Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2012

Προστατευτείτε από το μεταβολικό σύνδρομο

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


Τι πρέπει να κάνουμε σε περίπτωση που διαπιστώσουμε ότι πάσχουμε από τη διαταραχή.

Κάποτε γνωρίζαμε ότι κάποιος μπορεί να πάσχει από καρδιά και, άρα, να κινδυνεύει από ανακοπή ή να έχει υψηλή πίεση και, άρα, να κινδυνεύει από εγκεφαλικό επεισόδιο.

Σήμερα μαθαίνουμε πως οι παραπάνω καταστάσεις, και πολλές ακόμη, συνδέονται μεταξύ τους και είναι επιμέρους κομμάτια ενός πολύ μεγαλύτερου παζλ διαταραχών: αυτού του μεταβολικού συνδρόμου.

Ο ειδικός παθολόγος Ιωάννης Σφυρής ειδικευμένος στις διαταραχές μεταβολισμού, παχυσαρκία και αντιγήρανση μάς ενημερώνει για τη νέα μάστιγα.

Τι είναι

Tο μεταβολικό σύνδρομο (ή σύνδρομο Χ) χαρακτηρίζεται από ένα σύμπλεγμα μεταβολικών διαταραχών, όπως κοιλιακή παχυσαρκία, δυσλιπιδαιμία, υπέρταση και σακχαρώδη διαβήτη, που έχουν ως κοινό παθολογικό παρανομαστή την αντίσταση των ιστών στην ινσουλίνη, η οποία συνδέεται με την παχυσαρκία.

Θεωρείται ότι όσοι έχουν μεταβολικό σύνδρομο έχουν αυξημένο κίνδυνο για αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο, περιφερική αγγειακή νόσο και συνολικά αυξημένη θνητότητα.

Σε πρόσφατες μελέτες, το μεταβολικό σύνδρομο έχει συσχετιστεί και με την εκδήλωση κακοηθειών, όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου και του μαστού.

Ποιοι κινδυνεύουν

Ένα άτομο θεωρείται ότι πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο όταν έχει τουλάχιστον τρία από τα ακόλουθα πέντε κριτήρια:

1.Κοιλιακή παχυσαρκία: περίμετρος μέσης >102εκ. για τους άντρες και >88εκ. για τις γυναίκες.
2. Αυξημένα τριγλυκερίδια αίματος: ≥150 mg/dl.
3. Χαμηλή HDL χοληστερόλη αίματος: <40 br="br" dl="dl" mg="mg">4. Υψηλή αρτηριακή πίεση: ≥130/85mmHg.
5. Υψηλή γλυκόζη νηστείας: >110 mg/dl.

Πού οφείλεται:

-Στην αύξηση της παχυσαρκίας.

-Στον καθιστικό τρόπο ζωής.

-Στην πρόσληψη αυξημένων θερμίδων ιδιαίτερα κορεσμένων ζωικών λιπαρών.

-Στη μείωση της σωματικής δραστηριότητας.

-Στο κάπνισμα.

Εκδηλώνεται συχνότερα στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες στην ηλικία 20-40 ετών. Μελέτες έχουν δείξει ότι μετά την εμμηνόπαυση όμως, η διαταραχή αυτή εκδηλώνεται συχνότερα στις γυναίκες σε σχέση με τους άντρες.

Τι πρέπει να κάνετε

Χάστε βάρος σε περίπτωση παχυσαρκίας. Αυτό σημαίνει μειωμένη πρόσληψη θερμίδων, όσο και ποιοτική πρόσληψη φαγητού.

Ενδείκνυται να αποφεύγετε τα κορεσμένα ζωικά λιπαρά και να εμπλουτίσετε τη διατροφή σας με λαχανικά, όσπρια και λιπαρά ψάρια, όπως ο γάβρος, ο σολωμός, η σαρδέλα, η τσιπούρα.

Χρησιμοποιείτε ελαιόλαδο και αποφεύγετε τα απλά σάκχαρα (ζάχαρη, γλυκά). Μία μείωση της τάξεως του 5-7% του αρχικού σας βάρους θεωρείται πως μπορεί να βελτιώσει σημαντικά τις παραμέτρους του μεταβολικού συνδρόμου.

Ασκηθείτε για τουλάχιστον 30΄ την ημέρα. Αν σας είναι δύσκολο βρείτε εναλλακτικούς τρόπους άσκησης, όπως να ανεβαίνετε από τις σκάλες αντί με το ασανσέρ, να κατεβαίνετε μία στάση νωρίτερα από το λεωφορείο για να σας δοθεί η δυνατότητα να περπατήσετε περισσότερο.

Μειώστε το άγχος και το στρες της καθημερινότητας και φροντίστε να κοιμάστε τουλάχιστον 7-8 ώρες/ημέρα. Αποφύγετε το κάπνισμα.

Αν νιώθετε να σας λείπει ενέργεια μέσα στη μέρα, έχετε πολύ έντονη επιθυμία για γλυκό, ουρείτε συχνά στη διάρκεια της νύχτας, ενώ ο ύπνος σας συνοδεύεται από ροχαλητό και υπνική άπνοια τότε επισκεφτείτε άμεσα έναν παθολόγο.


Πηγή: http://omorfamystika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.