Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

Μετεγγραφές ακόμα και για τριτοετείς

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Τη δυνατότητα μετεγγραφής σε τμήμα πανεπιστημίου ή ΤΕΙ της δικής τους επιλογής με αυστηρά εισοδηματικά και κοινωνικά κριτήρια δίνει το υπουργείο Παιδείας στους επιτυχόντες φοιτητές και σπουδαστές που έλαβαν μέρος στις πανελλαδικές εξετάσεις των τριών τελευταίων ετών.

Με νέα ρύθμιση που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας για το νέο λύκειο όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις των σχολικών ετών 2010-2011, 2011-2012 και 2012-2013 και κατετάγησαν σε θέση εισαγωγής σε Σχολή ή Τμήμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έχουν δικαίωμα μεταφοράς της θέσης εισαγωγής τους σε αντίστοιχη Σχολή ή Τμήμα που βρίσκεται κοντά στον τόπο κατοικίας τους.

Η ευνοϊκή ρύθμιση που επιτρέπει τις μετεγγραφές έχει σκοπό να δώσει ανάσα σε χιλιάδες φοιτητές και στις οικογένειές τους, μειώνοντας τα έξοδα διαβίωσης των φοιτητών, που σπουδάζουν σε πόλεις που βρίσκονται μακριά από τον τόπο διαμονής τους ή της οικογένειάς τους.

Τα κριτήρια

Το βασικό κριτήριο για τις μετεγγραφές είναι το εισοδηματικό, δηλαδή το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως αυτό βεβαιώνεται με το εκκαθαριστικό της Εφορίας. Το ποσόν που αναγράφεται διαιρείται με τον αριθμό των μελών της οικογένειας, συνυπολογιζόμενων και των προστατευόμενων μελών της, ώστε να προσδιοριστεί το κατά κεφαλήν εισόδημα, όπως ορίζεται στη ρύθμιση.

Για τις μονογονεϊκές οικογένειές και τους επιτυχόντες που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθ. Φ 151/122732/Β6 (Β΄ 1612/2010) κοινής υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β΄βαθμού ή οι γονείς ή κηδεμόνες αυτών, ένας εκ των δύο ή και οι δύο αθροιστικά, έχουν αποδεδειγμένα συμπληρώσει 10 μήνες ανεργίας εντός του έτους 2013, το ανωτέρω εισόδημα υπολογίζεται στο διπλάσιο, δηλαδή 15.000 ευρώ κατά κεφαλήν.

Τα κριτήρια κατάταξης των δικαιούχων ανά Σχολή ή Τμήμα είναι με σειρά προτεραιότητας τα ακόλουθα:

• Το κατά κεφαλήν εισόδημα του δικαιούχου και των μελών της οικογένειάς του, κατά αύξουσα κατανομή.

• Ο δικαιούχος να πάσχει από τις αναφερόμενες στο παράρτημα της υπ΄ αριθμ. Φ 151/122732/Β6 (Β' 1612/20100 υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχει πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β΄ βαθμού.

• Ο δικαιούχος να έχει αδελφό ή αδελφή, ενεργό φοιτητή του πρώτου κύκλου σπουδών-εφόσον δεν είναι ήδη κάτοχος πτυχίου, μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου, που φοιτά σε πανεπιστήμιο ή Τ.Ε.Ι.-διαφορετικής πόλης της μόνιμης κατοικίας των γονεών τους ή ο δικαιούχος να ανήκει στην κατηγορία των πολύδυμων τέκνων που συμμετείχαν το ίδιο σχολικό έτος στις πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

• Ο δικαιούχος να έχει γονείς, τέκνα, αδέλφια ή σύζυγο που πάσχουν από τις αναφερόμενες στο παράρτημά της υπ΄ αριθ. Φ 151/122732/Β6 (Β' 1612/2010) υπουργικής απόφασης παθήσεις ή έχουν πραγματοποιήσει δωρεά οργάνου ή μυελού των οστών σε συγγενή α' ή β' βαθμού ή ο δικαιούχος να είναι ορφανός και από τους δύο γονείς.

• Ο δικαιούχος να είναι τέκνο των θυμάτων της τρομοκρατίας.

• Τα μόρια εισαγωγής των δυνητικά δικαιούχων, κατά φθίνουσα σειρά κατάταξης.


Πηγή: http://www.real.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.