Παρασκευή 18 Μαρτίου 2016

Νυκτερινή ενούρηση στο παιδί: Τι την προκαλεί;

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Αρχικά καλό είναι να εξετάσουμε τι μπορεί να προκαλεί την νυκτερινή ενούρηση:

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν πάντα τα ακριβή αιτία της νυχτερινής ενούρησης. Υπάρχουν, παρ’ όλα αυτά, κάποιες θεωρίες, όμως, για το τι πιθανώς να συμβάλει στην εμφάνιση της συγκεκριμένης πάθησης:

1. Ορμονικά προβλήματα. Η αντιδιουρητική ορμόνη, ή ADH, συμβάλει στην μείωση παραγωγής ούρων κατά τη διάρκεια της νυκτός. Όταν τα επίπεδα αντιδιουρητικής ορμόνης είναι χαμηλά, το σώμα παράγει μεγάλη ποσότητα ούρων κατά τη διάρκεια του ύπνου.
2. Προβλήματα της ουροδόχου κύστης. Σε ορισμένα άτομα με νυκτερινή ενούρηση, δημιουργούνται πολλοί μυϊκοί σπασμοί εμποδίζοντας την ουροδόχο κύστη να συγκρατήσει τα ούρα. Ορισμένοι έφηβοι, καθώς και ενήλικες, έχουν επίσης σχετικά μικρές κύστεις που δεν μπορούν να συγκρατήσουν ένα μεγάλο όγκο ούρων.
3. Γενεαλογία. Έφηβοι με νυκτερινή ενούρηση συχνά έχουν ένα γονέα που είχε το ίδιο πρόβλημα σε περίπου την ίδια ηλικία. Οι επιστήμονες έχουν εντοπίσει συγκεκριμένα γονίδια που προκαλούν ενούρηση.
4. Βαθύς ύπνος. Μερικοί έφηβοι κοιμούνται τόσο βαθιά ώστε να μην μπορούν ν ξυπνήσουν όταν πρέπει να ουρήσουν.
5. Καφεΐνη. Η κατανάλωση καφεΐνης προκαλεί πιο συχνή ανάγκη ενούρησης.
6. Ιατρικές παθήσεις. Υπάρχουν και κάποιες ιατρικές παθήσεις που μπορούν να προκαλέσουν δευτερογενή ενούρηση (ενούρηση που δεν συνεχίζεται από μικρή ηλικία μα εμφανίστηκε ξαφνικά εφόσον πρώτα είχε επιτευχθεί έλεγχος κύστης). Αυτές περιλαμβάνουν το διαβήτη, ανωμαλίες του σωλήνα του ουροποιητικού συστήματος (προβλήματα με τη δομή του ουροποιητικού συστήματος ενός ατόμου), δυσκοιλιότητα και ουρολοιμώξεις. Τραύματα του νωτιαίου μυελού, όπως σοβαρό τέντωμα του νωτιαίου μυελού που προκύπτουν από μια πτώση, αθλητικός τραυματισμός, αυτοκινητιστικά ατυχήματα, ή άλλα γεγονότα μπορεί επίσης να παίζει ρόλο στην ενούρησης, αν και αυτό είναι σπάνιο.
7. Ψυχολογικά προβλήματα. Ορισμένοι ειδικοί πιστεύουν ότι το στρες μπορεί να συσχετιστεί με ενούρηση. Δεν είναι ασυνήθιστο να αισθάνεται κανείς ιδιαίτερο άγχος κατά τη διάρκεια των εφηβικών ετών, και καταστάσεις όπως το διαζύγιο γονέων, ο θάνατος ενός φίλου ή μέλους της οικογένειας, μια μετακόμιση προς μια νέα πόλη και η αναγκαστική προσαρμογή σε ένα νέο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον, ή οικογενειακές εντάσεις μπορεί να κάνει τον έφηβο να αντιμετωπίσει έντονες συναισθηματικές μεταπτώσεις οι οποίες έχουν την δυνατότητα να επηρεάσουν και σωματικές αντιδράσεις όπως τον έλεγχο της κύστης.

