Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Πρωτιά διαφθοράς για τους δήμους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με την τοπική αυτοδιοίκηση να φιγουράρει στην πρώτη θέση των υποθέσεων κακοδιοίκησης καταλαμβάνοντας το 43% των συνολικών ποινικών διώξεων που αφορούν εργαζόμενους και αιρετούς ΟΤΑ και με καταγεγραμμένη την αυξητική τάση των πολιτών να πραγματοποιούν καταγγελίες φαινομένων κακοδιοίκησης και διαφθοράς, αναμένεται να δημοσιοποιηθεί τις επόμενες ημέρες η Εκθεση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λ. Ρακιντζή για το 2012.

Σύμφωνα με το Εθνος, στην έκθεση του Λ. Ρακιντζή για την περασμένη χρονιά περιλαμβάνονται στοιχεία τα οποία αφορούν 860 ποινικές διώξεις οι οποίες ασκήθηκαν σε 545 δημοσίους και δημοτικούς υπαλλήλους, 131 αιρετούς, 86 υπαλλήλους των σωμάτων ασφαλείας, 74 υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα και 24 καθηγητές πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Η συντριπτική πλειονότητα των πειθαρχικών διώξεων, οι οποίες φτάνουν στις 663 υποθέσεις, έχουν ξεκινήσει με παρέμβαση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης. Μέχρι τον Μάρτιο του 2012, οπότε και αφαιρέθηκε από τον Λ. Ρακιντζή το δικαίωμα της ένστασης, ο Γενικός Επιθεωρητής άσκησε 26 ενστάσεις σε αποφάσεις πειθαρχικών συμβουλίων.

Η τοπική αυτοδιοίκηση (δήμοι, δημοτικές επιχειρήσεις και περιφέρειες) καταλαμβάνουν την πρώτη θέση στις υποθέσεις κακοδιαχείρισης λόγω και της αύξησης των αρμοδιοτήτων που έχουν περιέλθει στους ΟΤΑ με την εφαρμογή του Καλλικράτη.

Συγκεκριμένα το 43% των υποθέσεων αφορούν τους ΟΤΑ α' και β' βαθμού, ενώ το 39,6% των ποινικών διώξεων ασκήθηκαν σε υπηρεσίες του Δημοσίου (υπουργεία, ΝΠΔΔ κ.τ.λ.) και το 13,7% σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς.

Χαρακτηριστικές περιπτώσεις κακοδιαχείρισης σε ΟΤΑ στις οποίες παρενέβη ο Γενικός Επιθεωρητής στους ΟΤΑ αφορούν την εκκίνηση πειθαρχική διαδικασίας για:

Υπάλληλο πολεοδομίας δήμου ο οποίος, έπειτα από έλεγχο της οικονομικής περιουσίας του βρέθηκε με 950.000 ευρώ εισοδήματα κατά την περίοδο 2000-2010 που δεν μπορούσε να δικαιολογήσει.

Τη μίσθωση δημοτικού αναψυκτηρίου από τον Δήμο Κορινθίων στην περιοχή Αγ. Γεωργίου «Καράβι» έναντι 120 ευρώ και για μία εξαετία. Επειτα από έρευνα των υπηρεσιών του Γενικού Επιθεωρητή το συγκεκριμένο ακίνητο ηλεκτροδοτούνταν παράνομα από δημοτικό φωτισμό και είχε σωρεία παραβάσεων υγειονομικού χαρακτήρα αλλά και όσον αφορά την άδεια λειτουργίας του.

Στην έκθεση του Γενικού Επιθεωρητή καταγράφεται επίσης ότι έγινε... προφορική πλειοδοτική δημοπρασία με τιμή εκκίνησης τα 100 ευρώ.

Απευθείας αναθέσεις 34 έργων από τον Δήμο Μυκηνών, εκ των οποίων τα 21 αποτιμώνται το καθένα στα 12.630 ευρώ χωρίς ΦΠΑ συνολικής αξίας 265.000 ευρώ. Η υπόθεση ελέγχεται από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.