Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Προσφυγικό: Ένα πρόβλημα που απαιτεί άμεσα λύσεις

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Δραματική η κατάσταση στα σύνορα της Σλοβενίας

Χιλιάδες πρόσφυγες εξακολουθούν να καταφθάνουν.

Δραματική γίνεται η κατάσταση στη Σλοβενία λόγω της ανεξέλεγκτης εισόδου προσφύγων στη σλοβενική επικράτεια, μέσω των συνόρων με την Κροατία. Η χώρα δεν έχει τις δυνατότητες και τις αναγκαίες υποδομές και η κατάσταση επιδεινώνεται επειδή η Αυστρία περιορίζει την εισροή μεταναστών και προσφύγων, μεταδίδουν τα σλοβενικά ΜΜΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Σλοβενίας, Καρλ Έριαβετς για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί στα σύνορα κατηγόρησε την Κροατία, αλλά επέκρινε και την Ευρωπαϊκή Ένωση για αργή αντίδραση.


Στον δήμο Σέντιλι, στα βόρεια σύνορα της χώρας, ο οποίος μπορεί να δεχθεί 2.000 μετανάστες, βρίσκονται ήδη 1.700 άνθρωποι και καταφθάνουν συνεχώς και άλλοι με λεωφορεία από τα υπόλοιπα κέντρα υποδοχής της Σλοβενίας.




Η αυστριακή αστυνομία επιτρέπει την είσοδο μεταναστών ανά δύο ώρες και σήμερα πέρασαν στην Αυστρία 500 πρόσφυγες.


Η Βέσνα Μπόρκο, επικεφαλής της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας που έχει την ευθύνη για τη φροντίδα των προσφύγων στο Σέντιλι, τόνισε ότι προς το παρόν δεν υπάρχουν ελλείψεις σε τρόφιμα και ρουχισμό.


Σύμφωνα με τα σλοβενικά ΜΜΕ, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη και τεταμένη στη μεθοριακή πόλη Μπρέζιτσε, στο ανατολικό τμήμα της χώρας, όπου βρίσκονται υπό κακές καιρικές συνθήκες χιλιάδες πρόσφυγες, άνδρες γυναίκες και παιδιά. Οι περισσότεροι έφθασαν στη Σλοβενία με τρένο από το κέντρο υποδοχής Οπάτοβατς της Κροατίας.




Εκεί, οι εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού προειδοποιούν για έλλειψη ειδών πρώτης ανάγκης και επικρατεί χαοτική κατάσταση, καθώς οι αρχές δεν είχαν προετοιμαστεί για κύμα προσφύγων.


Την πόλη Μπρέζιτσε επισκέφθηκε σήμερα ο αρχηγός της σλοβενικής αστυνομίας, Μάριαν Φρανκ και εξέφρασε τη στήριξή του στις αστυνομικές δυνάμεις στην εκτέλεση των καθηκόντων τους.




Τη στάση της Κροατίας στην προσφυγική κρίση επέκρινε ο Σλοβένος υπουργός Εξωτερικών, Καρλ Έριαβετς, τονίζοντας ότι το Ζάγκρεμπ δεν τηρεί τη συμφωνία για περιορισμένες αφίξεις μεταναστών στα σύνορα και τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση υπερβολικά αδύναμη αντίδραση.


Τις προηγούμενες μέρες, το σλοβενικό υπουργείο Εσωτερικών είχε ανακοινώσει ότι η χώρα μπορεί να δέχεται έως 2.500 πρόσφυγες σε καθημερινή βάση.


«Η Κροατία δεν είναι καθόλου συνεργάσιμη και ούτε η ΕΕ δεν αντιδρά όπως θα έπρεπε», ανέφερε ο κ. Έριαβετς.




Μέχρι πρόσφατα, η ΕΕ δεν έδινε προτεραιότητα στην επίλυση του ζητήματος με τα κύματα προσφύγων που ταξιδεύουν μέσω της αποκαλούμενης βαλκανικής οδού, αλλά εστίαζε τις προσπάθειές της στο ταξίδι των προσφύγων μέσω της Μεσογείου.


Η Σλοβενία τώρα μόνη της πρέπει να επιλύσει το προσφυγικό πρόβλημα, αν και ο πρωθυπουργός, Μίρο Τσέραρ απευθύνθηκε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τόνισε.


Η σλοβενική κυβέρνηση σε έκτακτη σύσκεψη για την προσφυγική κρίση αποφάσισε να στείλει στρατό στα σύνορα για να βοηθήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις στην προστασία των συνόρων.


-------------

Συγκλονίζουν οι γιαγιάδες που τάιζαν το προσφυγόπουλο στη Μυτιλήνη


«Το μπιμπερό έκαιγε. Δεν το έπιανε το μωρό. Το δροσίσαμε σε μία βρύση και του το δώσαμε», ανέφερε η κυρία Μαρίτσα Μαυροπουλου, μία από τις τρεις ηλικιωμένες γυναίκες που απαθανάτισε ο φωτογραφικός φακός να φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο στη Μυτιλήνη.


Η κυρία Μαρίτσα Μαυροπούλου, μιλώντας στο mega, αναφέρθηκε στο περιστατικό που κατέγραψε ο φωτογραφικός φακός και έκανε τον γύρο του κόσμου, με τη στιγμή που τρεις ηλικιωμένες γυναίκες στη Μυτιλήνη φροντίζουν ένα προσφυγόπουλο με τη μάνα του να στέκει δίπλα τους.


Η κυρία Ευστρατία, η κυρία Μαρίτσα και η κυρία Μηλίτσα, όπως είναι τα ονόματα των τριών γυναικών, λένε ότι «του τραγουδούσαμε και ήπιε το γάλα μονορούφι».


«Ήταν πολύς κόσμος μαζωμένος στον Πλάτανο, καθώς είχαν φτάσει τρεις βάρκες. Είδαμε τη μητέρα την ώρα που άλλαζε τα ρούχα της και της είπαμε ότι το μωρό πεινάει. Έδωσαν στο μωρό ένα μπιμπερό, αλλά αυτό δεν ήθελε το γάλα. Το δοκίμασα στο χέρι μου και ήταν καυτό. Εκεί δίπλα είχε μια βρύση και κρύωσα εκεί το μπιμπερό και μετά το μωρό το ήπιε το γάλα», περιέγραψε τι συνέβη εκείνο το πρωί η κυρία Μαρίτσα Μαυροπούλου, μια από τις τρεις διάσημες - πλέον - γιαγιάδες του νησιού.


Το μωρό ήταν μηνών δήλωσε η κυρία Μαρίτσα με τα τρία εγγόνια η οποία αφοπλιστικά δήλωσε ότι «δεν έχουμε πάρει χαμπάρι ότι έχουμε γίνει διάσημες».




-------------

Ανησυχία στη Χίο για την αυξημένη ροή των προσφύγων


Ανήσυχοι είναι οι κάτοικοι της Χίου από την εικόνα που παρουσιάζει το νησί τους το τελευταίο διάστημα, καθώς ολοένα και αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων που φθάνουν από τα τουρκικά παράλια.


