Δεν βλέπει στροφή προς το καλύτερο για την ελληνική οικονομία ο εκ των «σοφών» που συμβουλεύουν την γερμανική κυβέρνηση Πέτερ Μπόφινγκερ, αναφερόμενος στο «success story» που καλλιεργείται από Αθήνα και Βερολίνο. Ο Γερμανός καθηγητής εκτιμά ότι η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να μειώσει το χρέος της σε αποδεκτό επίπεδο και τάσσεται υπέρ νέας αναδιάρθρωσης με συμμετοχή του δημόσιου τομέα. Χαρακτηρίζει δε «προβληματική» την ανάμειξη του ΔΝΤ στην Ευρώπη και «αισθητικού τύπου» μέτρα τις τελευταίες εξαγγελίες των Ευρωπαίων για την ανάπτυξη, ενώ ζητά να επιβληθεί έκτακτη εισφορά στους πλούσιους.
Το τελευταίο διάστημα παρακολουθούμε αντιπαράθεση Ευρώπης - ΔΝΤ, σε υψηλούς μάλιστα τόνους, ακόμη και από την πλευρά της Γερμανίας. Δεν ήταν όμως το Βερολίνο που επέμενε από την αρχή για τη συμμετοχή του ΔΝΤ στα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης;
Ηταν από την αρχή προβληματικό να αναμείξουμε το ΔΝΤ. Σε μια κρίση χρέους στην Καλιφόρνια, οι ΗΠΑ δεν θα είχαν την ιδέα να ζητήσουν βοήθεια από το ΔΝΤ. Θα έπρεπε η Ευρώπη να είχε πείσει τον κόσμο ότι μπορεί να λύσει μόνη της τα προβλήματά της. Είναι ωστόσο θετικό ότι τους τελευταίους μήνες έχει περάσει μια καθαρή διδακτική διαδικασία και τώρα πια βλέπει την υπερβολική πολιτική λιτότητας με κριτικό μάτι.
Αν και φαίνεται ότι δεν έχει διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, το Βερολίνο απορρίπτει ένα νέο «κούρεμα». Πιστεύετε ότι αυτή η άρνηση θα ισχύει και μετά τις εκλογές; Εκτιμάτε ότι στην Ελλάδα θα μπορούσε να εφαρμοστεί άλλου τύπου αναδιάρθρωση, π.χ. επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων που έχει λάβει η Ελλάδα από τον επίσημο τομέα;
Θα είναι πολύ δύσκολο για την Ελλάδα να μειώσει το χρέος της σε αποδεκτό επίπεδο εντός των επόμενων ετών. Οι υπολογισμοί του ΔΝΤ δείχνουν ότι αυτό θα επιτευχθεί μόνο υπό πολύ αισιόδοξες παραδοχές για την οικονομική ανάπτυξη και για το πρωτογενές πλεόνασμα. Στα δικά μου μάτια, το ελληνικό χρέος είναι υπερβολικά υψηλό ακόμη και μετά το τελευταίο «κούρεμα». Προκειμένου να δώσουμε μια ρεαλιστική προοπτική στη χώρα, θα ήταν κατά τη γνώμη μου χρήσιμο να γίνει ένα νέο «κούρεμα». Μια συμμετοχή σε αυτό των δημόσιων πιστωτών δεν θα πρέπει να θεωρείται ταμπού.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ REALNEWS
Πηγή: http://www.enikos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.