Βρέθηκαν τρία κομμάτια επιστυλίου ιωνικού ρυθμού
Τρία κομμάτια επιστυλίου, μήκους περίπου 80 εκ. με 1 μέτρο και ύψους 15 εκ., εντόπισε η αρχαιολογική σκαπάνη στον τύμβο Καστά, μετά τον δεύτερο διαφραγματικό τοίχο, πίσω από τις Καρυάτιδες, μέσα στο χώμα, κατά την αποχωμάτωση του θαλάμου.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα ανασκαφικά ευρήματα μεταφέρθηκαν, νωρίς το πρωί, για λόγους προστασίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αμφιπόλεως και φέρουν ίχνη μπλε και κόκκινου χρώματος.
Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές του υπουργείου Πολιτισμού, στον προθάλαμο υπάρχουν και άλλα επιστύλια που διασώζονται χωρίς φθορές.
Νωρίτερα πάντως είχε σημάνει συναγερμός καθώς τα τοπικά μέσα ενημέρωσης με έκτακτα δελτία ενημέρωναν πως οι αρχαιολόγοι κατά την διάρκεια των ανασκαφικών εργασιών βρήκαν επιγραφές. Μάλιστα ανέφεραν πως αυτές μεταφέρθηκαν στο Μουσείο της Αμφίπολης προκειμένου να διαβαστούν.
Σημειώνεται πως από νωρίς στην περιοχή παρατηρείται έντονη κινητικότητα, ενώ τα μέτρα ασφαλείας είναι αυστηρά και για λόγους ασφαλείας έχουν επιστρατευτεί, σύμφωνα με τον "ΣΚΑΙ", ακόμα και δυνάμεις της ΟΠΚΕ (Ειδικές δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ).
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι ανακοινώσεις που αναμένονται εντός της ημέρας αναμένεται να δώσουν μια σαφή εικόνα για τα σημερινά ευρήματα.
Νέες εκπλήξεις πίσω από τις Καρυάτιδες της Αμφίπολης
Την ίδια ώρα, έντονος είναι ο θαυμασμός από την πρώτη σχεδιαστική αναπαράσταση του ταφικού μνημείου στο λόφο Καστά. Το σχέδιο επιτρέπει στο κοινό να «εισέλθει» στο εσωτερικό του μνημείου και να θαυμάσει όλα τα εξαιρετικά ευρήματα που έχει αποκαλύψει μέχρι σήμερα η αρχαιολογική σκαπάνη, με τις ολόγλυφες Σφίγγες και τις εκθαμβωτικές Καρυάτιδες.
Οι αρχαιολόγοι δεν αποκλείουν και νέες μεγάλες εκπλήξεις όσον αφορά στο γλυπτό διάκοσμο του μνημείου όπως επίσης και στο μέγεθός του, όπως αναφέρει άλλωστε και η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος».
Στην αξονομετρική σχεδιαστική αναπαράσταση που έγινε από τον αρχιτέκτονα του υπουργείου Πολιτισμού, Μιχάλη Λεφαντζή, παρουσιάζονται οι δύο πρώτοι χώροι του μνημείου ενώ ακολουθεί και τρίτος σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, οι οποίοι έχουν «κοιτάξει», σύμφωνα με το δημοσίευμα στα ενδότερα του τάφου.
Ωστόσο, γεγονός αποτελεί πως το μοναδικό αυτό μνημείο δεν μοιάζει με κανένα ως προς το μέγεθος αλλά και ως προς την μορφή του και έτσι κανένα ενδεχόμενο δεν πρέπει να αποκλειστεί πριν ερευνηθεί και το τελευταίο εκατοστό του εσωτερικού του.
Για παράδειγμα οι τρεις διαπιστωμένοι μέχρι σήμερα θάλαμοι, οι οποίοι ακολουθούν κατ’ άξονα ο ένας τον άλλο, μπορεί να αποδειχτούν περισσότεροι. «Όταν μπούμε στον τρίτο θάλαμο, δεν αποκλείουμε νέες εκπλήξεις», αναφέρει στην εφημερίδα στέλεχος του υπουργείου.
Επιθυμεί να συνδράμει στις έρευνες το επιστημονικό προσωπικό ΑΠΘ
Την πρόθεσή της να συνδράμει, με εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, στις ανασκαφικές έρευνες που διεξάγονται στην περιοχή της Αμφίπολης, εκδήλωσε η πανεπιστημιακή κοινότητα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ).
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ η Κοσμητεία της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ, έπειτα από ειδική σύσκεψη που πραγματοποίησε για τα θέματα που συνδέουν την ανασκαφική έρευνα με τα γνωστικά αντικείμενα της Σχολής, απέστειλε ενημερωτική επιστολή προς την προϊσταμένη της ΚΗ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων Αικατερίνη Περιστέρη, παραθέτοντας τις δυνατότητες που έχει η Σχολή να υποστηρίξει συνεργατικά το έργο που επιτελείται στην Αμφίπολη.
