Τρίτη 27 Μαΐου 2014

Το Χάρβαρντ εξέδωσε δύο συλλογές του Ελύτη

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Στη διάθεση του αγγλόφωνου κοινού ποιήματα του Έλληνα νομπελίστα.

Στην έκδοση ποιητικών συλλογών του Οδυσσέα Ελύτη προχώρησε το Χάρβαρντ. Οι δύο τελευταίες του Έλληνα νομπελίστα, «Ελεγεία της Οξώπετρας» και «Δυτικά της λύπης», είναι πλέον μεταφρασμένες στα αγγλικά και περιέχονται σε έναν τόμο εκατό σελίδων.

Το Χάρβαρντ εξέδωσε δύο συλλογές του Ελύτη

Το βιβλίο μόλις κυκλοφόρησε από τη σειρά «Harvard Early Modern and Modern Greek Library». Η έκδοση περιλαμβάνει μια κατατοπιστική εισαγωγή, σημειώσεις, χρονολόγιο, αλλά και βιβλιογραφία στα αγγλικά.

«Τον Νοέμβριο του 1995, τέσσερα μόλις χρόνια μετά την έκδοση των “Ελεγείων της Οξώπετρας”, που πολλοί θεώρησαν ως το αποκορύφωμα (και ίσως το τελευταίο κεφάλαιο) του ποιητικού του έργου, κυκλοφόρησε και το “Δυτικά της λύπης”. Αν τα ποιήματα του πρώτου έργου είναι παιάνες στη ζωή (και όχι ελεγεία για τον θάνατο, όπως πολλοί κριτικοί έσπευσαν να τα ερμηνεύσουν), τα ποιήματα του δεύτερου έργου ακόμη περισσότερο δικαιούνται αυτό το χαρακτηρισμό καθώς αποτελούν μια κατάφαση, μια δοξολογία της ζωής πιο καθαρά δηλωμένης», αναφέρεται στην εισαγωγή που γράφει ο Ντέιβιντ Κόνολι και προσθέτει: «Μαζί τα δύο αυτά έργα συναποτελούν μια ολοκληρωμένη ποιητική διαθήκη του Ελύτη».



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.