Όπως οι κάτοικοι του νησιού αναφέρουν κάπως έτσι ξεκίνησαν τα πράγματα στην Μυτιλήνη. Στην αρχή οι πρόσφυγες έφταναν μόνοι τους στο λιμάνι, αναζητούσαν το λιμεναρχείο, ώστε να καταγραφούν και να πάρουν το χαρτί – «διαβατήριο» για τον Πειραιά. Κάθε μέρα έφταναν όλο και περισσότεροι πρόσφυγες με αποτέλεσμα οι άτυχοι άνθρωποι να στοιβάζονται στην προκυμαία και να προκύπτει τελικά η σημερινή εικόνα στη Λέσβο.


Τις τελευταίες ημέρες, η αυξημένη ροή μεταναστών και προσφύγων από τα τουρκικά παράλια, δημιουργούν πρωτόγνωρες συνθήκες για τη Χίο, ενώ σήμερα σημειώθηκε ρεκόρ αφίξεων. Οι πρόσφυγες που έχουν φτάσει στο νησί έχουν κατακλύσει τους χώρους του λιμανιού μπροστά και κοντά στο Λιμεναρχείο και περιμένουν να καταγραφούν αρχικά από τους λιμενικούς υπαλλήλους και στη συνεχεία και από τους αστυνομικούς.


Όπως αναφέρει το astraparis.gr, οι λιμενικοί κάνουν περιπολίες από τη μια άκρη του νησιού στην άλλη, ενώ όσοι μένουν στον χώρο του λιμεναρχείου Χίου δεν προλαβαίνουν και δουλεύουν κάθε μέρα μέχρι αργά το βράδυ.


Ο λιμενάρχης Χίου κ. Γιάννης Αργυράκης έχει φτάσει στα όρια της απελπισίας. «Δεν γίνεται με αυτό το προσωπικό να διαχειριστούμε όλο αυτόν τον κόσμο. Πρέπει να μας ενισχύσουν. Χρειαζόμαστε τουλάχιστον 20 άτομα. Δεν μπορούμε να την βγάλουμε τη δουλειά. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Καθημερινά φτάνουν στο νησί σχεδόν 2.000 άνθρωποι».


Η Διεύθυνση Αστυνομίας Χίου έχει κατεβάσει στο λιμάνι συνεργεία αστυνομικών για εξακρίβωση των δαχτυλικών αποτυπομάτων, ενώ άλλα συνεργεία της στην κεντρική πλατεία Βουνακίου μοιράζουν στους καταγραφέντες τα χαρτιά τους.


Οι εγκαταστάσεις του Μερσινιδίου είναι ήδη πλήρεις και η οποιαδήποτε επιβάρυνσή τους θα δημιουργήσει ενδεχομένως και ανεξέλεγκτες καταστάσεις.


Προβληματισμός και ανησυχία και για την επόμενη μέρα


Στον δημοτικό κήπο οι εθελοντές δίνουν μάχη καθημερινά για να προσφέρουν φαγητό, φάρμακα και ύπνο σε εκατοντάδες ανθρώπους. «Η κατάσταση είναι οριακή και δεν μπορεί να επιβαρυνθεί άλλο. Πρέπει κατεπειγόντως οι αρμόδιοι της πολιτείας να εξασφαλίσουν έναν χώρο, όπου θα γίνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής και προσωρινής φιλοξενίας», επισημαίνει ένα μέλος από την επιτροπή αλληλεγγύης στους πρόσφυγες Χίου, «Λάθρα».


Παράλληλα, εκφράζει την ανησυχία μήπως όλη αυτή η εικόνα που δημιουργείται στο λιμάνι και σε ζωτικούς χώρους της πόλης αρχίσει να λειτουργεί αρνητικά, με κίνδυνο να αντιστρέψει το εξαιρετικό κλίμα ευαισθητοποίησης και αλληλεγγύης που επικρατεί στη Χίο για τους πρόσφυγες και μετανάστες.


Τέλος, όπως αναφέρει το το astraparis.gr, την Παρασκευή, στη Χίο, θα βρεθεί ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.


-------------

Ανησυχητικές πυρκαγιές σε προσφυγικές εστίες στη Σουηδία

Από την 1η Ιανουαρίου σημειώθηκαν γύρω στις 15 φωτιές.

Ένα κύμα από πυρκαγιές σε εστίες φιλοξενίας για πρόσφυγες, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλονται σε εμπρησμό, αντιμετωπίζει η Σουηδία, όπου κάθε εβδομάδα συρρέουν χιλιάδες αιτούντες άσυλο.

Από την 1η Ιανουαρίου, γύρω στις 15 πυρκαγιές, που σημειώθηκαν σ' ολόκληρη την επικράτεια, κατέστρεψαν ή προκάλεσαν ζημιές σε κέντρα υποδοχής και διαμερίσματα στα οποία ζουν μετανάστες.


Οι έρευνες διεξάγονται σε τοπικό επίπεδο, όμως το κεντρικό γραφείο της δικαστικής αστυνομίας (NOA) θα μπορούσε να επιληφθεί σε περίπτωση που αποδειχθεί η ύπαρξη κάποιας σχέσης ανάμεσα στις υποθέσεις αυτές, δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η εκπρόσωπος της υπηρεσίας αυτής Καρολίνα Εκέους.


Η τελευταία, μέχρι σήμερα, πυρκαγιά εκδηλώθηκε κατά τη χθεσινή νύκτα στο Μούνκενταλ, μια συνήθως ήσυχη πόλη 10.000 κατοίκων στη νοτιοδυτική Σουηδία.


Η πυρκαγιά δεν προκάλεσε κάποιον σοβαρό τραυματισμό μεταξύ των 14 ενοίκων, οι οποίοι μεταφέρθηκαν γρήγορα σε άλλο οίκημα.


«Φοβήθηκα πως θα πεθάνω, ήταν φρικτό, όμως τώρα είναι εν τάξει, είμαι ασφαλής», ανέφερε ο Άχμετ, πρόσφυγας από τη Σομαλία που ερωτήθηκε από τον δημόσιο ραδιοσταθμό SR.


Σε μια δεκαριά περιπτώσεις, δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι πυρκαγιές οφείλονταν σε εγκληματική ενέργεια.


Στις 19 Ιουνίου, δύο βόμβες Μολότοφ είχαν εκτοξευθεί εναντίον ενός κτιρίου στο οποίο στεγάζονταν μετανάστες. Στις 16 Αυγούστου, άγνωστοι έβαλαν φωτιά σ' έναν χριστιανικό σταυρό κοντά σε προσφυγική εστία και την ίδια ημέρα ένα κέντρο εκκενώθηκε όταν ανακαλύφθηκε ένας σάκος που περιείχε εύφλεκτο υγρό.


Σ' αυτή την εστία της Αρμπόγκα (κεντρική Σουηδία) κατοικούσε ένας 36χρονος Ερυθραίος ο οποίος, τρεις ημέρες νωρίτερα, είχε σκοτώσει με μαχαίρι μια 55χρονη γυναίκα και τον 28χρονο γιο της σ' ένα κατάστημα της εταιρείας IKEA στο Βεστερός.


«Μια πολιτισμένη και ανθρώπινη χώρα όπως η Σουηδία δεν μπορεί να δεχθεί τα κέντρα φιλοξενίας αιτούντων άσυλο να γίνονται λεία πυρομανών», έγραψε σήμερα στο Twitter η υπουργός Εξωτερικών Μαργκότ Βάλστρεμ.


