Παρασκευή 10 Αυγούστου 2012

Η λίστα με τις περικοπές σε συντάξεις και επιδόματα

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.


«Σήμα» για τις νέες μειώσεις που θα γίνουν από την 1η Ιανουαρίου του 2013 στις συντάξεις έστειλε χθες ο υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας Ι. Βρούτσης, δεδομένων των μειώσεων των μισθών και αδυναμίας των Ταμείων να... «καλύπτουν» από τα μειωμένα έσοδά τους την καταβολή παροχών στα ίδια επίπεδα.

«Δεν νοείται ο νεοεισερχόμενος στην αγορά εργασίας να μισθοδοτείται με 586 ευρώ και ο συνταξιούχος να λαμβάνει σύνταξη 1.400 ευρώ», δήλωσε ο υπουργός προετοιμάζοντας το έδαφος για τις μειώσεις που θα γίνουν. Οι μειώσεις αυτές (μέσω της επιβολής κλιμακωτής εισφοράς, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης και από το πρώτο ευρώ για συντάξεις από τα 700 ευρώ και πάνω) έχουν «κλειδώσει» και περιλαμβάνονται στη λίστα των περικοπών για την εξοικονόμηση, στη διετία 2013-2014 συνολικά 5 δισ. ευρώ: Εως 2 δισ. ευρώ από τις παροχές των Ταμείων και 3 δισ. ευρώ από τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα όπου θα τεθούν εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια (συνυπολογιζόμενης στα τελευταία και της ιδιοκατοίκησης).

Σενάρια

Η λίστα που θα παραδώσει ο Ι. Βρούτσης έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας στους αρχηγούς των τριών κομμάτων τα οποία στηρίζουν την κυβέρνηση, όπως υπογράμμισε ο ίδιος στην «Η», θα περιλαμβάνει συνολικά 10 - 15 μέτρα, μαζί με κοστολογημένα, ως προς την εξοικονόμηση δαπανών, εναλλακτικά σενάρια.

Όλα τα μέτρα θα μπουν στο τραπέζι και «οι αρχηγοί των κομμάτων θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις» διευκρίνισε στην «Η» ο υπουργός. Ο Ι. Βρούτσης επιβεβαίωσε ότι ένα από τα υπό συζήτηση μέτρα είναι και η σταδιακή αύξηση, από τα 15 έτη (4.500 ημέρες) στα 20 έτη (6.000 ημέρες ) του ελάχιστου χρόνου ασφάλισης για τη θεμελίωση δικαιώματος για την κατώτατη σύνταξη, όπως αποκάλυψε χθες η «Η». Το συγκεκριμένο μέτρο είναι το εναλλακτικό σενάριο το οποίο έχει προταθεί αντί της αύξησης του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 1 χρόνο κατ΄ έτος και έως 2 χρόνια συνολικά (δηλαδή από τα 65 στα 67) που, αν και παραμένει στο τραπέζι ως σενάριο, φαίνεται να εγκαταλείπεται καθώς έχει πολλές παρενέργειες και μπορεί να ακυρώσει άλλες επιλογές: θα «τινάξει» στον αέρα το πρόγραμμα μείωσης του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο μέσω της συζητούμενης εφεδρείας και θα αυξήσει τον κίνδυνο της ανεργίας τόσο των νέων όσο και των μεγαλύτερων σε ηλικία χωρίς να είναι βέβαιο ότι θα φέρει στα Ταμεία τα 550 εκατ. ευρώ το χρόνο, όπως υπολογίζεται.

Όρια ηλικίας

Η αύξηση του γενικού ορίου, με βάση το νέο Ασφαλιστικό που έχει εγκρίνει η τρόικα -και το οποίο ήδη εφαρμόζεται- προβλέπεται να γίνει το 2021 μετά την ολοκλήρωση, το 2015 των αυξήσεων στα ενδιάμεσα όρια ηλικίας και την έναρξη καταβολής χαμηλότερων συντάξεων: βασική σύνταξη 360 ευρώ + αναλογική σύνταξη με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης και σταδιακό υπολογισμό των ποσών των συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου.

Τα μέτρα για το πακέτο των 5 δισ. ευρώ

Κλιμακωτές περικοπές από το πρώτο ευρώ στις συντάξεις, από τα 700 ευρώ και πάνω. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει την παρακράτηση εισφοράς 2% έως τα 1.000 ευρώ, 3% για συντάξεις από τα 1.000 - 1.300 ευρώ, 5% για σύνταξη των 1.300 - 1.600 ευρώ, 10% για τη σύνταξη από τα 1.600 - 2.000 ευρώ και 15% από τα 2.000 ευρώ και πάνω. Οι εισφορές θα επιβάλλονται στο σύνολο του ποσού της σύνταξης και για πρώτη φορά θα κληθούν να πληρώσουν και όσοι δεν είχαν θιγεί (συνταξιούχοι με συντάξεις από 700 ευρώ έως 1.000 ευρώ). Για παράδειγμα συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ θα κληθεί να πληρώσει 16 ευρώ, συνταξιούχος με αρχική σύνταξη 2.500 ευρώ που σήμερα λαμβάνει μετά τις παρακρατήσεις 1.840,67 ευρώ θα χάσει άλλα 184 ευρώ και θα εισπράττει 1.656,50 ευρώ.

«Ψαλίδι» στις διπλές και τριπλές κύριες συντάξεις (το βασικό σενάριο προβλέπει μείωση κατά 35% της μεγαλύτερης σύνταξης) και διασταυρώσεις για την τήρηση των πλαφόν που ισχύουν πριν από τη λήψη τυχόν απόφασης για τη μείωση των σχετικών ορίων (σήμερα είναι 2.774 ευρώ στα περισσότερα ταμεία, 2.350 ευρώ στο ΙΚΑ και 3.360 ευρώ για τις διπλές συντάξεις και άνω των 4.000 ευρώ στο Δημόσιο).

Μείωση κατά 30 ευρώ της προνοιακής σύνταξης του ΟΓΑ (στα 330 ευρώ από τα 360 ευρώ).

Κατάργηση των δώρων και του επιδόματος αδείας στις επικουρικές.

Αύξηση είτε των απαιτούμενων ετών ασφάλισης για τη λήψη της κατώτατης σύνταξης είτε του γενικού ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης πάνω από τα 65 (είχε συζητηθεί, αλλά, απορρίφθηκε η προσθήκη επιπλέον ενός έτους στα χαμηλότερα όρια συνταξιοδότησης καθώς αυτά ήδη αυξάνονται αυτόματα με το νόμο Λοβέρδου - Κουτρουμάνη).

Αναδρομικές μειώσεις από 22% - 45% στα εφάπαξ που χορηγούν τα Ταμεία Πρόνοιας έτσι ώστε να αντιστοιχούν οι εισφορές με τα ποσά των εισφορών που καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι (το σενάριο για το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων προβλέπει νέα μείωση 22,67% από την 1/9/2010).

Σύνδεση της καταβολής των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων (περιλαμβανομένων και των πολυτεκνικών) με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.