Η συγκομιδή και τα δίκτυα ανεφοδιασμού έχουν πληγεί λόγω Έμπολα.
Περισσότερο από ένα εκατομμύριο άνθρωποι απειλούνται από τον λιμό στις τρεις χώρες της Δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία του ιού Έμπολα, η οποία έχει επηρεάσει σημαντικά τη συγκομιδή και τα δίκτυα ανεφοδιασμού, αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση υπηρεσίες του ΟΗΕ.
Από την επιδημία του ιού Έμπολα έχουν χάσει τη ζωή τους 6.900 άνθρωποι στη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, όπου η διατροφική ανασφάλεια είναι ήδη χρόνια, υπογραμμίζουν στην ανακοίνωσή τους η Οργάνωση Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (PAM).
Τα μέτρα καραντίνας και περιορισμού, τα εμπόδια στην κυκλοφορία, οι χαμένες σοδειές στις περιοχές που έχουν πληγεί περισσότερο και το κλείσιμο μεγάλων αγορών έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην πρόσβαση του πληθυσμού των τριών αυτών χωρών σε τρόφιμα, εξηγούν οι δύο παγκόσμιοι οργανισμοί που δημοσιοποίησαν το αποτέλεσμα των επιτόπιων ερευνών τους.
«Αυτό τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με εκτιμήσεις, μισό εκατομμύριο άνθρωποι βρίσκονται σε κατάσταση σοβαρής διατροφικής ανασφάλειας στις τρεις χώρες της δυτικής Αφρικής που έχουν πληγεί περισσότερο», επισημαίνουν ο FAO και το PAM, που προβλέπουν ότι ο αριθμός αυτός «ενδέχεται να ξεπεράσει το ένα εκατομμύριο ως τον Μάρτιο του 2015, αν δεν υπάρξει σημαντική βελτίωση στην πρόσβαση στα τρόφιμα».
«Η απώλεια της παραγωγικότητας και των εσόδων των νοικοκυριών εξαιτίας των θανάτων και της εμφάνισης ασθενειών που συνδέονται με τον ιό, καθώς και τα μέτρα περιορισμού των κινήσεων επιδεινώνουν την οικονομική επιβράδυνση στις τρεις χώρες», υπογραμμίζουν. «Φοβούμενοι τη μετάδοση πολλοί άνθρωποι δεν μπορούν πλέον να πάνε στις δουλειές τους».
Την ώρα που αυτές οι τρεις αυτές χώρες χρειάζονται να εισάγουν περισσότερα προϊόντα, βλέπουν τα έσοδά τους που προέρχονται από τις εξαγωγές να περιορίζονται σημαντικά εξαιτίας της επιδημίας.
Πέρα από μια έκτακτη διατροφική παρέμβαση που ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη, κυρίως στις κοινότητες που βρίσκονται σε καραντίνα, ο FAO και το PAM ζητούν «μια άμεση δράση για την αποκατάσταση των γεωργικών συστημάτων στις τρεις χώρες», με την παροχή στον πληθυσμό που έχει πληγεί περισσότεροι πρόσβαση σε σπόρους, και τεχνολογίες που θα επιτρέψουν να ξεπεραστεί η έλλειψη ανθρώπινου δυναμικού.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.