-------------

Παυλόπουλος: Δεν μπορούμε να ανεχθούμε η Μεσόγειος να ξεβράζει πτώματα

Συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πατριάρχη Αντιοχείας.

Αυτός ο πόλεμος πρέπει να σταματήσει γιατί είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος κατά τη διάρκεια της συνάντησής του, σήμερα το μεσημέρι, με τον Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη Ι΄, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Και θέλω να τονίσω ότι ο δικός σας χώρος, εκεί ακριβώς όπου ποιμένετε, μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε να πάψει ο πόλεμος, που είναι η εστία όλων των δεινών για τον Άνθρωπο σήμερα. Εστία αυτής της προσφυγιάς, την οποία καμιά ορθόδοξη συνείδηση, όπως το έχω πει και το επαναλαμβάνω, δεν μπορεί να ανεχθεί. Δεν μπορούμε να ανεχθούμε τη Μεσόγειο, αυτήν την περιοχή του Φωτός και της Ειρήνης, να ξεβράζει πτώματα, και ιδίως πτώματα μικρών παιδιών. Η περιοχή στην οποίαν βρίσκεσθε, το κύρος το οποίο διαθέτετε, νομίζω ότι μπορεί να συμβάλει τα μέγιστα ώστε ο πόλεμος να σταματήσει. Πρέπει να σταματήσει αυτός ο πόλεμος. Είναι πέρα και έξω από κάθε έννοια Πολιτισμού και Δικαιοσύνης ο πόλεμος αυτός» ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος.


Εξάλλου, Πρόεδρος συνεχάρη τον Πατριάρχη Αντιοχείας για τη συμμετοχή του στη Διάσκεψη των Αθηνών, που ήταν αφιερωμένη στον Θρησκευτικό και Πολιτιστικό Πλουραλισμό και στην Ειρηνική Συνύπαρξη στη Μέση Ανατολή και προσέθεσε: «Η συμμετοχή σας, όπως και των άλλων Προκαθημένων, απέδειξε ότι η Ορθοδοξία ενωμένη, υπό την σκέπη του Οικουμενικού Πατριαρχείου, είναι εκείνη η οποία στέλνει το μεγάλο μήνυμα της Ειρήνης και της συνύπαρξης. Σε μια περιοχή, η οποία έχει τεράστια σημασία, όχι μόνο για την Μέση Ανατολή, αλλά για τον κόσμον ολόκληρο».


Ο Πατριάρχης Αντιοχείας , από την πλευρά του, υπογράμμισε: «Εμείς έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, ως Πατριαρχείο Αντιοχείας με την κυβέρνηση, με την Εκκλησία, και σαν Συρία, σαν Λίβανος, έχουμε τις καλύτερες σχέσεις με την Ελλάδα, αγαπάμε τον ελληνικό λαό. Και εμείς είμαστε Ρωμιοί, είμαστε μια οικογένεια, ένας λαός».


«Είναι αλήθεια ότι έχουμε δύσκολες μέρες. Και εσείς έχετε δύσκολες μέρες, αλλά εκεί που σκοτώνονται άνθρωποι είναι άλλο πράγμα. Γι' αυτό σας ευχαριστούμε για όλη την αγάπη, την υποστήριξη, για τον ρόλο που έχετε και παίζετε στην Ευρώπη για την Ειρήνη στη Μέση Ανατολή γενικά και για την Συρία και τον Λίβανο», επισήμανε, επίσης, ο Πατριάρχης και καταλήγοντας τόνισε:


«Όπου πάτε στη Συρία, στον Λίβανο, στο Πατριαρχείο Αντιοχείας, όταν λένε Γιουνάν, Ελλάδα στην αραβική, όλων η καρδιά εκεί φτερουγίζει».


Τον Πατριάρχη της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας και Μεσοποταμίας & πάσης Ανατολής Ιωάννη Ι΄, συνόδευε ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης.


-------------

Στις 502.000 οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

Μόνο χθες έφτασαν στη χώρα μας 8.000.

Πάνω από 500.000 είναι οι πρόσφυγες που έφτασαν φέτος στην Ελλάδα δια της θαλάσσιας οδού, με τον αριθμό των αφίξεων να αυξάνεται μέρα με τη μέρα. Μόλις χθες έφτασαν στη χώρα μας μόλις 8.000, σπεύδοντας για να προλάβουν την έλευση του χειμώνα, ανακοίνωσε σήμερα ο ΟΗΕ.

Η Μελίσα Φλέμινγκ, εκπρόσωπος της Υπάτης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, δήλωσε πως 27.500 πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν τράνζιτ στα ελληνικά νησιά κοντά στην Τουρκία, χώρα από την οποία έχουν έρθει εκατοντάδες χιλιάδες.


«Έχουμε φθάσει σε άλλο ένα δραματικό ορόσημο, με την άφιξη χθες (Δευτέρα) 8.000 ανθρώπων, που ανέβασαν το σύνολο σε 502.000. Προφανώς ξέραμε ότι αυτό θα συνέβαινε, όμως βλέπουμε μια μεγάλη αύξηση των αφίξεων στην Ελλάδα. Έχει μέγιστη σημασία εδώ, όπως και σε άλλα μέρη της Ευρώπης, οι συνθήκες υποδοχής να είναι οι κατάλληλες. Χωρίς αυτό το ουσιαστικής σημασίας στοιχείο, το πρόγραμμα μετεγκατάστασης που συμφωνήθηκε τον Σεπτέμβριο από την Ευρώπη κινδυνεύει σοβαρά και μπορεί να αποτύχει», δήλωσε η Φλέμινγκ στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων.


Μετανάστες συνεχίζουν να κατευθύνονται προς βορρά μέσω των Βαλκανίων από την Ελλάδα, όμως η Ουγγαρία σφράγισε την Παρασκευή τα σύνορά της με την Κροατία και η Σλοβενία επέβαλε ημερήσιους περιορισμούς στον αριθμό των μεταναστών που εισέρχονται από την Κροατία, αφήνοντας χιλιάδες στα σύνορα, στο κρύο και στη βροχή.


Η Σλοβενία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα αναπτύξει τον στρατό για να βοηθήσει στη φύλαξη των συνόρων της και απηύθυνε έκκληση για βοήθεια στις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ.


-------------

Ακόμα 2.336 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά

Το Λιμενικό διέσωσε 541 ανθρώπους σε 10 περιστατικά μέσα σε μία ημέρα.

Άλλοι 2.336 πρόσφυγες, που επιβιβάστηκαν σε πλοία από Μυτιλήνη και Χίο, έφτασαν σήμερα το πρωί στο λιμάνι του Πειραιά.

Ειδικότερα, από το πλοίο «Μπλού Σταρ 1» αποβιβάστηκαν 1.450 πρόσφυγες, από τους οποίους οι 590 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 860 στη Χίο. Από το πλοίο «Νήσος Ρόδος» αποβιβάστηκαν 886 πρόσφυγες από τους οποίους οι 406 είχαν επιβιβαστεί στη Μυτιλήνη και οι 480 στη Χίο. Εντός της ημέρες αναμένεται να καταπλεύσουν στον Πειραιά άλλα δύο πλοία με πρόσφυγες.


