Πέμπτη 27 Νοεμβρίου 2014

Αποκλιμάκωση αλλά και ανησυχία στο Φέργκιουσον

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προς αποκλιμάκωση η κατάσταση στο Φέργκιουσον


Μετά από δύο ημέρες χάους, συγκρούσεων με την αστυνομία και επεισοδίων.

Οι δρόμοι του Φέργκιουσον, στο Μιζούρι, ήταν μάλλον ήρεμοι το βράδυ της Τετάρτης, παραμονής της γιορτής των Ευχαριστιών στις ΗΠΑ, έπειτα από δύο νύκτες φυλετικά φορτισμένων ταραχών που ξέσπασαν μετά την απόφαση σώματος ενόρκων να μην ασκήσει δίωξη σε βάρος ενός λευκού αστυνομικού για το φόνο ενός άοπλου μαύρου εφήβου.

Είκοσι με τριάντα διαδηλωτές, πολύ λιγότεροι από τους παρόντες στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς που έφθασαν με οχήματα Χάμβι για να ενισχύσουν την αστυνομία, είχαν συγκεντρωθεί ενώ η χιονόπτωση συνεχιζόταν έξω από το αστυνομικό τμήμα στο προάστιο του Σεντ Λούις, σε αντίθεση με τους εκατοντάδες ανθρώπους που είχαν βγει στους δρόμους τη Δευτέρα για να ακολουθήσει μια νύκτα με εμπρησμούς, λεηλασίες, σποραδικούς πυροβολισμούς και συγκρούσεις με την αστυνομία που κατέληξαν σε περισσότερες από 60 συλλήψεις.


Άλλοι 45 διαδηλωτές τέθηκαν υπό κράτηση σε μικρότερα, περισσότερο μεμονωμένα επεισόδια που ξέσπασαν το βράδυ της Τρίτης.


«Πολλά μέλη των δυνάμεων της τάξης θα εργασθούν στη διάρκεια της αργίας (των Ευχαριστιών) για να προστατεύσουν τις ζωές και τα αγαθά», προειδοποίησε χθες ο κυβερνήτης του Μιζούρι Τζέι Νίξον, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ηρεμία που επικράτησε την προηγούμενη νύκτα χάρη στην ανάπτυξη 2.200 εθνοφρουρών στην πόλη.


Το κρύο και το χιόνι που πέφτει στο Φέργκιουσον πιθανολογείται ότι θα αποθαρρύνει επίσης τους διαδηλωτές.

Η απόφαση του σώματος των ενόρκων της κομητείας του Σεντ Λούις να μην ασκηθεί ποινική δίωξη σε βάρος του αστυνομικού Ντάρεν Ουίλσον για το φόνο στις 9 Αυγούστου του 18χρονου Μάικλ Μπράουν προκάλεσε ένα κύμα διαμαρτυριών σε όλη τη χώρα, με αποτέλεσμα να πραγματοποιηθούν περισσότερες από 400 συλλήψεις.

Η υπόθεση φέρνει στο φως μακροχρόνιες εντάσεις στο Φέργκιουσον ανάμεσα στους μαύρους κατοίκους, που αποτελούν την πλειονότητα, και ένα πολιτικό και νομικό κατεστημένο στο οποίο κυριαρχούν οι λευκοι, ενώ επανέφερε επίσης τη συζήτηση για τις φυλεκτικές σχέσεις συνολικά στις ΗΠΑ.


Ο πληθυσμός του Φέργκιουσον, 21.000 κάτοικοι, είναι μικτός, με 63% Αφροαμερικανούς και 34% λευκούς, σύμφωνα με τα δεδομένα της απογραφής του 2010. Ο δήμαρχος του Φέργκιουσον, ο Τζέιμς Νόουλς, είναι λευκός, όπως και τα περισσότερα από τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου. Σε έκθεση του γενικού εισαγγελέα της Πολιτείας το 2013 αναφερόταν πως περισσότεροι από το 85% των οδηγών αυτοκινήτων που σταματούν αστυνομικοί για έλεγχο στο Φέργκιουσον είναι μαύροι, ενώ η αναλογία των συλλήψεων μεταξύ των μαύρων είναι διπλάσια εκείνης μεταξύ των λευκών κατοίκων.


