Δελτίο Τύπου 24.06.2016
Αρ. Πρωτ.: 994
Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι κοινός μας αγώνας
Τον περασμένο Μάρτιο, το Διοικητικό Συμβούλιο του EDF εξέφρασε την ισχυρή δέσμευσή του προς μια Ευρώπη ενωμένη και την ελπίδα του ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα παραμείνει εντός της ΕΕ. Με λύπη σήμερα αναγνωρίζουμε ότι οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου ψήφισαν να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, με πλειοψηφία 52%. Το EDF αναγνωρίζει το δημοκρατικό δικαίωμα του βρετανικού λαού να αποφασίσει ελεύθερα για το θέμα αυτό, αλλά πιστεύουμε ακράδαντα ότι με μια κοινή ατζέντα της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα επιτυγχάνουμε περισσότερα και καλύτερα μαζί. Ο τόνος της εκστρατείας του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία χαρακτηρίστηκε από μια διχαστική δημόσια συζήτηση σχετικά με τη μετανάστευση, μας θυμίζει τι διακυβεύεται και για τι πρέπει να αγωνιστούμε, μέσα σε μια ισχυρή ΕΕ: για τις κοινές αξίες της μη διάκρισης, για τα ανθρώπινα δικαιώματα και για την ελεύθερη κυκλοφορία.
Ο πρόεδρος του EDF Ιωάννης Βαρδακαστάνης, τόνισε: «Από το ξεκίνημά του, πριν από 20 χρόνια, το EDF έχει προωθήσει την αλληλεγγύη μεταξύ των ατόμων με αναπηρία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο αγώνας για τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι ένας κοινός αγώνας. Το EDF θα συνεχίσει να προωθεί την ενότητα και την αλληλεγγύη εντός του αναπηρικού κινήματος σε όλη την Ευρώπη και θα εργαστεί πολύ αποφασιστικά για τις κοινές μας αξίες, ενάντια στον ευρωσκεπτικισμό, στην ξενοφοβία, τον ρατσισμό και κάθε είδους διακρίσεις. Από αυτό, δεν θα αποκλείσουμε κανένα άτομο με αναπηρία ή οργάνωση ατόμων με αναπηρία, λόγω των πολιτικών τους επιλογών. Εμείς θα συνεργαστούμε με όλες τις οργανώσεις των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένων του Ηνωμένου Βασιλείου, για να εξασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη δεν παραβλέπει τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των ανθρώπων της: για τις γυναίκες, τους άντρες, τα παιδιά, τους ηλικιωμένους, τα άτομα με αναπηρία, και άνθρωποι που μετακινούνται σε όλη την Ευρώπη και στα σύνορά μας».
Τι έχει κάνει η ΕΕ για τα άτομα με αναπηρία;
Οι διακρίσεις και οι ανισότητες εξακολουθούν να υπάρχουν στην ΕΕ. Ωστόσο, υπήρξαν και επιτυχίες όλα αυτά τα χρόνια που δημιούργησαν μια ισχυρότερη νομική βάση για την προστασία των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ. Ορισμένα παραδείγματα πρωτοβουλιών της ΕΕ που είχαν άμεσο θετικό αντίκτυπο στις ζωές των ανθρώπων με αναπηρία περιλαμβάνουν:
• Τα ταμεία της ΕΕ αποτελούν σημαντική πηγή δημόσιας χρηματοδότησης για πολλά κράτη μέλη της ΕΕ. Πολυάριθμα σχέδια και πρωτοβουλίες για την προώθηση της μη διάκρισης, της προσβασιμότητας, της ισότητας και της κοινωνικής ένταξης στα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, έχουν χρηματοδοτηθεί απευθείας από τα ταμεία της ΕΕ.
