Δευτέρα 24 Φεβρουαρίου 2014

Βάζουν εμπόδια οι καπνοβιομηχανίες

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Mε κάθε τρόπο προσπαθούν να καθυστερήσουν την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας, που θα βάλει τέλος στο λαθρεμπόριο τσιγάρων.

Μάχη για να καθυστερήσουν, ή ακόμα και να αποφύγουν, την εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας στα καπνικά προϊόντα δίνουν οι καπνοβιομηχανίες. Προκειμένου μάλιστα να αποφύγουν την εφαρμογή του μέτρου που θα οδηγήσει στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου, επικαλούνται το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα αυξήσει το κόστος των τσιγάρων για τον καταναλωτή. Παραβλέπουν, ωστόσο, το γεγονός ότι και μόνο η τελευταία αύξηση της τιμής των τσιγάρων, λόγω στρογγυλοποίησης, είναι πολλαπλάσια του κόστους της λεγόμενης ταινίας ιχνηλασιμότητας, η οποία -εκτός του ότι θα μειώσει το λαθρεμπόριο- θα αυξήσει τις πωλήσεις των νόμιμων καπνικών προϊόντων.

Οι καπνοβιομηχανίες προσπαθούν με κάθε τρόπο να καθυστερήσουν όσο μπορούν την εγκατάσταση τέτοιων συστημάτων ιχνηλασιμότητας λαθραίων τσιγάρων, επιδιώκοντας την αντικατάστασή του με ένα δικό τους σύστημα προκειμένου, ούτε λίγο ούτε πολύ, να ελέγχουν οι ίδιες τον εαυτό τους.

Σημειώνεται ότι μόνο η τελευταία αύξηση, λόγω στρογγυλοποίησης στις τιμές των τσιγάρων, άφησε ένα περιθώριο επιπλέον εσόδων για τις καπνοβιομηχανίες από 0,015 έως 0,03 ευρώ. Και αυτό γιατί, αν και ο φόρος αυξήθηκε από 0,07 έως 0,085 ευρώ, η τιμή χονδρικής τελικά αυξήθηκε κατά 0,10 ευρώ.

Το συνολικό κόστος αντικατάστασης των σημερινών ταινιών που φέρουν τα τσιγάρα με το νέο ολοκληρωμένο σύστημα, το οποίο περιλαμβάνει και νέες ταινίες υψηλής τεχνολογίας, δεν υπερβαίνει τα 0,01 ευρώ ανά πακέτο. Αρα ήδη μπορεί να καλυφθεί από την πρόσφατη αύξηση των εσόδων, αφήνοντας τα ίδια περιθώρια κέρδους που είχαν οι καπνοβιομηχανίες και πριν από την πρόσφατη αύξηση του φόρου.

Επιπροσθέτως, το σύστημα ιχνηλασίας θα αυξήσει τις νόμιμες πωλήσεις της καπνοβιομηχανίας, εξασφαλίζοντας ακόμη καλύτερα αποτελέσματα για όλο τον κλάδο. Εστω όμως και στην περίπτωση που θα χρειαζόταν αύξηση στην τιμή των τσιγάρων κατά 0,01 ευρώ, δεν υπάρχει κανείς που να πιστεύει ότι κάτι τέτοιο θα επιφέρει μεγαλύτερο πλήγμα για τον κλάδο από αυτό που προκαλεί ήδη το λαθρεμπόριο.

