Σάββατο 12 Ιανουαρίου 2013

Πιθανή η πρόληψη της άνοιας με γνωστά αντιϋπερτασικά

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Η υπέρταση ως παράγοντας κινδύνου για την άνοια.

Τα προκαταρκτικά αποτελέσματα μιας νέας μελέτης για την πρόληψη της άνοιας θέτουν στους επιστήμονες ένα σοβαρό προβληματισμό: Μπορούν άραγε οι «βήτα-αναστολείς»- κατηγορία φαρμάκων που χρησιμοποιούνται συνήθως για τη θεραπεία της υψηλής αρτηριακής πίεσης και καρδιακών παθήσεων- να μειώσουν τον κίνδυνο άνοιας;

Η προβληματισμός προέκυψε έπειτα από μελέτη σε ηλικιωμένους άνδρες, η οποία έδειξε ότι όσοι έπαιρναν βήτα-αναστολείς είχαν λιγότερες εγκεφαλικές αλλοιώσεις οι οποίες συνήθως συνδέονται με τη νόσο του Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας.

Προγενέστερες μελέτες έχουν δείξει ότι η υψηλή πίεση του αίματος σε μεσήλικες αποτελεί ισχυρό παράγοντα κινδύνου για εκδήλωση άνοιας.

Ο συγγραφέας της μελέτης Lon White από το Pacific Health Research and Education Institute στη Χονολουλού, χαρακτηρίζει τα αποτελέσματα της μελέτης «συναρπαστικά», ειδικά καθώς οι βήτα-αναστολείς αποτελούν μια κοινή θεραπεία για την υψηλή πίεση του αίματος. «Με τον αριθμό των ατόμων με άνοια να αυξάνεται δραματικά, είναι όλο και πιο σημαντικό να προσδιοριστούν οι παράγοντες που θα μπορούσαν να καθυστερήσουν ή να εμποδίσουν την ασθένεια», λέει ο White.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, 610 από τους άνδρες είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση και οι 350 από αυτούς ακολουθούσαν κάποια φαρμακευτική αγωγή. Όσοι ακολουθούσαν θεραπεία με βήτα- αναστολείς, βρέθηκε- στα νεκροτομικά ευρήματα- ότι είχαν λιγότερες ανωμαλίες του εγκεφάλου που σχετίζονται με άνοια, από ό, τι εκείνοι που δεν έπαιρναν κάποια θεραπεία, ή έπαιρναν άλλα φάρμακα για την υπέρταση.

Ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας που εξέτασε τα αποτελέσματα της μελέτης, επεσήμανε, πάντως, ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν ξεκάθαρα εάν οι βήτα-αναστολείς συμβάλλουν στη μείωση των βλαβών του εγκεφάλου και υπογράμμισε την ανάγκη για περαιτέρω έρευνες που να αποδεικνύουν την προληπτική δράση των εν λόγω αντιυπερτασικών φαρμάκων ενάντια στην άνοια.


Πηγή: https://www.healthpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.