Η οργή έφθασε χθες μέχρι το Λονδίνο, όπου χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν μπροστά από την πρεσβεία των ΗΠΑ επαναλαμβάνοντας συνθήματα που ακούσθηκαν στο Φέργκιουσον: "Η ζωή των μαύρων μετράει" ή "Hands up, don't shoot" (Όταν τα χέρια είναι ψηλά, μην πυροβολείτε).


Την παραμονή του παραδοσιακού γεύματος των Ευχαριστιών, για το οποίο συγκεντρώνονται οι αμερικανικές οικογένειες κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη του Νοεμβρίου, οι γονείς του Μάικλ Μπράουν μετέβησαν στη Νέα Υόρκη για να προσευχηθούν μαζί με τις οικογένειες δύο μαύρων που σκοτώθηκαν πρόσφατα από την αστυνομία.


Συναντήθηκαν με τη σύζυγο και τη μητέρα του Έρικ Γκάρνερ, ενός 43χρονου οικογενειάρχη που σκοτώθηκε τον Ιούλιο στο Στάτεν Άιλαντ κατά τη σύλληψή του από την αστυνομία. Παρούσα ήταν επίσης η σύντροφος του Ακάι Γκάρλεϊ, ενός 28χρονου μαύρου που σκοτώθηκε κατά λάθος την περασμένη εβδομάδα στο σκοτεινό κλιμακοστάσιο μιας εργατικής κατοικίας του Μπρούκλιν από έναν αρχάριο αστυνομικό.


Σε μια αναβίωση του δράματος του Φέργκιουσον, ένα άλλο μαύρο αγόρι ηλικίας 12 ετών σκοτώθηκε το Σάββατο στο Κλίβελαντ του Οχάιο (βόρειες ΗΠΑ) από έναν αστυνομικό ενώ έπαιζε με ένα ψεύτικο όπλο. Ο αστυνομικός πυροβόλησε τον 12χρονο μερικά μόλις δευτερόλεπτα μετά την άφιξή του, αποκάλυψε ένα βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες από την αστυνομία.


Το μοναδικό επεισόδιο σημειώθηκε χθες στο Σεντ Λούις, προάστιο του οποίου αποτελεί το Φέργκιουσον, όταν οι αστυνομικοί διέλυσαν διαδηλωτές οι οποίοι ήθελαν να εισέλθουν στο δημαρχείο και προέβησαν σε τρεις συλλήψεις, σύμφωνα με την αστυνομία.


Η αστυνομία της κομητείας του Σεντ Λούις ανακοίνωσε εξάλλου πως αναζητεί ένα τουφέκι AR-15 το οποίο εκλάπη από ένα από τα οχήματά της στη διάρκεια των διαδηλώσεων τη Δευτέρα, σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο.


Την αγανάκτηση των κατοίκων του Φέργκιουσον εξέφρασαν χθες Τετάρτη και πολλές διασημότητες, ανάμεσα στις οποίες ο μεγιστάνας του χιπ-χοπ Ράσελ Σίμονς. Οι εν λόγω διασημότητες συμμετέχουν σε μια έκκληση για μποϊκοτάζ της «Μπλακ Φράιντεϊ», της ετήσιας ημέρας εκπτώσεων στα καταστήματα την επομένη της γιορτής των Ευχαριστιών, για να διαμαρτυρηθούν για την απαλλαγή του αστυνομικού.


Το βράδυ της Τρίτης, χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε 170 πόλεις των ΗΠΑ για να ζητήσουν δικαιοσύνη για τον Μάικλ Μπράουν.


