Πέμπτη 3 Μαρτίου 2016

Η ΔΙΣ για την υπόθεση της Μονής Μεταμορφώσεως Ναυπάκτου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Συνεχίζει να τηρεί σκληρή στάση απέναντι στους μοναχούς.

Τα μέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής δέχθηκε σήμερα η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, προκειμένου να έχει ενημέρωση σχετικά με τη διαμόρφωση του περιεχομένου του νέου Προγράμματος Σπουδών για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Επιπλέον, κατά τη δεύτερη ημέρα των εργασιών της για τον μήνα Μάρτιο, η ΔΙΣ της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την προεδρία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου, αφού επικύρωσε τα πρακτικά της προηγούμενης συνεδρίας, εν συνεχεία ενημερώθηκε για την έκδοση της υπ’ αριθμ. 299/2016 Απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας περί ακυρώσεως του Προεδρικού Διατάγματος συγχωνεύσεως της Μονής Μεταμορφώσεως Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου.

Σύμφωνα με το ανακοινωθέν το οποίο εξέδωσε, «η Διαρκής Ιερά Σύνοδος ομοφώνως:

- Δηλώνει τον αυτονόητο σεβασμό της στις αποφάσεις των δικαιοδοτικών οργάνων του κράτους και ταυτόχρονα απαιτεί την εφαρμογή των κατά καιρούς ληφθεισών αποφάσεων των εκκλησιαστικών οργάνων.

- Θεωρεί αυτονόητο ότι ισχύουν απαρεγκλίτως τα επιβληθέντα επιτίμια ακοινωνησίας των αδελφών της Μονής.

- Ζητεί την συνέχιση του από ενδεκαετίας παραγγελθέντος και μη περατωθέντος οικονομικού ελέγχου εκ μέρους ελεγκτών του Υπουργείου Οικονομικών.

- Εμμένει στη διαγραφή και απόσυρση των μοναχών της Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Σκάλας Ναυπάκτου από παντός είδους μορφής συλλόγους, καθώς και εμπορικές εταιρείες.

- Τονίζει την ανάγκη πλήρους διακρίσεως της δραστηριότητος της Ιεράς Μονής και των ανωτέρω ιδιωτικών φορέων.

- Προχωρεί στη διαδικασία εγκρίσεως και δημοσιεύσεως του Κανονισμού της Μονής, το πρόσθετο άρθρο του οποίου είχε ήδη αποδεχθεί η Αδελφότητα από το 2012.

- Δηλώνει για μία ακόμη φορά ότι η περίπτωση της Ιεράς Μονής Μεταμορφώσεως «αποτελεί μοναδικήν εξαίρεσιν Ιεράς Μονής όχι μόνον εις την Εκκλησίαν της Ελλάδος, αλλά και πανορθοδόξως» (3039/27.8.2009 Ιεράς Συνόδου) και ταυτόχρονα στηρίζει τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεο, ο οποίος ενεργεί στα κανονικά και νόμιμα πλαίσια της επισκοπικής αρμοδιότητάς του, και μάλιστα τον έχει επανειλημμένως προτρέψει προς τούτο: «Συνιστώντες να λάβητε (ο Μητροπολίτης) τα υπό των Ιερών Κανόνων και της κειμένης Νομοθεσίας ενδεικνυόμενα κανονικά μέτρα, ίνα αφ’ ενός μεν περιφρουρήσητε το κύρος του Μακαριωτάτου Προέδρου και των Μελών της Ιεράς Συνόδου, αφ’ ετέρου δε προστατεύσητε το ποίμνιον της Ιεράς ημών Μητροπόλεως εκ του επελθόντος σκανδαλισμού» (2267/18.6.2003) και «ο δε Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ. Ιερόθεος ενεργεί πάντοτε όπως επιτάσσουν οι Ιεροί Κανόνες» (1238/994/28.3.2011).

Σημειώνεται σχετικά ότι το ΣτΕ, ύστερα από σχετική αίτηση των μοναχών που ζουν στην Ι.Μ. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Ναυπάκτου, ακύρωσε αμετάκλητα το Π.Δ. 5/2013, που εκδόθηκε μετά την απόφαση του μητροπολίτη Ναυπάκτου που ζητούσε τη διάλυση του νομικού προσώπου του Κοινοβιακού Μοναστηριού και τη μετατροπή του σε μετόχι της Ι.Μ. Αμπελακιώτισσας. Στη δίκη μάλιστα άσκησε παρέμβαση με δικόγραφο και η Εκκλησία της Ελλάδος για την υπεράσπιση του μητροπολίτη Ναυπάκτου.

Η Ιερά Μονή, σύμφωνα με την απόφαση, επανέρχεται στην προτέρα νομική κατάσταση της ίδρυσής της, το 1980, όπως δηλαδή ιδρύθηκε από τον αρχιμανδρίτη Σπυρίδωνα Λογοθέτη, τον τότε μητροπολίτη Ναυπάκτου Δαμασκηνό Κοτζιά και επανέρχεται σε ισχύ το Π.Δ. ίδρυσης που υπέγραψε ο αείμνηστος Κωνσταντίνος Καραμανλής.

Η συγκεκριμένη απόφαση, αποτελεί νέα νομολογία για τα ελληνικά δεδομένα του δημόσιου, του εκκλησιαστικού και του διοικητικού δικαίου, και ουσιαστικά έρχεται να προστατεύσει τον πατροπαράδοτο θεσμό του αυτοδιοίκητου των ελληνικών κοινοβιακών μοναστηριών.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.