Στον κατάλογο των καθηγητών που προτείνονται περιλαμβάνονται επιστήμονες διεθνούς κύρους, αρκετοί από τους όποιους έχουν διεθνείς τιμητικές διακρίσεις για το έργο και την προσφορά τους. Ως παραδείγματα των τομέων, στους οποίους δύνανται να συνδράμουν, αναφέρονται "η περιγραφή του μικροκλίματος - μικροπεριβάλλοντος του τύμβου, συμπεριλαμβανομένης της καταγραφής της πανίδας και της χλωρίδας, που αποτελεί αντικείμενο που εμπίπτει στα επιστημονικά πεδία της Σχολής, όπως επίσης, η μελέτη μερικών ευρημάτων εντός του τύμβου θα μπορούσε να δώσει πολύ σημαντικά συμπεράσματα τόσο για την Αρχαιολογία όσο και για πολλές άλλες επιστήμες".
Συγκεκριμένα, οι κλάδοι της Σχολής που προτείνονται για την ανάπτυξη συνεργασιών είναι αυτοί των Ταξινόμων Χλωρίδας, Ταξινόμων Πανίδας, Τεχνικών Μοριακών Αναλύσεων (ταυτοποίηση οργανικού υλικού προερχόμενου από οποιοδήποτε σημείο του τύμβου), Παλαιοντολογίας, Γεωφυσικής διασκόπησης, Νεοτεκτονικής, στρωματογραφίας και παλαιογεωγραφίας, Προέλευσης αρχαίων τεχνέργων και αντικειμένων, Τεχνικής Γεωλογίας (π.χ. ευστάθειες και αντιστηρίξεις) και Μικροκλίματος.
------------
Οι αρχαιολόγοι είδαν τον τρίτο τοίχο
Το πολύχρωμο ίχνος στο δεύτερο προθάλαμο στην Αμφίπολη εξάπτει την φαντασία.
Μπορεί όλοι να περιμένουν με αγωνία να δουν τι υπάρχει στον δεύτερο προθάλαμο το τύμβου της Αμφίπολης, ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ισχύει και για τους αρχαιολόγους οι οποίοι είδαν τι κρύβει ο τελευταίος τοίχος πριν τον ταφικό θάλαμο.
Κατά την πάγια τακτική της, η διεπιστημονική ομάδα υπό την επικεφαλής της ανασκαφής, κα Περιστέρη, δεν αποκάλυψε τι κρύβεται πίσω από τον τοίχο με τις δύο Καρυάτιδες. Ωστόσο, ήδη από τη φωτογραφία με το ορθογώνιο κομμάτι της οροφής, το οποίο βρέθηκε πεσμένο στον δεύτερο προθάλαμο, από την οπή στον τρίτο διαφραγματικό τοίχο, διακρίνεται στο σκοτάδι ένα πολύχρωμο ίχνος.
Είναι βέβαιο ότι οι αρχαιολόγοι στην Αμφίπολη έχουν ήδη λύσει το αίνιγμα του τρίτου τοίχου, ο οποίος πιθανότατα φέρει γλυπτή αλλά και ζωγραφική διακόσμηση ακόμη υψηλότερης τεχνικής από όσα έχουν ήδη έρθει στο φως (Σφίγγες, Καρυάτιδες, ρόδακες, πλευρική τοιχοποιία, μωσαϊκά, επιστύλια κ.λπ).
Οι ρυθμοί της αρχαιολογικής σκαπάνης, ωστόσο, είναι διαφορετικοί από τους… δημοσιογραφικούς. Έτσι οι αρχαιολόγοι, πρώτα θα καθαρίσουν το πρώτο θάλαμο, θα κάνουν όλα τα απαραίτητα βήματα για να προστατεύσουν τη στατικότητα του μνημείου και μετά θα προχωρήσουν στο δεύτερο θάλαμο αποκαλύπτοντας έτσι τα μυστικά του.
Το πολύχρωμο ίχνος που διακρίνεται μέσα από την οπή στον τρίτο τοίχο δεν αποκλείεται να προσδιορίζει ένα εντυπωσιακό άγαλμα, ακριβώς έξω από την είσοδο στον κεντρικό ταφικό θάλαμο. Ή, ακόμη και μια πιο σύνθετη παράσταση, ζωγραφική ή ανάγλυφη.
Παράλληλα, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού μιλώντας στην εφημερίδα Καθημερινή τόνισε πως «πρόκειται για ένα κοσμοπολίτικο μνημείο. Όποιος ή όποιοι φιλοξενούνται σε αυτό είναι φανερό πως πρέπει να ήταν και οι ίδιοι κοσμοπολίτες».
Με τις δηλώσεις της αυτές η κ. Μενδώνη ανοίγει δυο διαφορετικά θέματα. Πρώτα απ' όλα το γεγονός ότι χρησιμοποιεί πληθυντικό. Μπορεί δηλαδή να μην είναι μονάχα ένας ο νεκρός που έχει ενταφιαστεί στο μνημείο αλλά περισσότεροι. Κάτι τέτοιο δεν θα αποτελέσει έκπληξη για τους αρχαιολόγους καθώς ακόμη και στον τάφο που αποδόθηκε από τον Μ. Ανδρόνικο στον Φίλιππο τον Β' βρέθηκαν οστά και άλλου νεκρού. Δεν είναι πρωτοφανές σε έναν μακεδονικού τύπου τάφο να φιλοξενούνται περισσότεροι από ένας νεκροί.
