Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Βαλαβάνη: Με τις 100 δόσεις "κουρεύονται" οι προσαυξήσεις, όχι το κεφάλαιο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Διευκρινίσεις αναφορικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις έδωσε η Νάντια Βαλαβάνη μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Mega. Η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών τόνισε πως οι ρυθμίσεις δεν αναφέρονται στο κεφάλαιο της οφειλής αλλά στις προσαυξήσεις από πρόστιμα και τόκους ενώ αφορά όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη μέχρι 31/12/ 2014, τα οποία έχουν βεβαιωθεί μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης για υπαγωγή στη ρύθμιση.

«Το κεφάλαιο δεν κουρεύεται», ξεκαθάρισε η κ. Βαλαβάνη και εξήγησε ότι «τρέχει» παράλληλα και η ρύθμιση για την μερική εφάπαξ εξόφληση του χρέους με το υπόλοιπο ποσό να διακανονίζεται με τις 100 δόσεις.

Ακόμη, υπογράμμισε πως το αφορολόγητο των 12.000 ευρώ θα ισχύσει από το 2015 ενώ για τον ΕΝΦΙΑ σημείωσε ότι θα αντικατασταθεί από το φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας μόλις γίνει η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών τον Ιούνιο.

Επίσης, αποκάλυψε πως στο νομοσχέδιο για την ανθρωπιστική κρίση περιλαμβάνεται και ρύθμιση για όσους έχουν παλιά χρέη και μπορούν να καταβάλουν μέχρι τα τέλη Μαρτίου όποιο ποσό θέλουν ώστε να σβηστεί επί τόπου το σύνολο των προσαυξήσεων και των τόκων.

Τέλος, η κ. Βαλαβάνη διεμήνυσε πως η ρύθμιση για τις 100 δόσεις δεν αποτελεί μονομερή ενέργεια και δεν συγκαταλέγεται στη λίστα με τις υπό διαπραγμάτευση μεταρρυθμίσεις καθώς δεν έχει δημοσιονομικό κόστος.

Δείτε τα βίντεο του Mega:










------------

Τι αλλάζει στη ρύθμιση των 100 δόσεων


Θα διαγράφονται πρόστιμα και προσαυξήσεις αν πληρωθούν τα χρέη μέσα στο Μάρτιο.
Την πρόθεσή της να φέρει το νομοσχέδιο με την ρύθμιση των 100 δόσεων ακόμα και μέσα στο Σαββατοκύριακο εξέφρασε μιλώντας στο Mega, η αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Νάντια Βαλαβάνη η οποία διαβεβαίωσε ότι το νομοσχέδιο δεν μπαίνει στη διαπραγμάτευση του Eurogroup τη Δευτέρα.

Σημείωσε ότι δεν πρόκειται για μονομερή ενέργεια καθώς πρόκειται για νομοσχέδιο που θα έχει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος ενώ πρόσθεσε ότι είναι έτοιμο και απαιτούνται 1-2 μόνο νομοτεχνικές βελτιώσεις.

Η υπουργός τόνισε ότι τελικά δεν θα περιλαμβάνει, το μέρος που προέβλεπε κούρεμα κεφαλαίου. Η υπουργός είπε ότι δεν πρόκειται για ήττα της αλλά για παραδοχή ότι πρέπει να εισακουστεί και η γνώμη των επιχειρησιακών παραγόντων του υπουργείου αλλά και των ειδικών που εκτιμούσαν ότι δεν ήταν σωστό μέτρο, σε αντίθεση με την ίδια αλλά και πολλούς στην κυβέρνηση.

Συμπλήρωσε ότι την ρύθμιση των 100 δόσεων είχε φέρει και η προηγούμενη κυβέρνηση λόγω της έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, ωστόσο την είχε φέρει όπως είπε με έναν τρόπο «κλειδωμένο».

Η κ. Βαλαβάνη, προανήγγειλε ρύθμιση βάσει της οποίας θα διαγράφεται το σύνολο των προστίμων και προσαυξήσεων παλαιών ληξιπρόθεσμων οφειλών, σε περίπτωση που αυτές εξοφληθούν εντός του μηνός Μαρτίου 2015. Σύμφωνα με την ίδια ρύθμιση, η οποία, όπως είπε, θα συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών που αναμένεται να αναρτηθεί εντός του Σαββατοκύριακου στη Διαύγεια, θα υπάρχει και πρόβλεψη για τη διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων χαμηλοτέρου ύψους, κατ'αντιστοιχία του εξοφλούμενου ποσού. Προανήγγειλε, επίσης, ευνοϊκές ρυθμίσεις και για το καθεστώς φορολόγησης ελευθέρων εισοδηματιών που είναι ταυτόχρονα και μισθωτοί.


Πηγή: http://www.enikos.gr και http://www.newsbeast.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.