Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Νεφρολόγος στη θέση χειρουργού

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Με νεφρολόγο να εφημερεύει στη θέση χειρουργού λειτουργεί η Κλινική Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου Θεσσαλονίκης, στην οποία από το 1987 μέχρι σήμερα έχουν γίνει 1400 μεταμοσχεύεις νεφρού (εκ των οποίων οι 160 σε παιδιά ), 450 μεταμοσχεύεις ήπατος σε ενήλικες και παιδιά, 11 συνδυασμένες μεταμοσχεύσεις νεφρού και παγκρέατος και 5 μεταμοσχεύσεις νησίδων παγκρέατος σε διαβητικούς με νεφρική ανεπάρκεια.

Τα παραπάνω επισήμανε ο διευθυντής της Κλινικής Μεταμοσχεύσεων του Ιπποκρατείου, Βασίλης Παπανικολάου στη διάρκεια της κοπής της πίτας της Κλινικής.

“Είμαστε η μοναδική μεταμοσχευτική ομάδα η οποία εφημερεύει 365 ημέρες το χρόνο και συμμετέχει σε όλες τις λήψεις οργάνων από αποβιώσαντες δότες στην ελληνική επικράτεια και στην Κύπρο. Με το τρέχον πρόγραμμα εφημεριών αμείβεται ένας μόνο ειδικός χειρουργός και ένας ειδικευόμενος ιατρός σε καθημερινή βάση. Μάλιστα, σε μερικές περιπτώσεις, στη θέση του χειρουργού μπορεί να εφημερεύει νεφρολόγος, ενώ σε κάθε πτωματικό δότη, για τη λήψη οργάνων, τη μεταμόσχευση ήπατος και τη μεταμόσχευση νεφρού, προσέρχονται και εργάζονται εννέα χειρουργοί και δύο αναισθησιολόγοι για 10-16 ώρες ο καθένας χωρίς καμία υποχρέωση και χωρίς βέβαια επιπρόσθετη αμοιβή” ανέφερε ο κ Παπανικολάου.

Να σημειωθεί ότι ο κ Παπανικολάου έχει εκθέσει τις ελλείψεις και τα προβλήματα της Κλινικής σε επιστολή του στον υπουργό Υγείας, στην οποία μεταξύ άλλων αναφέρει ότι στο διάστημα 2007-2011 μεταμοσχεύθηκαν στο εξωτερικό 120 ασθενείς ενώ μόνο το 2011 δαπανήθηκαν 10 εκατομμύρια ευρώ για να γίνουν μεταμοσχεύσεις στο εξωτερικό, τη στιγμή που το κόστος μια μεταμόσχευσης ήπατος στην Ελλάδα δεν ξεπερνά τις 20.000-30.000 ευρώ.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.