Δευτέρα 19 Νοεμβρίου 2012

Οι εννιά ξεχωριστοί μήνες στη ζωή της γυναίκας

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με την εγκυμοσύνη.
Η εγκυμοσύνη και ο τοκετός είναι φυσιολογικές λειτουργίες, που μπορούν να εξελιχθούν χωρίς επιπλοκές αν η γυναίκα είναι υγιής, έχει την απαιτούμενη ενημέρωση και φροντίδα και αν είναι αρκετά χαλαρή ώστε να απολαύσει τη σωματική και ψυχική της μεταμόρφωση.

Η γονιμοποίηση γίνεται συνήθως στο μεσαίο 10ήμερο μεταξύ δύο περιόδων, θεωρητικά την 14η μέρα του κύκλου. Μπορεί όμως σπανιότερα να γίνει και σε μη «γόνιμες» μέρες, ακόμα και στη διάρκεια της περιόδου.

Η διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι 40 εβδομάδες ή 10 σεληνιακοί μήνες από την τελευταία περίοδο ή 9 ημερολογιακοί μήνες μετά τη γονιμοποίηση. Ο υπολογισμός της πιθανής ημερομηνίας τοκετού γίνεται όμως κατά προσέγγιση.

Το έμβρυο έχει σχηματιστεί την 12η εβδομάδα. Μέχρι τότε επιτρέπεται η διακοπή της εγκυμοσύνης. Διακοπή σε πιο προχωρημένο στάδιο γίνεται μόνο αν το έμβρυο παρουσιάσει σοβαρές ανωμαλίες κατά τον προγεννητικό έλεγχο ή αν η γυναίκα παρουσιάσει σοβαρά προβλήματα υγείας.

Η γυναίκα που έχει μείνει έγκυος παρουσιάζει καθυστέρηση της περιόδου. Μπορεί όμως να έχει κανονική ή ανώμαλη περίοδο τους 2-3 πρώτους μήνες. Αν εμφανιστεί ανωμαλία της περιόδου μαζί με πρήξιμο και πόνο στο στήθος, ναυτία και ενοχλήσεις στο στομάχι, υπνηλία, συχνοουρία, αύξηση των κολπικών εκκρίσεων και/ή δυσκοιλιότητα, η γυναίκα θα πρέπει να σκεφτεί την εγκυμοσύνη.

Η εγκυμοσύνη διαπιστώνεται με εξέταση στα ούρα ή το αίμα. Η γυναίκα μπορεί να κάνει την εξέταση ούρων και μόνη της, με τεστ που θα αγοράσει από το φαρμακείο. Τα τεστ αυτά θετικοποιούνται από τις πρώτες κιόλας μέρες της καθυστέρησης αλλά έχουν πιθανότητα σφάλματος. Η εξέταση ούρων στο εργαστήριο θετικοποιείται συνήθως μετά καθυστέρηση 10-15 ημερών, ενώ του αίματος μία εβδομάδα μετά τη γονιμοποίηση, πριν ακόμα παρουσιαστεί καθυστέρηση.

Στο υπερηχογράφημα φαίνεται το κύημα από τον πρώτο κιόλας μήνα. Η εξέταση με υπερήχους δε βλάπτει το έμβρυο.

Το βάρος της εγκύου αυξάνεται κατά μέσο όρο 1-1,5 κιλό το μήνα, δηλ. συνολικά γύρω στα 9-12 κιλά. Το υπερβολικό βάρος προδιαθέτει για σοβαρές επιπλοκές, όπως τοξιναιμία, διαβήτη, ενώ η πολύ μικρή αύξηση δημιουργεί κίνδυνο υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου. Η έγκυος δεν πρέπει να «τρώει για δύο» αλλά ούτε να κάνει δίαιτα αδυνατίσματος.

Προτιμότερο είναι να καταναλώνει τροφές μεγάλης θρεπτικής αξίας και να αποφεύγει τις παχυντικές, τις πολύ βαριές και τις πολύ αλμυρές. Απαραίτητη είναι η λήψη άφθονης ζωικής πρωτεΐνης, γαλακτοκομικών προϊόντων, λαχανικών, φρούτων και ψωμιού ή δημητριακών. Εάν είναι χορτοφάγος θα πρέπει να αντικαταστήσει την ζωική πρωτεΐνη με άφθονα όσπρια, καλαμπόκι, ξηρούς καρπούς και να ζητήσει ιατρική συμβουλή για πιθανό φαρμακευτικό συμπλήρωμα. Χρειάζεται μεγάλη κατανάλωση υγρών ιδίως το καλοκαίρι και συχνή ούρηση.

Για να αποφεύγονται οι εμετοί και τα φουσκώματα η τροφή μοιράζεται σε μικρά και συχνά γεύματα. Το στομάχι ανακουφίζεται με μπουκιές φρυγανιάς, γάλα ή χυμό λεμονιού, αλλά τα μέτρα αυτά εξατομικεύονται. Αν οι εμετοί επιμένουν χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση.