Στο μεταξύ, το τελευταίο 24ωρο από ώρα 07:30 της 19/10 έως την ίδια ώρα σήμερα, διασώθηκαν από το Λιμενικό Σώμα 541 πρόσφυγες σε δέκα περιστατικά έρευνας και διάσωσης σε θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Σάμου, Αγαθονησίου, Καλολίμνου, Κω και Σύμης.


-------------

Ένταση και αντιδιαδήλωση κατά του αντιισλαμικού Pegida

Οξύνεται το κλίμα ξενοφοβίας και οι αναταραχές για το προσφυγικό στη Γερμανία
.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν μεταξύ δυνάμεων ασφαλείας και διαδηλωτών στη Δρέσδη. Οπαδοί του ξενοφοβικού κινήματος Pegida διαδήλωσαν παράλληλα με πολίτες που τάσσονται κατά της ξενοφοβίας.

Η ατμόσφαιρα είναι τεταμένη στη Δρέσδη. Οι δρόμοι της πόλης στο κέντρο είναι γεμάτοι. Την ώρα που ο συνιδρυτής της Pegida Λουτς Μπάχμαν φωνάζει «Θα νικήσουμε» και δέκα πέντε χιλιάδες περίπου υποστηρικτές πανηγυρίζουν, η αντιδιαδήλωση πλησιάζει. Και αυτοί είναι περίπου δέκα χιλιάδες, άλλοι κάνουν λόγο για δεκατέσσερις χιλιάδες . Από τέσσερα διαφορετικά σημεία της πόλης συγκεντρώνονται μπροστά από την Όπερα με στόχο να διαδηλώσουν κατά της ξενοφοβίας.


Η ένταση δεν θα αργήσει να έρθει και ένας άνδρας τραυματίζεται σοβαρά. Σύμφωνα με την αστυνομία το περιστατικό συνέβη όταν οι δυνάμεις ασφαλείας προσπάθησαν να ξεχωρίσουν τα δυο στρατόπεδα στην παλιά πόλη. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Sächsische Zeitung πρόκειται για έναν υποστηρικτή της Pegida, ο οποίος χτυπήθηκε με μια σιδερένια ράβδο. Ακολούθησαν και άλλα επεισόδια και συγκρούσεις της αστυνομίας με αντιδιαδηλωτές. Οι αρχές ασφαλείας έκαναν χρήση σπρέι πιπεριού.


Οι οπαδοί του κινήματος «Πατριώτες Ευρωπαίοι κατά της Ισλαμοποίησης της Εσπερίας» φωνάζουν συνθήματα όπως «Εμείς είμαστε ο λαός», «Φύγε Μέρκελ», «Απέλαση», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.


H αστυνομία συνιστά ψυχραιμία


Πολιτικοί από όλα τα κόμματα αποδίδουν την προχθεσινή επίθεση εναντίον της δημάρχου Κολωνίας Ενριέτε Ρέκερ, από έναν 44χρονο ακροδεξιό, στο δηλητηριασμένο κλίμα που επικρατεί. Ο Λουτς Μπάχμαν δεν θέλησε να τοποθετηθεί σχετικά με τη δολοφονική επίθεση. Αντ´ αυτού οι οπαδοί της Pegida κάλεσαν ακροδεξιούς πολιτικούς από την Τσεχία και την Ιταλία.


Η αντιδιαδήλωση κατάφερε να συγκεντρώσει πολύ κόσμο και σύμφωνα με πληροφορίες ανταποκριτών ήταν επιτυχημένη. Ποτέ πριν στη Δρέσδη δεν είχαν συγκεντρωθεί τόσοι άνθρωποι κατά της Pegida, η οποία πριν από ένα χρόνο, στις 20 Οκτωβρίου διοργάνωσε την πρώτη της διαδήλωση. Ο Ντλέντλεβ Σρανκ, ήταν ανάμεσα στους αντιδιαδηλωτές. Ζήτησε μάλιστα ειδική άδεια από τον εργοδότη του για να συμμετάσχει στη διαδήλωση και εκείνος δεν του την αρνήθηκε. «Ντρέπομαι για τη Δρέσδη γιατί εδώ γίνεται η διαδήλωση της Pegida» τονίζει. «Το θεωρώ σημαντικό ακριβώς ένα χρόνο μετά να βγούμε και να διαδηλώσουμε στους δρόμους γιατί δεν είμαστε μειονότητα» λέει ο φοιτητής Στέφαν Φίσερ. Από την Όπερα μεταδίδονται μηνύματα κατά της ξενοφοβίας και υπέρ της ανεκτικότητας.


Οι ομιλητές της Pegida δεν παύουν να τονίζουν πως οι ξένοι τυγχάνουν καλύτερης μεταχείρισης από ότι οι ντόπιοι και κυματίζουν με περηφάνια γερμανικές σημαίες. Η νύχτα θα είναι μακριά στη Δρέσδη και η αστυνομία απευθύνετε στους πολίτες μέσω twitter «Παρακαλώ παραμείνετε ψύχραιμοι για να είναι και η βραδιά ειρηνική».


-------------

Ο χάρτης της ροής των μεταναστών στην Ευρώπη

Πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Ελλάδας

Στα επίπεδα του καλοκαιριού έφτασαν οι ροές μεταναστών από την Τουρκία στην Ελλάδα τις προηγούμενες μέρες και πλέον συνολικά πάνω από μισό εκατομμύριο πρόσφυγες πέρασαν μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Την Παρασκευή (16/10) πάνω από 8.900 μετανάστες πέρασαν στην Ελλάδα, το Σάββατο (17/10) οι αφίξεις ξεπέρασαν 9.100, και την Κυριακή (18/10), οι αφίξεις πλησίασαν τις 9.200.


Συνολικά πάνω από 27.000 μετανάστες εισήλθαν στην Ελλάδα το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πλειονότητα των οποίων έφθασε στο νησί της Λέσβου. Μάλιστα το νησί της Χίου, που είχε αφίξεις μέχρι 300-500 μετανάστες την ημέρα, το Σαββατοκύριακο, δέχθηκε πάνω από 4.300 μετανάστες.


Η επιδείνωση των καιρικών συνθηκών έχουν ήδη οδηγήσει σε τουλάχιστον 25 θανάτους στο Αιγαίο αυτή την εβδομάδα. Ανάμεσα στους νεκρούς βρίσκονται αρκετά παιδιά. Δύο περιστατικά στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου αναφέρθηκε κόστισαν τη ζωή σε 10 μετανάστες, μεταξύ των οποίων τέσσερα παιδιά και δύο βρέφη.


Στις 17 Οκτωβρίου το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έσωσε 13 μετανάστες και εντόπισε τα πτώματα από τρία κορίτσια και ένα αγόρι. Τρεις άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται - Ένας άντρας, μια γυναίκα και ένα παιδί.


Στις 18 Οκτωβρίου, το Ελληνικό Λιμενικό Σώμα έσωσε 80 μετανάστες στο Φαρμακονήσι από ένα ξύλινο σκάφος που είχε ανατραπεί. Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης διάσωσης, ένα παιδί επτά χρονών πέθανε.


Στις 19 Οκτωβρίου, η Ελληνική Ακτοφυλακή έσωσε 12 μετανάστες στα ανοικτά των ακτών της Μεγίστης και βρήκε το άψυχο το σώμα του βρέφους.