Οι διαδηλώσεις αυτές ήταν συνολικά ειρηνικές, όμως η αστυνομία του Λος Άντζελες συνέλαβε περισσότερα από 180 πρόσωπα που είχαν αποκλείσει έναν αυτοκινητόδρομο. Περίπου δέκα άνθρωποι συνελήφθησαν επίσης στη Νέα Υόρκη.


Ωστόσο οι διαδηλώσεις ενδέχεται να επαναληφθούν μετά τη γιορτή των Ευχαριστιών. Ο δημοφιλής ακτιβιστής για τα δικαιώματα του πολίτη Αλ Σάρπτον έχει καλέσει το Σάββατο σε μια ημέρα διαμαρτυρίας σε όλη τη χώρα.


Η οργή των διαδηλωτών υποδαυλίσθηκε περαιτέρω από τις πρώτες συνεντεύξεις που δόθηκαν από τον αστυνομικό. Ο Ντάρεν Ουίλσον, ο οποίος υποστηρίζει πως δέχθηκε επίθεση από το θύμα, λέει πως έχει «ήσυχη τη συνείδησή» του και πως έκανε απλώς τη δουλειά του.


Οι γονείς του θύματος αμφισβητούν αυτή την εκδοχή για τα γεγονότα. «Κατ' αρχάς, ο γιός μου σεβόταν την αστυνομία. Και έπειτα, ποιός λογικός άνθρωπος θα τολμούσε να ορμήσει πάνω σ' έναν αστυνομικό που κρατάει το όπλο του στο χέρι;», τόνισε στο δίκτυο NBC ο πατέρας του Μάικλ Μπράουν, ο Μάικλ Μπράουν Σίνιορ. «Δεν πιστεύω ούτε λέξη (...) Δεν έπρεπε να τον πυροβολήσει», είπε η μητέρα του θύματος, η Λέσλι Μακσπάντεν. «Ο γιός μου έτρεχε για να σώσει τη ζωή του», πρόσθεσε μιλώντας στο PBS.


Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ εξετάζει αν θα απαγγείλει ομοσπονδιακές κατηγορίες για παραβίαση δικαιωμάτων του πολίτη σε βάρος του Ουίλσον και του αστυνομικού τμήματος του Φέργκιουσον.


-----------------

Ανάρπαστα τα όπλα στο Φέργκιουσον

Ο φόβος κυριεύει τους κατοίκους μετά τα επεισόδια.

Τα πάνω της πήρε η αγορά όπλων μετά τις φορτισμένες φυλετικές εντάσεις στο Φέργκιουσον, που ακολούθησαν μετά από απόφασιση δικαστηρίου του Σεντ Λούις να μην παραπεμφθεί σε δίκη ο αστυνομικός Ντάρεν Ουίλσον, που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Μάικλ Μπράουν.

Στο σκοπευτήριο «Ultimate Defense Firing Range and Training Center» στο Σεντ Πίτερς, κοντά στο Σεντ Λούις της Πολιτείας του Μιζούρι, ο αριθμός των όπλων που πωλούνται καθημερινά ανέρχεται πλέον σε 20 με 30, από 3 ως 5 την ημέρα που ήταν προηγουμένως.


«Τα όπλα χειρός γίνονται ανάρπαστα, ακριβώς επειδή οι άνθρωποι φοβούνται μ' αυτά που συμβαίνουν στο Φέργκιουσον», δήλωσε ο Πολ Μπάστιν, ιδιοκτήτης του σκοπευτηρίου και εν ενεργεία αστυνομικός. «Ορισμένοι απ' αυτούς, οι οποίοι ζουν σ' αυτή την περιοχή, βρίσκονται εδώ επειδή φοβούνται. Κυρίως πριν από δύο νύκτες, όταν πυροβολισμοί ακούγονταν παντού», διευκρίνισε.


Στο Ultimate Defense, που βρίσκεται σε απόσταση 30 χιλιομέτρων από το σημείο που έγιναν οι διαδηλώσεις στο Φέργκιουσον, 33 όπλα πωλήθηκαν και έγιναν 18.000 προπονήσεις σκοποβολής μόνο την Τρίτη.


