Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2015

Αυλαία για το Ειδικό Δικαστήριο με κατηγορούμενο το Γ. Παπακωνσταντίνου

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στο σκαμνί από σήμερα ο πρώην υπουργός για την πολύκροτη υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Είκοσι τέσσερα χρόνια μετά το «σκάνδαλο Κοσκωτά» το Ειδικό Δικαστήριο ανοίγει σήμερα και πάλι τις πόρτες του προκειμένου να καθίσει στο εδώλιο ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου κατηγορούμενος για την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ.

Ο άλλοτε πανίσχυρος τσάρος της οικονομίας καλείται να λογοδοτήσει για τους χειρισμούς του στην υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ καθώς είναι αντιμέτωπος με τα κακουργήματα της νόθευσης δημόσιου εγγράφου και της απόπειρας απιστίας με τις επιβαρυντικές διατάξεις του ν. περί καταχραστών του Δημοσίου.

Η εκδίκαση της υπόθεσης γίνεται στην αίθουσα της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου ενώ έχουν ληφθεί αυξημένα μέτρα ασφαλείας καθώς οι συνεδριάσεις θα πραγματοποιούνται, εκτός απροόπτου, τις απογευματινές ώρες , λόγω των υπόλοιπων υποχρεώσεων που έχουν στα τμήματά τους οι δικαστές του Αρείου Πάγου και του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Το κατηγορητήριο

Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου φέρεται σύμφωνα με την κατηγορία να αφαίρεσε από τη λίστα Λαγκάρντ τα ονόματα τριών συγγενών του. Οι δικαστές κατά πλειοψηφία δέχτηκαν πως προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις σε βάρος του για τη νόθευση της λίστας είτε για να μην ζημιωθεί η «πολιτική του εικόνα», είτε για να εξυπηρετήσει οικονομικά τους συγγενείς του και να αποφευχθεί ο φορολογικός τους έλεγχος. Όπως εκτιμάται στο παραπεμπτικό βούλευμα η ζημιά που προκάλεσε στο Ελληνικό Δημόσιο με τις ενέργειες του ο Γ. Παπακωνσταντίνου αγγίζει το 1.900.000 ευρώ.

Τι λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου

Ο πρώην υπουργός αρνείται κατηγορηματικά ότι αλλοίωσε τη λίστα Λαγκάρντ «δείχνοντας», μάλιστα, ως υπεύθυνο τον πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ Ιωάννη Διώτη. Στο απολογητικό υπόμνημα που κατέθεσε στο Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου διαφαίνεται ξεκάθαρα η υπερασπιστική γραμμή που θα ακολουθήσει ενώπιον του δικαστηρίου ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου καθώς αναφέρει ότι:

«Το αρχικό usb όχι απλώς δεν υπάρχει στη δικογραφία, αλλά ομολογείται από τον παραλήπτη του Ιωάννη Διώτη ότι κατεστράφη εκ μέρους του όχι κατά λάθος, αλλά επίτηδες!...Με την εξαφάνισή του χάθηκε το μοναδικό αποδεικτικό στοιχείο που θα επιβεβαίωνε ή θα διέψευδε την προσαπτόμενη στο πρόσωπό μου νόθευση».

Οι δικαστές

Πρόεδρος του Ειδικού Δικαστηρίου είναι ο αρεοπαγίτης Ν. Πάσσος και εισαγγελέας η Ξ. Δημητρίου – Βασιλοπούλου, αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου.

Από τον Άρειο Πάγο βρίσκονται στην έδρα οι Κ. Τσόλας, Δ. Κράνης, Δ. Κόμης, Αν. Ζευγώλης, Αρ. Σταυράκης, Μ. Γαλάνη - Λεοναρδοπούλου και από το ΣτΕ οι Δ. Πετρούλιας, Α. Θεοφιλοπούλου, Α. Σακελλαροπούλου, Μ. Παπαδοπούλου, Κ. Πισπιρίγκος, Τ. Κόμβου. Στην διαδικασία θα παρίστανται και 7 αναπληρωματικά μέλη.

Και οι μάρτυρες…

Μάρτυρες κατηγορητηρίου είναι οι πανεπιστημιακοί Ν. Αλιβιζάτος και Ν. Διαμαντούρος και ο Δημήτριος Μασίνας, διευθυντής του Κέντρου Φορολόγησης Μεγάλου Πλούτου (ΚΕΦΟΜΕΠ). Επίσης, έχουν κληθεί για να καταθέσουν οι Απόστολος Δελτσίδης, πραγματογνώμονας αξιωματικός της ΕΛΑΣ, Παναγιώτης Μαντούβαλος, στέλεχος του ΣΔΟΕ αρμόδιος για τον έλεγχο της Λίστα Λαγκάρντ, Χρυσή Χατζή διευθύντρια του γραφείου του πρώην υπουργού, Γεώργιος Αγγελόπουλος, εξειδικευμένος συνεργάτης του υπουργείου σε θέματα πληροφορικής, Σοφία Ρίτσου, ειδική σύμβουλος του κ. Παπακωνσταντίνου επί θεμάτων ληξιπρόθεσμων οφειλών και Λουκάς Τσούκαλης, πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ). Ο πρώην υπουργός θα προτείνει και μάρτυρες υπεράσπισης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.