Ουσίες και συνήθειες που προκαλούν εξάρτηση.
Η έννοια του εθισμού έχει συνδεθεί με ουσίες όπως η νικοτίνη και τα ναρκωτικά. Ωστόσο, εθισμός μπορεί να προκληθεί και από άλλες ουσίες αλλά και συνήθειες που δεν θεωρούνται ότι προκαλούν τόσο ισχυρή εξάρτηση.
Δείτε 4 περιπτώσεις εθισμού από τις οποίες μπορεί να πάσχουμε, δίχως να το γνωρίζουμε…
Εθισμός με το διαδίκτυο: Η μορφή εθισμού του 21ου αιώνα, είναι συνυφασμένη με τον κόσμο του διαδικτύου.
Είναι εντυπωσιακό πόσες ώρες της ημέρες περνάμε μπροστά από την οθόνη, υποκαθιστώντας δραστηριότητες που κάποτε δεν γίνονταν μέσω του ίντερνετ. Καθώς ολοένα και περισσότεροι τομείς της ζωής μας, περνάνε κυριολεκτικά μέσα από το πληκτρολόγιο, το ποσοστό των ανθρώπων που δεν μπορούν να βάλουν φρένο στη χρήση του αυξάνεται.
Σύμφωνα με σχετική έρευνα το 10 με 15% των ανθρώπων είναι εθισμένοι στο διαδίκτυο. Στα στερητικά συμπτώματα περιλαμβάνονται ο εκνευρισμός και η κατάθλιψη.
Εθισμός με την τηλεόραση: Το 12,5% των ανθρώπων δηλώνουν εθισμένοι με την τηλεόραση. Στην πραγματικότητα, ο εθισμός δεν προέρχεται από καθαυτή την κατανάλωση τηλεοπτικού προγράμματος, αλλά από τα αισθήματα που συνοδεύουν την παρακολούθηση του δέκτη.
Όπως λένε οι ειδικοί, ο εθισμός αυτός αναπτύσσεται ως ένα είδος αυτοθεραπείας, καθώς η παρακολούθηση αποτελεί ένα τρόπο αντιμετώπισης συναισθημάτων όπως είναι η μοναξιά, η θλίψη και το στρες.
Εθισμός με την καφεΐνη: Μια ισχυρή ένδειξη πιθανού εθισμού από τον καφέ, είναι ο εκνευρισμός και ο πονοκέφαλος που μπορεί να νιώσουμε όταν μας λείπει ο καφές. Μάλιστα, καλό είναι να θυμόμαστε ότι καφεΐνη δεν περιέχει μόνο μια κούπα καφέ, αλλά και διάφορα ροφήματα που καταναλώνουμε σε σημαντικές ποσότητες, όπως τα αναψυκτικά.
Η λειτουργία της καφεΐνης, θυμίζει αυτή των περισσότερων εθιστικών ουσιών: Ενεργοποιεί ένα σύστημα «ανταμοιβής» στον εγκέφαλο ενώ μιμείται τη δράση της ουσίας αδενοσίνης που επιδρά στο νευρικό σύστημα και βοηθά στον ύπνο. Οι ειδικοί υποδοχείς του εγκεφάλου, δεσμεύουν την καφεΐνη αντί της αδενοσίνης. Ωστόσο, αυτή δεν επιδρά ηρεμιστικά στο νευρικό σύστημα, αντίθετα το διεγείρει.
Επιπλέον, η καφεΐνη αυξάνει την παραγωγή ντοπαμίνης η οποία ενεργοποιεί τα κέντρα ευχαρίστησης του εγκεφάλου, κάτι που επίσης την καθιστά εθιστική.
Εργασιομανία: Πρόκειται για μια ψυχαναγκαστική διαταραχή που παρουσιάζουν άνθρωποι που έχουν εμμονή με τη δουλειά τους. Πρέπει να τονιστεί, ότι κάποιος που εργάζεται για αρκετές ώρες ή αφιερώνεται στη δουλειά του, δεν έχει κατ’ ανάγκη εθισμό από αυτή.
Η εργασιομανία είναι μια συναισθηματική διαταραχή που, όπως λένε οι ειδικοί, δεν σχετίζεται με τις ώρες εργασίας. Αντίθετα, συσχετίζεται με εγκεφαλικές διεργασίες και χημικές αντιδράσεις που εντείνουν τη συμπεριφορά αυτή.
Οι εργασιομανείς είναι εξαρτημένοι με την απόδοσή τους και αποζητούν την αίσθηση ολοκλήρωσης που δημιουργείται από τον υπερβολικό φόρτο. Άλλοι πάλι, παρουσιάζουν αυξημένη παραγωγή αδρεναλίνης που τους κάνει πιο δραστήριους.
Μεταξύ των συνεπειών της συγκεκριμένης μορφής εθισμού, περιλαμβάνονται η προβληματική σχέση με άτομα του οικείου περιβάλλοντος αλλά και πιθανά θέματα υγείας.
Πηγή: http://www.newsbeast.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.