτητικής Λέσχης, όπου υπάρχουν, ή στα εργαστήρια των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων του Δημοσίου ή στα εργαστήρια των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων Ιδιωτικού Δικαίου μετά από παραπομπή τους από την Υγειονομική Υπηρεσία του ΑΕΙ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.