Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Σπαράγγια: Προικισμένα με εξαιρετικές ιδιότητες για την υγεία

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Το σπαράγγι ως τρόφιμο είναι προικισμένο με εξαιρετικές ιδιότητες. Έχει διαιτητικές και ιδιαίτερα διουρητικές ιδιότητες. Είναι υδατώδες λαχανικό και όταν είναι φρεσκοκομμένο περιέχει 90-95% νερό. Η σύνθεση του ποικίλει ανάλογα με το στάδιο συγκομιδής του.

Τα σπαράγγια είναι πλούσια σε:
* βιταμίνες του συμπλέγματος B, όπως φυλλικό οξύ , θειαμίνη (Β1), ριβοφλαβίνη (Β2), νιασίνη (Β3).
* αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως βιταμίνη C, βιταμίνη E, καροτένιο (προβιταμίνη της βιταμίνης Α) οι οποίες εξουδετερώνουν αποτελεσματικά τις ελεύθερες ρίζες και έχουν επίσης και ισχυρή αντικαρκινική δράση.
* μέταλλα όπως φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, χαμηλά σε νάτριο και περιέχουν αρκετό κάλιο.Περιέχουν επίσης: ελάχιστες θερμίδες. Η θερμιδική αξία του προϊόντος θεωρείται χαμηλή και είναι 26 θερμίδες /100g σπαραγγιού. Μικρή ποσότητα πρωτεϊνών και υδατανθράκων. Και τέλος, ασπαραγίνη ( ουσία με διουρητική δράση).

Γράφει η Βασιλική Κουργια, Διατροφολόγος –Διαιτολόγος, Master practitioner in Eating Disorders and Obesity

Τα σπαράγγια αποτελούν μια από τις τροφές που σηματοδοτούν την έναρξη της άνοιξης. Ένα διάσημο λαχανικό από την αρχαιότητα για την “γεμάτη γεύση” αλλά και για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Υπάρχουν τρία είδη, τα πράσινα, δημοφιλή στη χώρα μας και με τη μεγαλύτερη θρεπτική αξία, τα λευκά και τα μοβ. Τα σπαράγγια εκτός από την ιδιαίτερη γεύση που προσδίδουν στα πιάτα είναι και πολύ θρεπτικά. Αποδίδουν λίγες θερμίδες ( 26 θερμίδες/100 γραμμάρια) , έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο ενώ είναι πλούσια σε φυτικές ίνες , φυλλικό οξυ , βιταμίνη Α, Ε, Κ , χρώμιο

Τα σπαράγγια είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας λόγω του ότι:

Είναι πλούσια σε γλουταθειόνη, αντιοξειδωτική ουσία με ισχυρή αντικαρκινική δράση.

Είναι πλούσια σε ασπαραγινικό οξύ .Φυσικό διουρητικό ιδιαίτερα ωφέλιμο για άτομα που πάσχουν από οίδημα (συσσώρευση υγρών στους ιστούς) , άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση αλλά και άλλα καρδιοαγγειακά νοσήματα καθώς επίσης για τις γυναίκες με προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.

Αποτελούν πηγή αντιοξειδωτικών , όπως η λουτεΐνη , ζεαξανθίνη, ενώσεις που ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών . Βοηθούν την απομάκρυνση βλαβερών οξειδωτικών ελευθέρων ριζών από το σώμα δρώντας προστατευτικά για νεύρο- εκφυλιστικές ασθένειες .

100 g σπαραγγιού αποδίδουν περίπου 54 mg ή 14 % του RDA του φυλλικού οξέος. Επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι η επαρκής κατανάλωση φυλλικού οξέος στη διατροφή πριν από τη σύλληψη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης αποτρέπει ανωμαλίες στην ανάπτυξη του νευρικού συστήματος του βρέφους.

Τα υψηλά επίπεδα της βιταμίνης Α ενισχύουν την υγιή όραση .

Ιδιαίτερη σημασία έχει ο τρόπος μαγειρικής. Προτιμήστε τα στον ατμό ή ψητά. Για τους λάτρεις των βραστών λαχανικών, περιορίστε τον χρόνο βρασμού στα 6-8’. Ισχυρή αντιοξειδωτική ικανότητα φαίνεται ότι έχει και ο ζωμός των σπαραγγιών . Σε περίπτωση που θέλετε να τα αποθηκεύσετε στην κατάψυξη: προτείνεται καλό πλύσιμο, κόψιμο λίγο το κοτσάνι, ζεμάτισμα σε βραστό νερό, τοποθέτηση σε παγωμένο νερό και καλό στράγγισμα. Τέλος τα βάζετε σε σακούλες, απομακρύνετε τον αέρα και τα διατηρείτε στην κατάψυξη έως 8 μήνες.


Πηγή: http://www.boro.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.