Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Συναγερμός για το νέο ιό του αναπνευστικού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Προειδοποίηση προς τις πολιτειακές υγειονομικές αρχές των ΗΠΑ να έχουν το νου τους για τον θανατηφόρο, νέο ιό του αναπνευστικού εξέδωσαν τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου και Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), καθώς ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του εξαιτίας του.

Τα περισσότερα κρούσματα μόλυνσης και θανάτου από τον νέο κοροναϊό (NCoV) έχουν σημειωθεί στη Μέση Ανατολή. Ωστόσο, τρία κρούσματα στη Βρετανία έδειξαν πως είναι πιθανή η μετάδοσή του από άνθρωπο σε άνθρωπο, γράφουν τα CDC στην εβδομαδιαία έκθεσή τους.

Εν τω μεταξύ, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) ανακοίνωσε πως ένας ακόμα άνθρωπος έχασε τη ζωή του από τον NCoV, γεγονός που ανεβάζει τα παγκόσμια κρούσματα σε 14, με οκτώ από τους ασθενείς να έχουν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, το όγδοο θύμα είναι ένας 69χρονος από τη Σαουδική Αραβία, ο οποίος εισήχθη στο νοσοκομείο στις 10 Φεβρουαρίου και κατέληξε εννέα ημέρες αργότερα.

Ο άνδρας αυτός είναι ο πέμπτος νεκρός στη Σαουδική Αραβία από τη νόσο, ενώ δύο έχουν πεθάνει στην Ιορδανία και ένας στη Βρετανία. Κρούσμα της νόσου έχει επίσης σημειωθεί στη Γερμανία, σε έναν άντρα από το Κατάρ.

Ο νέος ιός ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών με αυτούς που προκαλούν τις εποχιακές ιώσεις (τα κρυολογήματα, δηλαδή). Ένας κοροναϊός ήταν υπεύθυνος και για την επιδημία του οξέος αναπνευστικού συνδρόμου (SARS) που ξέσπασε το 2003, προσβάλλοντας παγκοσμίως 8.000 ανθρώπους και κοστίζοντας τη ζωή σε 775 από αυτούς.

Προς το παρόν δεν έχει αναφερθεί κανένα κρούσμα του νέου ιού στην αμερικανική ήπειρο.

Σύμφωνα με την ανάλυση των CDC, οι λοιμώξεις στη Βρετανία άρχισαν με έναν 60χρονο ο οποίος είχε ταξιδεύσει στο Πακιστάν και στη Σαουδική Αραβία, και παρουσίασε σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα στις 24 Ιανουαρίου 2013.

Οι εξετάσεις που του έγιναν έδειξαν πως είχε μολυνθεί τόσο από τον NCoV, όσο και από τον ιό Η1Ν1 της γρίπης των χοίρων.

Ο άνδρας αυτός μετέδωσε τον NCoVσε δύο μέλη της οικογένειάς του: στον 39χρονο γιο του ο οποίος έπασχε από υποκείμενο πρόβλημα υγείας και υπέκυψε στη νόσο, και σε μία γυναίκα (δεν έχει δημοσιοποιηθεί αν ήταν η γυναίκα ή η κόρη του) η οποία αρρώστησε στις 5 Φεβρουαρίου αλλά έγινε καλά, δίχως να χρειασθεί νοσηλεία στο νοσοκομείο.

Τα CDC λένε πως όσοι παρουσιάζουν οξεία αναπνευστική νόσο μέσα σε 10 ημέρες από την επιστροφή τους από την αραβική χερσόνησο ή παρακείμενες χώρες, θα πρέπει να υποβάλλονται σε λεπτομερή έλεγχο για τυχόν μόλυνσή τους από το νέο ιό.

Μάλιστα για καλύτερη ενημέρωση γιατρών και κοινού, δημιούργησαν μία ειδική ιστοσελίδα, η οποία θα ενημερώνεται συνεχώς με τα νεότερα για το όλο θέμα. Τα κύρια συμπτώματα της λοίμωξης από το νέο ιό είναι υψηλός πυρετός, έντονος βήχας και δύσπνοια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.