• Η οδηγία για τα λεωφορεία της ΕΕ υποχρεώνει τα κράτη μέλη της ΕΕ να αλλάξουν την εθνική τους νομοθεσία και να προσφέρουν στους πολίτες τους προσβάσιμα λεωφορεία που επιτρέπουν στους χρήστες αναπηρικών αμαξιδίων και άτομα με μειωμένη κινητικότητα να τα χρησιμοποιούν.
• Air Passengers' Regulation: Η Οδηγία για τους επιβάτες αεροπλάνων με αναπηρία δημιούργησε μια σειρά ειδικών δικαιωμάτων για τους επιβάτες με αναπηρία στην ΕΕ. Η νομοθεσία αυτή έχει διευκολύνει τη αεροπορικά ταξίδια για τα εκατομμύρια των ατόμων με αναπηρία στην Ευρώπη και έχει δώσει σαφείς οδηγίες προς τα αεροδρόμια για το τι υπηρεσίες πρέπει να παρέχουν και πως.
• Η Οδηγία της ΕΕ για την ίση μεταχείριση στην απασχόληση και την εργασία που εγκρίθηκε το Νοέμβριο του 2000 απαγορεύει κάθε διάκριση στην απασχόληση λόγω αναπηρίας, θρησκείας ή πεποιθήσεων, ηλικίας και γενετήσιου προσανατολισμού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα νέους νόμους κατά των διακρίσεων στα κράτη μέλη για την προστασία των ατόμων με αναπηρία από τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας τους στις ευρωπαϊκές χώρες. Σημαίνει, επίσης, ότι τα άτομα με αναπηρία μπορούν να προσφύγουν στο δικαστήριο, όταν υφίστανται διακρίσεις και να δικαιωθούν, χρησιμοποιώντας αυτήν την Οδηγία της ΕΕ.
• Τον περασμένο Δεκέμβριο, η ΕΕ δημοσίευσε την πρόταση για μια Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας. Η Ευρωπαϊκή Πράξη Προσβασιμότητας θα εναρμονίσει τους υφιστάμενους νόμους της προσβασιμότητας και τους κανόνες στο εσωτερικό της ΕΕ, έτσι ώστε τα προϊόντα και οι υπηρεσίες να μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα στην εσωτερική αγορά της ΕΕ, και να είναι προσβάσιμα για τα άτομα με αναπηρία ή για άλλες ομάδες ατόμων με λειτουργικούς περιορισμούς. Την ίδια στιγμή, ο νόμος θα βελτιώσει την ποιότητα της ζωής των ατόμων με αναπηρία στην ΕΕ, επιτρέποντάς τους ισότιμη πρόσβαση σε μεγαλύτερο εύρος των μαζικών προϊόντων και υπηρεσιών σε μια πιο ανταγωνιστική τιμή.
• Η ΕΕ έχει επικυρώσει τη Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία (CRPD). Όλα τα κράτη μέλη της, εκτός της Ιρλανδίας, έχουν επίσης επικυρώσει τη Σύμβαση. Τα κράτη μέλη υποστηρίζονται από την ΕΕ για την εφαρμογή της Σύμβασης με την υιοθέτηση πολιτικών για την αναπηρία χωρίς αποκλεισμούς της ΕΕ. Η ΕΕ διευκολύνει και προωθεί το διάλογο με τα κράτη μέλη για την από κοινού και με συνεκτικό τρόπο εφαρμογής της Σύμβασης σε ολόκληρη την ΕΕ.
Τα μέλη του EDF και οι συνεργάτες του έχουν τεκμηριώσει τις επιδράσεις του BREXIT στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα των γυναικών και στα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία:
John Evans http://www.disabilitynewsservice.com/britain-must-stay-in-the-eu-if-independent-living-is-to-thrive-says-pioneer , ENIL http://www.enil.eu/blog/enil-against-brexit , European Union of the Deafhttp://www.eud.eu/news/brexit , TUC http://leftfootforward.org/2016/05/what-has-the-eu-ever-done-for-womens-rights-quite-a-lot-actually
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.