Εν τω μεταξύ, στο κανάλι της Σικελίας μεταξύ Λιβύης και Ιταλίας, περίπου 1.300 άνθρωποι διασώθηκαν το Σάββατο (17/10) και την Κυριακή. Επτά γυναίκες και ένας άνδρας βρέθηκαν νεκροί σε φουσκωτές βάρκες 130 μίλια νοτιοανατολικά της νήσου Λαμπεντούσα.


2.822 μετανάστες έχουν πλέον χάσει τη ζωή τους στο κανάλι της Σικελίας - στην πλειοψηφία των 3.138 μεταναστών που πιστεύεται ότι έχασαν τη ζωή τους στη Μεσόγειο προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη το 2015.


Δείτε το χάρτη από το πρόγραμμα «Missing Migrant Project»


fdsddd


-------------

Η Σλοβενία κατεβάζει το στρατό στα σύνορα

Σήμερα η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Σχέδιο νόμου κατήρτησε τη νύχτα η κυβέρνηση της Σλοβενίας, που εξουσιοδοτεί το στρατό να βοηθάει την αστυνομία στη φρούρηση των συνόρων, την ώρα που χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται στη χώρα από την Κροατία, μετά το κλείσιμο των συνόρων από την Ουγγαρία.

«Δεν πρόκειται για την επιβολή μιας κατάστασης έκτακτης ανάγκης, πρόκειται για την ενίσχυση του ελέγχου στα σύνορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μίρο Τσέραρ στον εθνικό ραδιοσταθμό της Σλοβενίας, προσθέτοντας ότι η Λιουμπλιάνα οφείλει να αντιδράσει την ώρα που η Κροατία «αρνείται να συνεργαστεί» για τη διαχείριση της κρίσης με τους πρόσφυγες.


Το σχέδιο νόμου, που προβλέπει την τροποποίηση του νόμου περί Άμυνας, θα κατατεθεί ήδη από σήμερα στο κοινοβούλιο και αναμένεται να ψηφιστεί αργότερα κατά τη διάρκεια της ημέρας, σύμφωνα με τον εθνικό ραδιοσταθμό.


Αυτό αποσκοπεί στην κατ'εξαίρεση διεύρυνση των εξουσιών επέμβασης του στρατού, οι οποίες περιορίζονται μέχρι τώρα σε μια επιμελητειακή υποστήριξη.


«Η εισροή προσφύγων αυτές τις τρεις τελευταίες ημέρες ξεπερνάει όλες τις δυνατότητές μας για τη διαχείρισή» της, διευκρινίζει η κυβέρνηση σε ανακοίνωση που εξέδωσε έπειτα από έκτακτο υπουργικό συμβούλιο που πραγματοποιήθηκε τη νύχτα.


«Αυτή η τροπολογία θα επιτρέψει να αναθέσουμε στους στρατιώτες επιπλέον καθήκοντα, σε πολύ ειδικές συνθήκες και με τη σύμφωνη γνώμη του κοινοβουλίου», προστίθεται στην κυβερνητική ανακοίνωση.


Η Σλοβενία, μια μικρή χώρα 2 εκατομμυρίων κατοίκων, ανακοίνωσε ότι περισσότεροι από 8.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισήλθαν στο έδαφός της μόνον τη Δευτέρα από την Κροατία, διασχίζοντας τα σύνορα από την ύπαιθρο, χωρίς να περάσουν από τα συνοριακά φυλάκια.


Την ίδια ώρα μόνον 2.000 μπόρεσαν να συνεχίσουν το δρόμο τους προς την Αυστρία, σύμφωνα με την Λιουμπλιάνα, η οποία κατηγόρησε σήμερα τη χώρα αυτή ότι επιτρέπει μόνον σε περιορισμένο αριθμό προσφύγων να διασχίσει τα σύνορα, κάτι το οποίο διαψεύδει η Βιένη.


«Είναι απατηλό να περιμένουμε ότι μια χώρα δύο εκατομμυρίων κατοίκων θα μπορέσει να σταματήσει, να διαχειριστεί και να επιλύσει αυτό που πολύ μεγαλύτερες χώρες δεν έχουν καταφέρει να κάνουν», επισημαίνει η κυβέρνηση στην ανακοίνωσή της, στην οποία υπογραμμίζει ότι «η Σλοβενία είναι η μικρότερη χώρα στο δρόμο που ακολουθούν οι μετανάστες μέσω Βαλκανίων και ως εκ τούτου έχει περιορισμένες δυνατότητες ελέγχου των συνόρων και παροχής καταλυμάτων στους μετανάστες».


«Ως εκ τούτου η Σλοβενία καλεί δημοσίως τα κράτη μέλη (της ΕΕ) και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς να δεσμευθούν ενεργά και να αναλάβουν το φορτίο αυτό», καταλήγει η Λιουμπλιάνα στην ανακοίνωσή της.


-------------

Αβραμόπουλος: Ενισχύεται η άμυνα της Ευρώπης απέναντι στον εξτρεμισμό

«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση».

Την ανάγκη να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση -όπως αυτή που προωθείτε στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια- για την αντιμετώπιση τρομοκρατικών και εξτρεμιστικών ενεργειών, επεσήμανε ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στην ομιλία στην υπουργική διάσκεψη Υψηλού Επιπέδου για τη ριζοσπαστικοποίηση, που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες. Ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας, τόνισε πως η τρομοκρατία στην Ευρώπη τροφοδοτείται από εξτρεμιστικές ιδεολογίες, επισημαίνοντας πως τα τελευταία χρόνια τα δεδομένα έχουν αλλάξει, καθώς «στην Ευρώπη, η σύνδεση μεταξύ ριζοσπαστικοποίησης και εξτρεμιστικής βίας είναι προφανής».

Σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο, οι τρομοκρατικές ομάδες, όπως η ISIL, καθίστανται όλο και περισσότερο αποτελεσματικές στη διάδοση της προπαγάνδας και στην προσέλκυση νέων μελών, κάτι που, όπως τόνισε, αναδεικνύει την άμεση ανάγκη για αντιμετώπιση και υπογραμμίζει πόσο επιτακτική είναι η απειλή.


«Χρειάζεται μια ολιστική προσέγγιση όπως αυτή που προωθείται στην Ευρωπαϊκή Ατζέντα για την Ασφάλεια» τόνισε ο αρμόδιος Επίτροπος επισημαίνοντας τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακό Φόρουμ (EU Internet Forum) που αναμένεται να ξεκινήσει στις 2 Δεκεμβρίου. «Γνωρίζουμε όλοι ότι η τρομοκρατική προπαγάνδα στο διαδίκτυο αναπτύσσεται. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάχρηση του διαδικτύου και του αυξανόμενου ρόλου της στη ριζοσπαστικοποίηση με αποφασιστικότητα και ένα κοινό σχέδιο δράσης» τόνισε ο κ. Αβραμόπουλος.


Σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση αλλά και την πρόληψη τρομοκρατικών φαινομένων, αναμένεται να παίξει και η δημιουργία μιας ευρωπαϊκής μονάδας αναφοράς του παράνομου περιεχομένου (EU Internet Referral Unit) εντός της Europol. Η αποστολή της μονάδας αυτής, σύμφωνα με τον κ. Αβραμόπουλο θα είναι ο εντοπισμός του τρομοκρατικού υλικού στο διαδίκτυο και η διασφάλιση της ταχείας απομάκρυνσής του. Παράλληλα, στις Βρυξέλλες ενισχύεται και το Δίκτυο Ευαισθητοποίησης για τη Ριζοσπαστικοποίηση (Radicalisation Awareness Network - RAN), με τη δημιουργία του νέου Κέντρου Αριστείας για το RAN. Το RAN, όπως είπε ο κ. Αβραμόπουλος, συνδέει σήμερα περίπου 2000 συμμετέχοντες από όλη την Ευρώπη.



-------------


Ενισχύεται η Frontex με 291 νέους συνοριοφύλακες για Ελλάδα και Ιταλία

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ κάλεσε τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους».

Σε ενίσχυση του οργανισμού Frontex με 291 επιπλέον συνοριοφύλακες οι οποίοι θα αξιοποιηθούν στα λεγόμενα hotspots στην Ελλάδα και την Ιταλία, προέβησαν 19 κράτη-μέλη της ΕΕ.

Σύμφωνα με ανακοίνωσή της, στις 2 Σεπτεμβρίου, η Frontex ζήτησε 775 συνοριοφύλακες από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και των χωρών που ανήκουν στο Σένγκεν, έτσι ώστε να μεταφερθούν στην Ελλάδα και την Ιταλία και να συνδράμουν στην καταγραφή και την ταυτοποίηση των μεταναστών στα σύνορά τους. Ωστόσο, μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής της περασμένης εβδομάδας, μόνον έξι χώρες είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα για ανθρώπινο δυναμικό με 48 συνοριοφύλακες. Στο πλαίσιο της Συνόδου, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κάλεσε τα κράτη-μέλη να «εκπληρώσουν τις δεσμεύσεις τους» και να ανταποκριθούν στο αίτημα.

«Είμαστε αντιμέτωποι με μια μεταναστευτική και προσφυγική κρίση. Η Frontex ζήτησε από τα κράτη-μέλη, για πρώτη φορά, για να παράσχουν ένα τέτοιο μεγάλο αριθμό συνοριοφυλάκων. Εκτιμώ ότι έχουν ανταποκριθεί με το μεγαλύτερο αριθμό υπαλλήλων, που έχει προσφερθεί ποτέ», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex, Φαμπρίτσε Λετζέρι, ευελπιστώντας πως θα επιτευχθεί τελικά και ο στόχος των 775 συνοριοφυλάκων.

«Τα κράτη μέλη μπορούν να εξακολουθήσουν να συνδράμουν, ακόμη και αν η προθεσμία έχει περάσει», κατέληξε ο ίδιος. Τέλος, σύμφωνα με την ανακοίνωση, όσον αφορά τις ώρες εργασίας, η ανταπόκριση από τα κράτη-μέλη καλύπτει περίπου το ένα τέταρτο των αναγκών του Frontex.

-------------

«Γεμάτος» ο Σεπτέμβρης για το Λιμενικό Σώμα

Συνελήφθησαν περισσότεροι από 140.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Σε 795 περιστατικά, συνελήφθησαν, κατά το μήνα Σεπτέμβριο του τρέχοντος έτους, από το Λιμενικό Σώμα, 141.919 παράνομα εισελθόντες στη χώρα μας, αλλοδαποί (πρόσφυγες και μετανάστες) και σε 41 περιστατικά συνελήφθησαν 91 αλλοδαποί που επιχειρούσαν να εξέλθουν παράνομα από τη χώρα, αναφέρει το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος.

Συνελήφθησαν επίσης 79 διακινητές στις περιπτώσεις παράνομης εισόδου και 18 στις περιπτώσεις παράνομης εξόδου. Κατασχέθηκαν 189 σκάφη, 11 οχήματα και 70 πλαστά ταξιδιωτικά έγγραφα.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, γι αυτόν το μήνα, υπήρξαν και εικοσιένα περιπτώσεις που κατασχέθηκαν ναρκωτικές ουσίας και για τις οποίες κατηγορούνται είκοσι ένα άτομα.

Τέλος κατασχέθηκαν 1.169.310 πακέτα λαθραίων τσιγάρων και 471.545,06 γραμμάρια καπνού.

-------------

Μειώθηκε ο αριθμός των αδειών παραμονής για πολίτες εκτός ΕΕ το 2014

Χορηγήθηκαν 2,3 εκατ. άδειες.

Το 2014, 2,3 εκατ. άδειες παραμονής στην Ευρωπαϊκή Ένωση χορηγήθηκαν σε πολίτες εκτός ΕΕ, αριθμός μειωμένος κατά 2,2% σε σχέση με το 2013 και κατά 9,0% σε σύγκριση με το 2008, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε σήμερα η Eurostat. Η μείωση που καταγράφεται από το 2008 είναι κυρίως λόγω της μείωσης του αριθμού των αδειών που εκδόθηκαν για λόγους απασχόλησης (από 0,8 εκατ. το 2008 σε σχεδόν 0,6 εκατ. πέρυσι). Το 2014, σχεδόν το ένα τρίτο (29,5%) των αδειών παραμονής που εκδόθηκαν στην ΕΕ ήταν για οικογενειακούς λόγους, το ένα τέταρτο για λόγους απασχόλησης (24,8%) και το ένα πέμπτο (20,7%) για εκπαιδευτικούς λόγους.

Το 2014, η Ελλάδα εξέδωσε συνολικά 22.451 άδειες παραμονής (ή 2,1 ανά 1.000 κατοίκους) κυρίως για οικογενειακούς λόγους (12.647). Οι άδειες που εκδόθηκαν για εκπαιδευτικούς ή λόγους απασχόλησης ήταν σαφώς λιγότερες (835 και 2.190 αντίστοιχα). Επιπλέον, οι υπηκοότητες στις οποίες χορηγήθηκαν άδειες παραμονής από το ελληνικό κράτος ήταν κατά σειρά: Αλβανική (13.100), Ρωσική (1.378) και Γεωργιανή (1.096).

Σε ολόκληρη την ΕΕ οι πολίτες της Ουκρανίας συνέχισαν να λαμβάνουν το μεγαλύτερο αριθμό των αδειών (302.800 διακιούχοι ή 13,1% του συνολικού αριθμού των νέων αδειών παραμονής που εκδίδονται στην ΕΕ), ενώ ακολουθούν οι πολίτες των Ηνωμένων Πολιτειών (199.200, ή 8,6% ), της Κίνας (169.700, ή 7,4%) και της Ινδίας (134.900, ή 5,8%). Το ένα τρίτο του συνόλου των νέων αδειών διαμονής που εκδόθηκαν στην ΕΕ το 2014 εκδόθηκαν για τους πολίτες αυτών των τεσσάρων χωρών.

Τέλος, το 2014, μια στις τέσσερες άδειες εκδόθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο (567.800 άδειες παραμονής, ή 24,6% του συνόλου των αδειών που εκδόθηκαν στην ΕΕ). Ακολουθεί η Πολωνία (355.400, ή 15,4%), η Γερμανία (237.600, ή 10,3%), η Γαλλία (218.300, ή 9,5%), η Ιταλία (204.300, ή 8,9%) και η Ισπανία (188.000, ή 8,2%). Ωστόσο, η Πολωνία ήταν η χώρα της ΕΕ που εξέδωσε τις περισσότερες άδειες παραμονής για λόγους απασχόλησης (206.200), ενώ η Μάλτα εκείνη που εξέδωσε τις περισσότερες άδειες σε σχέση με τον πληθυσμό της (23,2 ανά 1000 κατοίκους.