Το δεύτερο ζήτημα που ανοίγει με τις δηλώσεις της κ. Μενδώνη είναι η... κοσμοπολίτικη ταυτότητα που προσδίδει στον «ένοικο» του τάφου. Το μνημείο έχει κατασκευαστεί σε μια εποχή όπου μετά τις εκστρατείες του Φιλίππου και του Αλεξάνδρου έχει ενοποιηθεί ο Ελλαδικός χώρος αλλά και η ελλαδική χερσόνησος με την Ασία και τη Βόρεια Αφρική.
Εύκολα λοιπόν μπορεί κανείς να αναλογιστεί ότι θα μπορούσε να γίνει μεταφορά τεχνογνωσίας (σε κατασκευαστικό επίπεδο) αλλά και ταφικής κουλτούρας και φιλοσοφίας στο μνημείο.
Αυτό βέβαια προϋποθέτει ο ιδιοκτήτης του τάφου να έχει ανάλογες παραστάσεις να έχει επισκεφτεί δηλαδή τις εκτός Μακεδονίας περιοχές στη νότια Ελλάδα να έχει ιδία άποψη και κυρίως να έχει την οικονομική δυνατότητα για την κατασκευή ενός τόσο μεγάλου σε όγκο και καλλιτεχνικές απαιτήσεις μνημείου.
Αυτά τα χαρακτηριστικά στο τελευταίο τέταρτο του αιώνα, κοντά στο 300 π.Χ. δηλαδή συγκέντρωναν λίγοι άνθρωποι ακι αυτοί δεν ήταν άλλοι από τους άμεσους συνεργάτες του Μ. Αλεξάνδρου, δηλαδή οι συμπολεμιστές του, στρατηγοί και ναύαρχοι.
Την ίδια στιγμή τα εντυπωσιακά ευρήματα προκαλούν όχι μόνο το ελληνικό αλλά και το παγκόσμιο ενδιαφέρον, με τα διεθνή ΜΜΕ να περιμένουν να έρθει στο φως ένα ακόμα κομμάτι που θα προστεθεί στο παζλ της μεγάλης ιστορίας των αρχαίων Μακεδόνων.
Με το μεγαλειώδες μνημείο δεν θα μπορούσε να μην ασχοληθεί και το «National Geographic» που διερωτάται: «Ποιος είναι θαμμένος στον τάφο της Αμφίπολης;».
Ο Philip Freeman, καθηγητής κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο Luther College της Αϊόβα μιλώντας στο «National Geographic», στέκεται στην σπουδαιότητα των Καρυάτιδων που πρόσφατα είδαν το φως της δημοσιότητας και σημειώνει πως δεν έχει ξαναδεί μέχρι τώρα κάτι παρόμοιο σαν και αυτές. «Δεν ξέρω άλλα αγάλματα που να τους μοιάζουν», είπε χαρακτηριστικά.
Ο Ian Worthington, από την πλευρά του, καθηγητής κλασικών σπουδών του Πανεπιστημίου Μισούρι και συγγραφέας δύο βιβλίων για τον Μέγα Αλέξανδρο ανέφερε σχετικά στο περιοδικό: «Ο τύμβος είναι ξεκάθαρο σημάδι πλούτου. Το μωσαϊκό και οι λεπτομέρειες μέσα στον τύμβο κόστιζαν αρκετά, επομένως δεν θα μπορούσε να τον φτιάξει ο οποιοσδήποτε».
Για τον Hector Williams, αρχαιολόγο στο British Columbia του Βανκούβερ: «Είναι ένας τεράστιος τάφος και αυτό από μόνο του δείχνει πως φτιάχτηκε για κάποιον πλούσιο και σημαντικό».
Όσο για το ποιος βρίσκεται στον τάφο, μέχρι στιγμής μόνο εικασίες μπορούν να γίνουν, καθώς την απάντηση θα τη δώσει μόνο η αρχαιολογική σκαπάνη.
------------
Το ενδεχόμενο να είναι ο τάφος της Αμφίπολης του Μεγάλου Αλεξάνδρου απέκλεισε ο επίτιμος καθηγητής αρχαιολογίας, Στέφαν Μίλερ, μιλώντας στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή του ΑΝΤ1.
Ο κ. Μίλερ ανέφερε ότι ο τάφος της Αμφίπολης δεν είναι τυπικός μακεδονικός τάφος. «Πιστεύω ότι ανήκει σε κάποια οικογένεια και έθαψαν κατά γενιά όλους τους προγόνους τους», εκτίμησε ο κ. Μίλερ.
Δείτε το βίντεο από τον ΑΝΤ1:
Πηγή: http://www.capital.gr , http://www.newsbeast.gr και http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.