Η δαπάνη

Σημειώνεται ότι ήδη η σημερινή ετήσια δαπάνη για τη σήμανση καπνικών προϊόντων είναι 0,01 ευρώ ανά πακέτο, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών. Δαπάνη στην οποία περιλαμβάνονται το κόστος για την κατασκευή της ταινίας, όπως επίσης και το λεγόμενο διαχειριστικό κόστος, δηλαδή αποθήκευση, διανομή, καθώς και ελεγκτές τόσο κατά της διάρκεια παραγωγής των ταινιών όσο και κατά τη διάρκεια παραγωγής των καπνικών προϊόντων.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, η διαρροή εσόδων από το λαθρεμπόριο καπνικών προϊόντων για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζεται ότι υπερβαίνει τα 800 εκατ. ευρώ ετησίως. Ακόμα και με 1% αύξηση της δηλωμένης παραγωγής με την εφαρμογή τέτοιων μέτρων τα σημερινά έσοδα για τον κλάδο υπολογίζεται να αυξηθούν αντίστοιχα κατά περίπου 1 δισ. ευρώ. Ετσι, εύκολα γίνεται κατανοητό ότι το σύστημα αυτό, όχι μόνο δεν επιβαρύνει το ελληνικό Δημόσιο, αλλά αυτόματα καθίσταται επικερδές για το κράτος. Η διεθνής εμπειρία, μάλιστα, δείχνει ότι σε ανάλογες περιπτώσεις εφαρμογής ενός προηγμένου συστήματος ιχνηλασιμότητας η επένδυση αποδίδει δεκαπλάσιο ποσό στο Δημόσιο από τα χρήματα που δαπανήθηκαν. Επιπροσθέτως, το κόστος εγκατάστασης και λειτουργίας του συστήματος καλύπτεται με το λιγότερο από το 0,7% της αύξησης της σημερινής δηλωμένης παραγωγής καπνικών προϊόντων από τις καπνοβιομηχανίες.

Αδύνατον να πλαστογραφηθούν

Οι σύγχρονες ταινίες ιχνηλασιμότητας θεωρούνται εξαιρετικά αποτελεσματικές σε σχέση με τις ταινίες οι οποίες βρίσκονται στα σημερινά πακέτα τσιγάρων στη χώρα μας. Και αυτό γιατί, αφού επικολληθούν στο προϊόν, ενεργοποιούνται στη γραμμή παραγωγής. Πριν από την ενεργοποίησή τους, είναι άκυρες. Ετσι, με βάση τον κωδικό αυτής της άκυρης ταινίας, μόλις κάποιο λαθραίο προϊόν εντοπιστεί στην αγορά, μπορεί αμέσως να εντοπιστεί η πηγή υπεξαίρεσης.

Μάλιστα, είναι σχεδόν αδύνατον να πλαστογραφηθούν οι ταινίες αυτές, οι οποίες φέρουν χαρακτηριστικά ασφαλείας αντίστοιχα των χαρτονομισμάτων. «Διαβάζονται» δε και επαληθεύονται επιτόπου μέσω φορητής συσκευής, η οποία τις αποκωδικοποιεί και εμφανίζει όλα τα στοιχεία παραγωγής.

Για παράδειγμα, σήμερα οι λαθρέμποροι παραχαράσσουν τις ταινίες ασφαλείας, πωλώντας παράνομα και αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα ως γνήσια. Κυκλοφορούν δε για τον σκοπό αυτό και μεταχειρισμένες ταινίες ασφαλείας για επαναχρησιμοποίηση, οι οποίες έχουν αποκολληθεί από κανονικά καπνικά προϊόντα και τις οποίες μπορεί να προμηθευτεί κανείς στη μαύρη αγορά από 0,20 έως 0,50 ευρώ τη μία.

Τέλος, η εφαρμογή του συστήματος ιχνηλασιμότητας υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει τουλάχιστον 100 νέες θέσεις εργασίας σε μια χώρα όπως η Ελλάδα, ενώ η επένδυση υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 80 εκατ. ευρώ. Και όλα αυτά, χωρίς ο Έλληνας να ξοδέψει ούτε ένα ευρώ. Το ελάχιστο κόστος λειτουργίας του συστήματος αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 0,5% του Ενιαίου Φόρου Κατανάλωσης, ενώ η ανάκτηση των εσόδων που σήμερα χάνονται από την παράνομη εμπορία, αλλά και τα οφέλη από τη μείωση της επιβάρυνσης της δημόσιας υγείας από το κάπνισμα, είναι πολλαπλάσια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.