-------------

Ακόμα 1.740 πρόσφυγες έφτασαν στον Πειραιά

Συνολικά σήμερα έφτασαν στον Πειραιά 4.076 μετανάστες.

Με επιβάτες 1740 πρόσφυγες, κατέπλευσε το βράδυ στο λιμάνι του Πειραιά, προερχόμενο από τη Μυτιλήνη, το πλοίο «TERA JET».

Έτσι μαζί με τους 2.336 που αποβιβάστηκαν το πρωί από τα πλοία «Blue Star 1» και «Νήσος Ρόδος», έφτασαν σήμερα στον Πειραιά 4.076 πρόσφυγες.

-------------

Σουλτς: «Χώρα-κλειδί» για την προσφυγική κρίση η Τουρκία

«Το θεωρώ λογικό να βοηθήσουμε οικονομικά καθώς και να εφαρμόσουμε διευκολύνσεις βίζας».

«Χώρα-κλειδί» προκειμένου να ξεπεραστεί η προσφυγική κρίση, χαρακτηρίζει την Τουρκία ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς επισημαίνοντας ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να συνεργαστεί μαζί της. Τάσσεται υπέρ της παροχής οικονομικής βοήθειας προς την Άγκυρα, της χαλάρωσης του καθεστώτος της βίζας και του χαρακτηρισμού της Τουρκίας ως ασφαλούς χώρας, ενώ σε ό,τι αφορά τα ξενοφοβικά κινήματα στην Γερμανία, σημειώνει ότι αριθμητικά είναι περιορισμένα, αλλά όχι και η διάθεσή τους για βία.

«Η Τουρκία επισημαίνει ότι έχει ως τώρα ξοδέψει επτά δισεκατομμύρια δολάρια. Τώρα θέλει από την Ευρώπη οικονομική βοήθεια τριών δισεκατομμυρίων ευρώ. Το θεωρώ λογικό να βοηθήσουμε την Τουρκία οικονομικά. Επίσης είναι σωστό να εφαρμόσουμε διευκολύνσεις βίζας, οι οποίες, ειδικά για τον επιχειρηματικό κόσμο είναι πολύ σημαντικές, αλλά και να χαρακτηρίσουμε την Τουρκία ασφαλή χώρα προέλευσης», δηλώνει ο κ. Σουλτς σε συνέντευξή του στην «Rheinische Post», και τονίζει την ανάγκη για την κατοχύρωση μιας παράλληλης διαδικασίας κατανομής των προσφύγων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών.

«Τα σχεδιαζόμενα “hotspots” στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε., δεν έχουν νόημα αν δεν κατανέμουμε τους ανθρώπους», δηλώνει χαρακτηριστικά ο κ. Σουλτς και επισημαίνει την ανάγκη να αναλάβουν όλα τα κράτη-μέλη το βάρος που τους αναλογεί.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την Συμφωνία του Δουβλίνου, ο Γερμανός σοσιαλδημοκράτης αναφέρει ότι αφορούσε την ρύθμιση του θέματος του ασύλου για τους πολιτικά διωκόμενους, αλλά δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις σημερινές ανάγκες, με τόσο μεγάλο κύμα προσφύγων. «Χρειαζόμαστε στην Ευρώπη οπωσδήποτε κοινούς κανόνες, οι οποίοι θα ανοίγουν τον δρόμο προς την Ευρώπη για όλες τις κατηγορίες: για πολιτικά διωκόμενους, για ανθρώπους οι οποίοι θέλουν να μεταναστεύσουν και για όσους αναζητούν προσωρινό καταφύγιο», εξηγεί.

Αναφερόμενος στην δράση της ισλαμοφοβικής και ξενοφοβικής οργάνωσης “Pegida”, ο κ. Σουλτς εκτιμά ότι καθαρά αριθμητικά, οι ακροδεξιοί στην Γερμανία είναι λιγότεροι από ό,τι σε άλλες χώρες, η διάθεσή τους ωστόσο για βία και η αγριότητα είναι σημαντικά υψηλότερη. «Στην Γερμανία υπάρχει χωρίς αμφιβολία ακροδεξιά βία και υπάρχει μια ρητορική φόβου η οποία εισβάλλει βαθιά στο κέντρο και ενθαρρύνει τους ακροδεξιούς», καταλήγει.

-------------

Συγγνώμη ζήτησε ο ηγέτης του Pegida για τις δηλώσεις του συγγραφέα Ακίφ Πιρίντσι

Είχε εκφράσει τη λύπη του «επειδή τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας».

Τέτοια ήταν η αμηχανία που προκάλεσαν στο γερμανικό ισλαμοφοβικό κίνημα Pegida οι σοκαριστικές και αμφιλεγόμενες δηλώσεις που έκανε το βράδυ της Δευτέρας, κατά τη διάρκεια της διαδήλωσής του στη Δρέσδη, ο λαϊκιστής συγγραφέας Ακίφ Πιρίντσι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε τη λύπη του «επειδή τα ναζιστικά στρατόπεδα συγκέντρωσης έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας», που μέχρι και ο ο ηγέτης του Pegida αναγκάστηκε να ζητήσει συγγνώμη γι΄αυτές.

Ο Λουτς Μπάχμαν, ο ηγέτης του κινήματος που συγκέντρωσε περίπου 20.000 ανθρώπους στη χθεσινή διαδήλωση, ζήτησε συγγνώμη σήμερα μέσω του Facebook, κάνοντας λόγο για «σοβαρό λάθος» και τονίζοντας ότι μόνο αυτός φέρει την ευθύνη για την «απίστευτη εμφάνιση» του Γερμανού συγγραφέα, τουρκικής καταγωγής, Ακίφ Πιρίντσι.

Ή δήλωση μετανοίας ήρθε λίγο αργότερα από την ανακοίνωση της γενικής εισαγγελίας της Δρέσδης που έκανε λόγο για πιθανή άσκηση δίωξη με την κατηγορία της υποκίνησης μίσους.

Ο Πιρίντσι, που είναι γνωστός για την εχθρική στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους και τους μετανάστες, είχε προσκληθεί από το Pegida, μαζί με άλλους ομιλητές, να εμφανιστεί στη διαδήλωση που οργάνωσε το κίνημα με την ευκαιρία του ενός έτους από την ίδρυσή του. Στη μακρά ομιλία του επέκρινε τη μεταναστευτική πολιτική της γερμανικής κυβέρνηση ο οποία έχει χάσει «κάθε σεβασμό για τον ίδιο τον λαό της» ο οποίος, αν δεν υπακούει, το μόνο που του μένει να κάνει είναι να φύγει από τη Γερμανία.

