Δευτέρα 6 Αυγούστου 2012

Προστασία στους υπερχρεωμένους

Αν σας αρέσει αυτή η ανάρτηση, διαδώστε την.

Σχέδιο για την προστασία των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, με πρόσθετες διευκολύνσεις για τη ρύθμιση των τραπεζικών χρεών, επεξεργάζεται η κυβέρνηση.

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης μελετά στην παρούσα φάση μια σειρά νομοθετικών παρεμβάσεων στο πλαίσιο της υφιστάμενης νομοθεσίας για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά, με στόχο τη διευκόλυνση όλων όσοι αδυνατούν να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους προς τις τράπεζες, λόγω των μειώσεων που έχουν υποστεί τα εισοδήματά τους.

Ανάμεσα, άλλωστε, στις προεκλογικές δεσμεύσεις του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ήταν και η εξαγγελία νομοθετικής ρύθμισης που θα επιτρέπει στους δανειολήπτες να πληρώνουν μόνο τόκους για 3 χρόνια και η δόση να μην ξεπερνά το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Σε αυτήν τη λογική βασίζονται οι ευνοϊκές ρυθμίσεις που επεξεργάζεται σήμερα η κυβέρνηση.

Ουσιαστικά θα προβλέπεται για το σύνολο των δανείων ένας συνδυασμός μείωσης της δόσης και επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής. Για τους άνεργους δανειολήπτες εξετάζεται το ενδεχόμενο να δοθεί κάποια περίοδο χάριτος, μέχρις ότου ο δανειολήπτης βρει εργασία για να ξεκινήσει και πάλι την αποπληρωμή του δανείου του.

Ενα από τα σενάρια που εξετάζεται είναι και η υιοθέτηση της ρύθμισης που ισχύει σήμερα για τους δημόσιους υπάλληλους που έχουν λάβει δάνειο από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και έχουν τη δυνατότητα καταβολής μειωμένης δόσης έως και 50% για πέντε χρόνια, ενώ σε εξαιρετικές περιπτώσεις παρέχεται διετής αναστολή καταβολής δόσης.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, θέμα οριζόντιας διαγραφής ενός μέρους των χρεών των νοικοκυριών με νομοθετική παρέμβαση δεν εξετάζεται από την κυβέρνηση.

Μάλιστα ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών Χρήστος Γκόρτσος, αναφορικά με την πρόταση νόμου «για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών» του ΣΥΡΙΖΑ, επεσήμανε ότι εάν υιοθετούνταν η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για οριζόντια διαγραφή μέρους των δανείων νοικοκυριών και επιχειρήσεων, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειάζονταν το διπλάσιο ποσό για την ανακεφαλαιοποίησή τους.


Πηγή: http://www.enikos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.