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί, αλλά τα αγόρια παρουσιάζουν νυκτερινή ενούρηση κατά διπλάσιο ποσοστό από τα κορίτσια. Αυτή η πάθηση συχνά εμφανίζεται σε συνδυασμό με ΔΕΠ-Υ.

Διαχείριση νυκτερινής ενούρησης:

Α. Βοηθήστε το παιδί να εδραιώσει μια διατροφική ρουτίνα προ του ύπνου. Πιο συγκεκριμένα, καλό είναι το άτομο με νυκτερινή ενούρηση να μειώσει την ποσότητα των υγρών που καταναλώνει πριν τον ύπνο. Για παράδειγμα, ο καφές, το τσάι, η σοκολάτα, καθώς και τα αναψυκτικά και άλλα ανθρακούχα ποτά που περιέχουν καφεΐνη, τείνουν να ερεθίζουν την κύστη.

Β. Μέθοδος νοερής απεικόνισης. Το άτομο με νυκτερινή ενούρηση μπορεί να φανταστεί τον εαυτό του να ξυπνάει καθαρός και στεγνός. Αυτή η μέθοδος προκαλεί θετική ψυχολογία και έχει αποφέρει αποτελέσματα στο παρελθόν.

Γ. Θετική ενίσχυση. Μερικοί άνθρωποι βρίσκουν ότι η αυτό-ανταμοιβή για όσες φορές ξύπνησαν χωρίς να έχουν ουρήσει στο κρεβάτι, έχει προκαλέσει μειώσει τον επεισοδίων ενούρησης.

Δ. Υπάρχει κάποια φαρμακευτική αγωγή με βάσει τις ιατρικές παθήσεις που μπορεί να συμβάλουν στην νυκτερινή ενούρηση μα δε ενδείκνυται η χρήση τους διότι δεν έχουν αποδεδειγμένα αποτελέσματα.

Ε. Επίσης υπάρχει και η δυνατότητα χρήσης ξυπνητηριού ενούρησης το οποίο χτυπάει όταν ξεκινάει το άτομο να ουρεί στο κρεβάτι, ώστε να τον αποτρέψει από το να εκκενώσει πλήρως και, σταδιακά να τον εκπαιδεύσει να έχει επίγνωση και να μπορεί να ελέγξει την κύστη του από μόνος του. Όμως, όπως θέσατε κι εσείς, ενώ κάποιοι ειδικοί το συστήνουν, άλλοι θεωρούν πως προκαλεί εξάρτηση και δε βοηθάει στην αυτο-πεποίθηση και ανεξαρτητοποίηση του ατόμου.

Εφόσον έχετε εξετάσει την κατάσταση πλήρως σε ιατρικό επίπεδο, προτεινόμενο θα ήταν το παιδί να επισκέπτεται ψυχολόγο σε εβδομαδιαία βάση για την επίτευξη αυξημένης αυτοπεποίθησης. Αν καταλαβαίνω ορθά, επισκεφτήκατε παιδοψυχολόγο αλλά ήταν σε επίπεδο συμβουλευτικής γονέων. Ο σκοπός των τακτών επισκέψεων δεν είναι αποκλειστικά η εξάλειψη των συμπτωμάτων νυκτερινής ενούρησης μα η ανάπτυξη της αυτοπεποίθησης του παιδιού ώστε να νιώθει ενδυναμωμένος στην προσπάθειά του να ξεπεράσει το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς να κατακρίνει τον εαυτό του και να απογοητεύεται. Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα αναπτύξει δεξιότητες διαχείρισης προβλημάτων και επομένως θα του γίνει πολύ πιο εύκολη η αντιμετώπιση και αυτού αλλά και οποιουδήποτε άλλου προβλήματος μπορεί να προκύψει στο μέλλον.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.