Για την κυβέρνηση «θα υπήρχαν φυσικά και άλλες εναλλακτικές λύσεις όμως τα στρατόπεδα συγκέντρωσης δυστυχώς είναι εκτός λειτουργίας αυτή τη στιγμή», είπε ο συγγραφέας αναφερόμενος κατά τα φαινόμενα όχι στους πρόσφυγες αλλά στους Γερμανούς πολιτικούς ηγέτες οι οποίοι «ενεργούν όπως οι Γκαουλάιτερ (σ.σ. ο επικεφαλής μιας περιφέρειας κατά τη ναζιστική περίοδο) με τον ίδιο τον λαό τους».

Ο Πιρίντσι χειροκροτήθηκε από ορισμένους διαδηλωτές, όμως άλλοι τον γιουχάρισαν. Μετά από είκοσι λεπτά στο βήμα, ο Λουτς Μπάχμαν τον κάλεσε τελικά να σταματήσει. «Θα έπρεπε να έχω λάβει τη μοναδική σωστή απόφαση και να κλείσω το μικρόφωνο» ανέφερε ο Μπάχμαν που και ο ίδιος κατηγορείται για υποκίνηση μίσους για δηλώσεις που έκανε για τους πρόσφυγες.

Ο εκδοτικός οίκος Random House καταδίκασε τις δηλώσεις του συγγραφέα χαρακτηρίζοντάς τις «απαράδεκτες» και άφησε να εννοηθεί ότι δεν πρόκειται να εκδώσει άλλα έργα του στο μέλλον.

Ο Πιρίντσι είναι γνωστός κυρίως για τη σειρά αστυνομικών μυθιστορημάτων «Φέλιντε» με πρωταγωνιστή έναν γάτο που ερευνά εγκλήματα.

-------------

Άνθρωποι της τέχνης στέλνουν μήνυμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες

Δημιουργοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου συναντήθηκαν με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ε.Ε.

Σκηνοθέτες και ηθοποιοί του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, μεταξύ των οποίων ο βραβευμένος με Όσκαρ γάλλος δημιουργός Μισέλ Αζαναβισίς και η γερμανίδα Χάνα Σιγκούλα, συναντήθηκαν την Τρίτη στις Βρυξέλλες με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης για «να υπενθυμίσουν ότι η Ευρώπη έχει καθήκοντα» απέναντι στους πρόσφυγες.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο σκηνοθέτης της ταινίας The Artist κατήγγειλε το γεγονός ότι πολλαπλασιάζονται οι λαϊκιστικές δηλώσεις απέναντι στη σοβαρότερη μεταναστευτική κρίση που έχει γνωρίσει η Ευρώπη μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. «Μόνο με την πολιτική και την ανθρωπιά μπορεί η Ευρώπη να ελπίζει ότι θα φράξει τον δρόμο στους κινδύνους του λαϊκισμού», τόνισε.

Ο Αζαναβισίς απηύθυνε μια έκκληση, την οποία υπέγραψαν περισσότεροι από 5.500 επαγγελματίες του κινηματογράφου, στο πλαίσιο της επιχείρησης: «Για 1.000 ζωές: Να είσαι άνθρωπος». Μεταξύ άλλων, την υπέγραψαν η Ζιλιέτ Μπινός, ο Κώστας Γαβράς, ο Ντάνιελ Κρεγκ, ο Αλφόνσο Κουαρόν, οι αδελφοί Νταρντέν, ο Άκι Καουρισμάκι, ο Μάικ Λι, ο Κεν Λόουτς, ο Πάβελ Παβλικόφσκι και άλλοι.

Στο πλευρό του Αζαναβισίς σήμερα ήταν η Γαλλοϊταλίδα Βαλέρια Μπρούνι Τεντέσκι, ο Γάλλος Λοράν Καντέτ, η Χάνα Σιγκούλα και ο Πολωνός ηθοποιός Αντρέι Τσίρα. Η αντιπροσωπεία συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς.

Οι δημιουργοί κάλεσαν την ΕΕ να αποδεσμεύσει το συντομότερο δυνατόν τους απαραίτητους πόρους για τη φιλοξενία εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων και να τους παράσχει «νόμιμες οδούς για να λάβουν προστασία από την Ευρώπη». Ζήτησαν επίσης να μπει ένα τέλος στη Σύμβαση του Δουβλίνου για το άσυλο, η οποία καθορίζει ότι οι πρόσφυγες που φτάνουν στην ΕΕ θα πρέπει να ζητούν άσυλο στη χώρα πρώτης άφιξής τους, χαρακτηρίζοντάς την «φρένο στην αλληλεγγύη».

Η Χάνα Σιγκούλα, «κόρη προσφύγων» που γεννήθηκε στη Σιλεσία όταν η περιοχή ήταν γερμανική και αναγκάστηκε να μεταναστεύσει με την οικογένειά της στη Βαυαρία όταν επεστράφη στην Πολωνία, το 1945, υπενθύμισε πόσο «μαγική λέξη» είναι το «Καλωσορίσατε».

Η έκκληση «Για 1.000 ζωές» είχε διαβαστεί στα κινηματογραφικά φεστιβάλ της Βενετίας και του Σαν Σεμπαστιάν.

-------------

Φάιμαν: Γρήγορες πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις από την ΕΕ για το προσφυγικό


H Ευρώπη πρέπει να δείξει ότι είναι αρκετά ισχυρή ώστε να τακτοποιήσει την προσφυγική κρίση με αλληλεγγύη – εκτιμά ο ομοσπονδιακός καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στη Βιέννη.

Ο κ. Φάιμαν ανέφερε πως η Γερμανίδα ομόλογός του συνομιλεί για το θέμα αυτό με την Τουρκία, διεξάγονται από κοινού συνομιλίες με την Ελλάδα για τη δημιουργία κέντρων καταγραφής προσφύγων και υπάρχει στενός συντονισμός με τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και τη Σουηδία.

Υπάρχουν "δυστυχώς" άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι οποίες θέλουν να αποποιηθούν των ευθυνών τους και χρειάζεται ακόμη αρκετός χρόνος δουλειάς για να μπορέσει κανείς να τις μεταπείσει, παρατήρησε ο Βέρνερ Φάιμαν, προσθέτοντας ότι, όσο νωρίτερα ληφθούν στην ΕΕ οι πολιτικές και οικονομικές αποφάσεις, τόσο γρηγορότερα θα δημιουργηθεί το αίσθημα στον πληθυσμό, ότι στην Ευρώπη από κοινού μπορεί κανείς να καταφέρει κάτι.

Σε σχέση με την Αυστρία, ο καγκελάριος ανέφερε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετά να γίνουν, καθώς έως το τέλος του χρόνου, ο αριθμός των προσφύγων που θα υποβάλουν αίτηση χορήγησης ασύλου αναμένεται να ανέλθει στις 80.000.

Τα υπάρχοντα καταλύματα δεν επαρκούν για έναν τέτοιο αριθμό προσώπων, και, παρότι έχουν δημιουργηθεί 1.700 επιπλέον θέσεις, 500 άνθρωποι εξακολουθούν να διαμένουν σε σκηνές.

Ο ίδιος κάλεσε τις αρχές των εννέα αυστριακών ομόσπονδων κρατιδίων να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους ως προς την ποσόστωση του αριθμού των προσφύγων, τονίζοντας ότι η Αυστρία θα πρέπει να τηρήσει η ίδια εκείνα που ζητά από την Ευρώπη.


Πηγή: http://www.newsbeast.gr , http://www.enikos.gr , http://www.enikos.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.