Όλα τα φάρμακα πρέπει να αποφεύγονται μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα αλλά και σε όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμα και τα πιο «αθώα» ή συνήθη φάρμακα λαμβάνονται μόνο με συμβουλή γιατρού. Αν είναι ανάγκη να γίνει ακτινογραφία η γυναίκα πρέπει να αναφέρει ότι είναι έγκυος ή ότι επιδιώκει εγκυμοσύνη, ακόμα κι αν δεν έχει εμφανίσει ακόμα καθυστέρηση περιόδου, γιατί οι ακτίνες Χ είναι επικίνδυνες για το έμβρυο.

Στην εγκυμοσύνη, ιδιαίτερα μάλιστα στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αποφεύγεται κάθε επαφή με εκκρίματα ζώων, και μάλιστα με γάτες που μπορεί να μεταδώσουν τοξοπλάσμωση. Η πάθηση αυτή δημιουργεί σοβαρούς κινδύνους για το έμβρυο και χρειάζεται ιατρική αντιμετώπιση. Το ίδιο η επαφή με μικρά παιδιά που μπορεί να μεταδώσουν ερυθρά ή άλλες παιδικές ασθένειες, αν η γυναίκα δεν έχει ανοσία, δηλ. δεν τις έχει περάσει ή εμβολιασθεί.

Μετά τον 4ο μήνα είναι σκόπιμο να γίνεται ελαφρό μασάζ στην κοιλιά και τους μαστούς με κρέμα εγκυμοσύνης, ώστε να μην δημιουργηθούν ραγάδες.

Ταξίδια μπορούν να γίνονται μέχρι τον 7ο-8ο μήνα ιδιαίτερα αν είναι σύντομα και άνετα, αν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και αν δεν υπάρχει ιστορικό ή κίνδυνος αποβολών. Για μακρινά, πολύωρα και κοπιαστικά ταξίδια συμβουλευτείτε γιατρό. Πάντως σε μία φυσιολογική εγκυμοσύνη δεν συντρέχει λόγος να ματαιωθεί ένα ταξίδι με αυτοκίνητο, τρένο, πλοίο ή αεροπλάνο.

Το περπάτημα, το κολύμπι σε καθαρή, όχι πολύ κρύα θάλασσα αλλά με αλλαγή μαγιό, το ποδήλατο σε ομαλό δρόμο, το τρέξιμο, ο χορός, η γιόγκα, η γυμναστική και γενικά η φυσική άσκηση βοηθούν και τονώνουν, αρκεί να μην εξαντλούνται τα όρια αντοχής της γυναίκας. Στις περισσότερες εγκύους η φυσική αντοχή είναι μειωμένη. Η ηλιοθεραπεία επίσης γίνεται με μέτρο γιατί η υπερβολή κουράζει και εξαντλεί. Η άσκηση μπορεί να γίνεται μέχρι τον 8ο μήνα αν η εγκυμοσύνη δεν παρουσιάζει προβλήματα και η γυναίκα είναι υγιής.

Η οδήγηση αυτοκινήτου ή μοτοποδηλάτου πρέπει να αποφεύγεται. Ο Κ.Ο.Κ. προβλέπει οι έγκυες και τα μικρά παιδιά να κάθονται στο πίσω κάθισμα.

Οι γενετήσιες σχέσεις δεν χρειάζεται να διακοπούν αν υπάρχει επιθυμία, μόνο που η επαφή θα πρέπει να γίνεται με προσοχή, σε πιο βολικές στάσεις και δίχως βίαιες κινήσεις. Οι σχέσεις διακόπτονται, μετά τον 8ο μήνα και αν υπάρχει ιστορικό ή κίνδυνος αποβολής, πρόωρου τοκετού, αιμορραγία, αν έχουν σπάσει τα νερά ή αν ο σύντροφος έχει έρπητα ή άλλο σεξουαλικό νόσημα.

Η έγκυος πρέπει:

- να μην σηκώνει βάρη

- να μην στέκεται πολλές ώρες όρθια

- να μην καπνίζει

- να μην κάνει κατάχρηση οινοπνεύματος

Αν δεν μπορεί να διακόψει τελείως το κάπνισμα, τουλάχιστον να το μειώσει στο λιγότερο δυνατό για να αποφύγει τον πρόωρο τοκετό, την υπολειπόμενη ανάπτυξη του εμβρύου και αρκετές άλλες επιπλοκές. Αν εργάζεται σε ηλεκτρονικό υπολογιστή θα πρέπει να μειώσει αισθητά τις ώρες εργασίας.

Αν έχετε αρνητικό ρέζους ή στίγμα μεσογειακής αναιμίας συμβουλευτείτε γιατρό. Επίσης αν είστε πάνω από 35 ετών πρέπει να κάνετε προγεννητικό έλεγχο. Έλεγχος γίνεται και σε μικρότερες ηλικίες με ορμονικούς προσδιορισμούς.

Γενικά μην παραλείπετε να επισκέπτεστε τακτικά το γιατρό σας, ώστε να προλαμβάνονται έγκαιρα οι επιπλοκές. Η τακτική παρακολούθηση της εγκυμοσύνης έχει μειώσει σημαντικά τις επιπλοκές και τη θνητότητα, τόσο για τη μητέρα όσο και για το έμβρυο.


Πηγή: http://www.iator.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.