-----------------

Γενναία γυναίκα απωθεί διαδηλωτές από το να κάνουν πλιάτσικο σε μαγαζί

Τα βάζει με κουκουλοφόρους και θέτει σε κίνδυνο τη ζωή της.

Η κατάσταση που επικρατεί στο Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ μπορεί να βαίνει προς αποκλιμάκωση αλλά στα social media συνεχώς ανεβαίνουν βίντεο από τις άγριες οδομαχίες και το χάος που επικράτησε τα προηγούμενα 24ωρα.

Σε ένα από αυτά, «πρωταγωνιστεί» μια γυναίκα, την αποκαλούν γενναία τα αμερικανικά μέσα, η οποία στέκεται έξω από ένα κατάστημα –εικάζεται ότι είναι εργαζόμενη σε αυτό-, που απωθεί μια σειρά από διαδηλωτές που στόχος τους είναι το πλιάτσικο.


Στο περίπου 8 λεπτών βίντεο, θα δείτε και σκηνές χάους που βύθισαν την πόλη στο σκοτάδι.




-----------------

Οι πιο «δυνατές» εικόνες από το Φέργκιουσον

Φωτογραφίες από μια πόλη που ποτέ δεν θα είναι η ίδια.

Καταστήματα και αστυνομικά οχήματα πυρπολήθηκαν, δεκάδες διαδηλωτές συνελήφθησαν, αστυνομικές δυνάμεις συγκρούστηκαν με το εξαγριωμένο πλήθος.

Η ζωή στο Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ δεν θα είναι ποτέ η ίδια. Η απαλλαγή από κάθε κατηγορία του αστυνομικού που πυροβόλησε και σκότωσε τον 18χρονο Michael Brown πυροδότησε μια σειρά από βίαια ξεσπάσματα και εξεγέρσεις μίσους.

Παρακάτω δείτε μερικές από τις πιο «δυνατές» φωτογραφίες από τα επεισόδια των τελευταίων ημερών:
























-----------------

Ο αστυνομικός του Φέργκιουσον θα βρεθεί εκτός Σώματος

Ο δικηγόρος του ανέφερε ότι η παραίτησή του είναι θέμα χρόνου.
Ο Darren Wilson, ο αστυνομικός που πυροβόλησε θανάσιμα τον 18χρονο Michael Brown στο Φέργκιουσον στο Μιζούρι των ΗΠΑ και προκάλεσε με τη πράξη του μια πλημμυρίδα από οργή και ξεσπάσματα βίας, όχι μόνο σκέφτεται να παραιτηθεί από το αστυνομικό τμήμα όπου υπηρετεί αλλά και να αποσυρθεί από το αστυνομικό σώμα.

Ο αστυνομικός του Φέργκιουσον θα βρεθεί εκτός Σώματος

Όπως ανέφερε ο δικηγόρος του στο CNN, «το θέμα δεν είναι αν, αλλά το πότε», είπε ο Neil Bruntrager. «Βρίσκεται σε άδεια μετ 'αποδοχών, και υπάρχουν συζητήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτή τη στιγμή για να αποχωρήσει από την υπηρεσία μέσα σε φιλικό κλίμα».

Τα νέα ήρθαν μια ημέρα αφότου ο 28χρονος δήλωσε ότι ζούσε στο φόβο καθώς ανέμενε την απόφαση των ενόρκων οι οποίοι τελικά αποφάσισαν να μην τον στείλουν ενώπιον της δικαιοσύνης.

Ο ίδιος είχε αναφέρει σε συνέντευξή του στο ABC και στον δημοσιογράφο George Stephanopoulos ότι μετά τη πράξη του στις 9 Αυγούστου, φοβάται για τη ζωή των οικείων του ή συναδέλφων του.

Ο Wilson νυμφεύτηκε πρόσφατα την αγαπημένη του Barbara Spradling –επίσης αστυνομικό-που περιμένει το πρώτο τους παιδί.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.